Ciasto cytrynowo lawendowe z orzechami nerkowca

Ciasto cytrynowo lawendowe z orzechami nerkowca. Jadalne kwiaty w wypiekach

Lawenda to piękne i aromatyczne kwiaty, które kojarzą nam się z latem, z wakacjami, a także z ... szafą na ubrania, gdzie woreczki lawendowe mają za zadanie odstraszać swym aromatem czające się na nasze swetry mole.

Lawendę znajdziemy również w kosmetykach i w domowej apteczce. Kwiaty wykorzystuje się w ziołolecznictwie, napar posiada właściwości uspakajające, przeciwskurczowe i antyseptyczne. Kwiaty lawendy to także ciekawe zioło kulinarne.

Do ciasta w okresie kwitnienia dodajemy świeże kwiatki. Możemy dodać kwiaty suszone, ale wtedy w ilości o połowę mniejszej niż użyliśmy świeżych. Bardzo ważna uwaga, mimo że uwielbiamy zapach lawendy nie przesadźmy z ich ilością. Lawenda jest bardzo aromatyczna i... ciasto będzie bardziej przypominało zapachem wyrób kosmetyczny, aniżeli deser.

Proporcje na foremkę keksówkę o wymiarach około 12 x 25 cm.


SKŁADNIKI

CIASTO

  • 100 g orzechów nerkowca
  • 150 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżka świeżych kwiatków lawendy (połowę mniej jeżeli używamy suszonych)
  • 3 żółtka jaj
  • 3 białka jaj
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • Papier do pieczenia do wyłożenia foremki lub 1 łyżeczka masła i 1 łyżka bułki tartej

POLEWA

  • 100 g cukru pudru
  • 20 g masła
  • 30 g sera białego
  • 5 ml soku z cytryny

WYKONANIE

CIASTO

Orzechy nerkowca miksujemy jak najdrobniej. W dużej misce mieszamy ze sobą zmiksowane orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, otartą skórkę z cytryny i kwiaty lawendy.

Masło z cukrem ucieramy na krem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka i ucieramy, dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy, aż masa będzie puszysta.

W suchej misce ubijamy białka ze szczypta soli na sztywno.

Maślany krem łączymy z suchymi składnikami, następnie dodajemy ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy ze sobą.

Ciasto wlewamy do przygotowanej foremki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i po 10 minutach przekładamy na kratkę, studzimy. Po ostudzeniu na ciasto wylewamy polewę.

POLEWA

Wszystkie składniki na polewę ucieramy lub krótko miksujemy i rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby polewa stężała.

Smacznego!

Zobacz również

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

babeczki-pomaranczowe-z-twarogiem-i-czekolada

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Harisi - ciasto z kaszy manny. Słodki, soczysty, lekko ziarnisty wypiek

harisi-ciasto-z-kaszy-manny-slodki-soczysty-lekko-ziarnisty-wypiek

Gęsie łapki, pyszne i kruche serowe ciasteczka

gesie-lapki-pyszne-i-kruche-serowe-ciasteczka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.