Błyskawiczne i proste ciasto z rabarbarem na oleju
Ciasto z owocami na oleju jest błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu. Jest również bardzo smaczne i uniwersalne. Możemy upiec je z rabarbarem, jak i z innymi owocami, razem lub osobno. Ciasto z rabarbarem to pyszny pomysł na wiosenny deser do kawy.

Ciasto możemy upiec na cukrze lub na miodzie. Obie są smaczne, ale u mnie wygrała wersja z miodem. Do ciasta dodajemy oprócz mąki pszennej dodajemy mąkę migdałową. Myślę, że przy jej braku możemy migdałową mąkę zastąpić mąką pszenną. Mąkę migdałową, płatki migdałowe, kardamon i imbir możemy kupić przez internet, np. w Kuchnie Świata
SKŁADNIKI
SUCHE
- 150 g mąki migdałowej
- 150 g mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta soli
MOKRE
- 3 duże jajka
- 100 ml oleju
- 100 g cukru lub miodu
- 1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego - opcjonalnie
- 25 g płatków migdałowych do posypania po cieście
- 250 g łodyg rabarbaru
- 1 łyżka cukru do posypania
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
- Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy. Możemy łodygi pokroić w plastry, w kawałki lub w wzdłuż na paski, które lubią się "wyginać". Tortownicę o średnicy około 23 cm lub tak jak ja foremkę 20 x 26 cm Smarujemy masłem, oprószamy mąką krupczatką lub bułką tartą. Możemy użyć zamiast masła papier do pieczenia. Odkładamy na bok.
- W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sodę, kardamon, imbir i sól. Odkładamy na bok.
- W osobnej misce lub misce robota ucieramy jaja z miodem lub cukrem. Następnie powoli wlewamy olej i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy opcjonalnie likier.
- Do suchych składników wlewamy mokre i z pomocą silikonowej szpatułki delikatnie, nie koniecznie idealnie łączymy składniki. Wylewamy ciasto do przygotowanej foremki. Rozkładamy rabarbar na cieście, posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem.
- Pieczemy przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Gdyby ciasto z góry za mocno się przypiekało, a patyczek był jeszcze mokry, przykryj na ostatnie kilka minut ciasto folią aluminiową.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Tagi
deser z owocamido kawydomowe wypiekiszybkie ciastociasto z rabarbarembez masłabez mlekaowocowe ciastociasto z migdałamiZobacz również
Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką

Rogaliki drożdżowe z serem i szynką

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.