Ciasto z herbatą matcha, białą czekoladą i oliwą

Ciasto z zieloną herbatą matcha i z białą czekoladą

Przepis na ciasto z herbatą matcha pochodzi z książki "Tokio. Kultowe przepisy" Maori Murota. Według książkowego przepisu waga poszczególnych składników (mąki, cukru i masła) powinna odpowiadać wadze 3 jajek (bez skorupek). 3 jaja "L" ważą około 150 g, więc dodajemy 150 g cukru, 150 g mąki, 150 g masła.

ciasto z herbatą matcha

W mojej wersji przepisu nastąpiła pewna zmiana. W trakcie przygotowywania ciasta okazało się, że zabrakło mi masła. Postanowiłam dodać inny tłuszcz, a mianowicie oliwę z oliwek. Pomyślałam, że charakterystyczny smak oliwy może intrygująco komponować się z herbatą matcha. Zmniejszyłam też ilość cukru. Wszystkim ciasto bardzo posmakowało. Kiedy przygotowałam następnego dnia ciasto w wersji oryginalnej, również było pyszne, jednak wersja mniej słodsza z dodatkiem oliwy wygrała.

Eksperymentujcie, polecam również spróbować wersji ciasta z dodatkiem ciemnej czekolady, zamiast białej.

herbata matcha zielone ciasto

Matcha to bardzo drobno zmielona najwyższej jakości zielona herbata, której liście zrywane są w pierwszym zbiorze. Tradycyjnie służąca do rytualnego picia oraz do przyrządzania deserów, napojów i słodyczy. Herbatę matcha możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata

ciasto z herbata matcha

SKŁADNIKI na foremkę 19 x 9 x 8 cm ( u mnie 14 x 14 cm)

3 jaja

130 g cukru

150 g mąki tortowej typ 405

120 g masła

30 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

70 g białej czekolady

1 łyżka herbaty matcha

WYKONANIE

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i herbatę matcha. Całość warto dodatkowo przesiać przez sito.

Czekoladę siekamy na drobne kawałki.

Miękkie masło. oliwę i cukier ubijamy mikserem przez około 5 minut. Ubita masa powinna być lekka i kremowa. Nie przerywając miksowania powoli wbijamy jajka, jedno po drugim. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C . Foremkę natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Do ubitej masy wsypujemy suche składniki i dodajemy posiekaną czekoladę. Za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Przelewamy masę na ciasto do foremki i pieczemy około 40 - 50 minut. Ciasto będzie upieczone, gdy po wbiciu i wyjęciu w nie patyczka będzie on suchy i czysty. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.

Zobacz również

Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

ciasto-czekoladowe-z-syropem-czekoladowym-sokolatopita

Tokio Kultowe Przepisy - Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską

tokio-kultowe-przepisy-maori-murota-odczarowuje-kuchnie-japonska

Trójkolorowa babka na Wielkanoc. Trzy kolory - matcha, kurkuma, kakao

trojkolorowa-babka-na-wielkanoc-trzy-kolory-matcha-kurkuma-kakao

Ramen. Jak zrobić ramen w domu?

ramen-jak-zrobic-ramen-w-domu

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.