Błyskawiczne i proste ciasto z rabarbarem na oleju

Ciasto z owocami na oleju jest błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu. Jest również bardzo smaczne i uniwersalne. Możemy upiec je z rabarbarem, jak i z innymi owocami, razem lub osobno. Ciasto z rabarbarem to pyszny pomysł na wiosenny deser do kawy.  

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Ciasto możemy upiec na cukrze lub na miodzie. Obie są smaczne, ale u mnie wygrała wersja z miodem. Do ciasta dodajemy oprócz mąki pszennej dodajemy mąkę migdałową. Myślę, że przy jej braku możemy migdałową mąkę zastąpić mąką pszenną. Mąkę migdałową, płatki migdałowe, kardamon i imbir możemy kupić  przez internet, np. w Kuchnie Świata

SKŁADNIKI

SUCHE

  • 150 g mąki migdałowej 
  • 150 g mąki uniwersalnej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2  łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1/2 łyżeczka mielonego imbiru 
  • szczypta soli

MOKRE

  • 3 duże jajka
  • 100 ml oleju 
  • 100 g cukru lub miodu
  • 1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego - opcjonalnie
  • 25 g płatków migdałowych do posypania po cieście  
  • 250 g łodyg rabarbaru
  • 1 łyżka cukru do posypania 

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.  
  2. Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy. Możemy łodygi pokroić w plastry, w kawałki lub w wzdłuż na paski, które lubią się "wyginać". Tortownicę o średnicy około 23 cm lub tak jak ja foremkę 20 x 26 cm Smarujemy masłem, oprószamy mąką krupczatką lub bułką tartą. Możemy użyć zamiast masła papier do pieczenia. Odkładamy na bok.
  3. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sodę, kardamon, imbir i sól. Odkładamy na bok. 
  4. W osobnej misce lub misce robota ucieramy jaja z miodem lub cukrem.  Następnie powoli wlewamy olej i ucieramy na puszystą masę.  Pod koniec ucierania dodajemy opcjonalnie likier.
  5. Do suchych składników wlewamy mokre i z pomocą silikonowej szpatułki delikatnie,  nie koniecznie idealnie łączymy składniki. Wylewamy ciasto do przygotowanej foremki. Rozkładamy rabarbar na cieście, posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem. 
  6. Pieczemy przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Gdyby ciasto z góry za mocno się przypiekało, a patyczek był jeszcze mokry, przykryj na ostatnie kilka minut ciasto folią aluminiową.
  7. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Zobacz również

Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka

zlota-chalka-drozdzowy-warkocz-bez-masla-i-mleka

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

babeczki-pomaranczowe-z-twarogiem-i-czekolada

Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką

rabarbar-i-jablka-pod-migdalowo-owsiana-kruszonka

Rogaliki drożdżowe z serem i szynką

rogaliki-drozdzowe-z-serem-i-szynka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.