Ciasto cytrynowo lawendowe z orzechami nerkowca. Jadalne kwiaty w wypiekach
Lawenda to piękne i aromatyczne kwiaty, które kojarzą nam się z latem, z wakacjami, a także z ... szafą na ubrania, gdzie woreczki lawendowe mają za zadanie odstraszać swym aromatem czające się na nasze swetry mole.
Lawendę znajdziemy również w kosmetykach i w domowej apteczce. Kwiaty wykorzystuje się w ziołolecznictwie, napar posiada właściwości uspakajające, przeciwskurczowe i antyseptyczne. Kwiaty lawendy to także ciekawe zioło kulinarne.
Do ciasta w okresie kwitnienia dodajemy świeże kwiatki. Możemy dodać kwiaty suszone, ale wtedy w ilości o połowę mniejszej niż użyliśmy świeżych. Bardzo ważna uwaga, mimo że uwielbiamy zapach lawendy nie przesadźmy z ich ilością. Lawenda jest bardzo aromatyczna i... ciasto będzie bardziej przypominało zapachem wyrób kosmetyczny, aniżeli deser.
Proporcje na foremkę keksówkę o wymiarach około 12 x 25 cm.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 100 g orzechów nerkowca
- 150 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 płaska łyżka świeżych kwiatków lawendy (połowę mniej jeżeli używamy suszonych)
- 3 żółtka jaj
- 3 białka jaj
- 150 g masła
- 80 g cukru
- Papier do pieczenia do wyłożenia foremki lub 1 łyżeczka masła i 1 łyżka bułki tartej
POLEWA
- 100 g cukru pudru
- 20 g masła
- 30 g sera białego
- 5 ml soku z cytryny
WYKONANIE
CIASTO
Orzechy nerkowca miksujemy jak najdrobniej. W dużej misce mieszamy ze sobą zmiksowane orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, otartą skórkę z cytryny i kwiaty lawendy.
Masło z cukrem ucieramy na krem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka i ucieramy, dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy, aż masa będzie puszysta.
W suchej misce ubijamy białka ze szczypta soli na sztywno.
Maślany krem łączymy z suchymi składnikami, następnie dodajemy ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy ze sobą.
Ciasto wlewamy do przygotowanej foremki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i po 10 minutach przekładamy na kratkę, studzimy. Po ostudzeniu na ciasto wylewamy polewę.
POLEWA
Wszystkie składniki na polewę ucieramy lub krótko miksujemy i rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby polewa stężała.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.