Kwiaty bzu - cukier aromatyzowany bzem - majowe przetwory
Cukier lilakowy, czyli cukier aromatyzowany kwiatami bzu. Jak zrobić aromatyczny cukier z bzu? Pracy przy nim nie za wiele, więc postanowiłam spróbować.
Już po kilku godzinach od zasypania kwiatków cukrem widok i zapach nie zapowiadał nic dobrego… Kwiaty zaczęły brązowieć, pomimo przechowywania słoika w ciemnej szafce, a zapach zawartości przestał przypominać cudowny zapach bzów.
Coś jest nie tak, może to jakaś ściema z tym cukrem, bo kwiaty takie piękne i bardzo fotogeniczne?
Korzystając z porad z przepisu Teresy Candy Company produkcja aromatyzowanego cukru na szczęście zakończyła się sukcesem. Cukier oczywiście nie jest w kolorze bzu, ale za to ma delikatny kwiatowy zapach. Majowy zapach w słoiku!
Taki cukier możemy dodawać do aromatyzowania sera do naleśników, do wypieków, do słodzenia herbaty lub możemy na jego bazie przygotować syrop z przepisu Kingi Green Morning . Możemy również zrezygnować z mielenia cukru, połączyć go z olejem kokosowym i przygotować peeling według pomysłu Marty Leniwa Niedziela .
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kwiatów bzu lilaka, bez zielonych łodyżek
- 1 szklanka cukru
WYKONANIE
Część kwiatów bzu ucieramy w moździerzu z 3 łyżkami cukru. W słoiku układamy warstwami naprzemiennie cukier, kwiaty i utarty cukier. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 3 - 4 dni. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem, ponieważ kwiaty zaczynają puszczać soki i cukier robi się wilgotny.
Następnie zawartość słoika wysypujemy na blachę wyłożoną papierem i suszymy około 30 - 45 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu w temperaturze 50°C. Czas suszenia zależy od wilgotności cukru i może się wydłużyć.
Podsuszony i przestudzony cukier miksujemy razem z kwiatkami, przesypujemy do słoika i ...zakręcamy.
Tagi
przetwory domowejadalne kwiatycukierprzepisy z kwiatamikwiatycukier aromatyzowanycukier kwiatowydo ciastado herbatyZobacz również
Orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu

Grawerowane kruche ciasteczka różane

Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie - tarta wegańska i bezglutenowa

Ciasto cytrynowo lawendowe z orzechami nerkowca

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.