Szybkie i pyszne ciasto z połówkami jabłek i kawałkami czekolady. Domowe wypieki - ciasto z tortownicy. Ucierane ciasto z połówkami jabłek i kawałkami czekolady.

Soczyste, ponacinane jabłka zatopione w cieście z kawałkami gorzkiej czekolady. To ciasto, które przyciąga wzrok, kusi aromatem i jest idealne do kawy. 

Szarlotka z połówkami jabłek i czekolada

Prosty przepis na ucierane ciasto z tortownicy, nadziane połówkami jabłek i kawałkami gorzkiej czekolady.

SKŁADNIKI  na okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 150 gramów mąki typ 500
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 50 ml śmietany 30%
  • 2 szczypty kardamonu
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 5 - 6 średniej wielkości jabłek
  • 100 g ciemnej czekolady, drobno posiekanej
>WYKONANIE
  1. Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
  2. Obrane połówki jabłek nacinamy głęboko i możliwe cienko uważając, aby nie przeciąć owoców na pół.
  3. Ponacinane jabłka natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.
  4. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka i śmietanę. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, mieszamy.
  5. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i sól.
  6. Masę maślaną wlewamy do suchych składników, dodajemy posiekana czekoladę i mieszamy do połączenia.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
  8. Wlewamy ciasto do uprzednio wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
  9. Jabłka układamy na cieście, blisko siebie i lekko dociskamy.
  10. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut na złoty kolor, do tzw. suchego patyczka.
  11. Przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Zobacz również

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello

cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Komentarze

Paula 2023-01-25 17:22:50

Wygląda wyśmienicie. Nie robiłam jeszcze takiego ciasta

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-01-28 20:08:53

Polecam, ciasto jest bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz

Daria 2023-02-13 16:47:44

Takiego jeszcze nie widziałam. Będę musiała kiedyś spróbować

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-02-14 12:39:15

Ciasto jest bardzo pyszne i bardzo... jabłkowe 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.