Błyskawiczne i proste ciasto z rabarbarem na oleju. Migdałowe ciasto rabarbarowe z olejem

Ciasto z owocami na oleju jest błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu. Jest również bardzo smaczne i uniwersalne. Możemy upiec je z rabarbarem, jak i z innymi owocami, razem lub osobno. Ciasto z rabarbarem to pyszny pomysł na wiosenny deser do kawy.

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Ciasto możemy upiec na cukrze lub na miodzie. Obie są smaczne, ale u mnie wygrała wersja z miodem. Do ciasta dodajemy oprócz mąki pszennej dodajemy mąkę migdałową. Myślę, że przy jej braku możemy migdałową mąkę zastąpić mąką pszenną. Mąkę migdałową, płatki migdałowe, kardamon i imbir możemy kupić przez internet, np. w Kuchnie Świata

SKŁADNIKI

SUCHE

  • 150 g mąki migdałowej
  • 150 g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta soli

MOKRE

  • 3 duże jajka
  • 100 ml oleju
  • 100 g cukru lub miodu
  • 1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego - opcjonalnie
  • 25 g płatków migdałowych do posypania po cieście
  • 250 g łodyg rabarbaru
  • 1 łyżka cukru do posypania

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
  2. Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy.
  3. Możemy łodygi pokroić w plastry, w kawałki lub w wzdłuż na paski, które lubią się "wyginać".
  4. Tortownicę o średnicy około 23 cm lub tak jak ja foremkę 20 x 26 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką krupczatką lub bułką tartą.
  5. Możemy użyć zamiast masła papier do pieczenia. Odkładamy na bok.
  6. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sodę, kardamon, imbir i sól. Odkładamy na bok.
  7. W osobnej misce lub misce robota ucieramy jaja z miodem lub cukrem. 
  8. Następnie powoli wlewamy olej i ucieramy na puszystą masę.  
  9. Pod koniec ucierania dodajemy opcjonalnie likier.
  10. Do suchych składników wlewamy mokre i z pomocą silikonowej szpatułki delikatnie,  nie koniecznie idealnie łączymy składniki.
  11. Wylewamy ciasto do przygotowanej foremki. 
  12. Rozkładamy rabarbar na cieście, posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem. 
  13. Pieczemy przez około 45 minut lub do suchego patyczka.
  14. Gdyby ciasto z góry za mocno się przypiekało, a patyczek byłby jeszcze mokry, przykrywamy na ostatnie kilka minut ciasto folią aluminiową.
  15. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Zobacz również

Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka

zlota-chalka-drozdzowy-warkocz-bez-masla-i-mleka

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

babeczki-pomaranczowe-z-twarogiem-i-czekolada

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.