Kwiaty bzu - cukier aromatyzowany bzem - majowe przetwory. Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy
Jak zrobić aromatyczny cukier z bzu?
Cukier lilakowy, czyli cukier aromatyzowany kwiatami bzu. Jak zrobić aromatyczny cukier z bzu? Pracy przy nim nie za wiele, więc postanowiłam spróbować.
Już po kilku godzinach od zasypania kwiatków cukrem widok i zapach nie zapowiadał nic dobrego. Kwiaty zaczęły brązowieć, pomimo przechowywania słoika w ciemnej szafce, a zapach zawartości przestał przypominać cudowny zapach bzów. Poczułam jedynie... rozczarowanie!
Jak osiągnąć sukces przy przygotowaniu aromatyzowanego cukru z kwiatów bzu?
Na szczęście znalazłam przepis na blogu Candy Company. Korzystając z porad Teresy produkcja aromatyzowanego cukru zakończyła w końcu się sukcesem. Cukier oczywiście nie jest w kolorze bzu, ale za to ma delikatny kwiatowy zapach. Majowy zapach w słoiku!
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/05/cukier-aromatyzowany-bzem.jpg)
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kwiatów bzu lilaka, bez zielonych łodyżek
- 1 szklanka cukru
WYKONANIE
- Część kwiatów bzu ucieramy w moździerzu z 3 łyżkami cukru.
- W słoiku układamy warstwami naprzemiennie cukier, kwiaty i utarty cukier.
- Zakręcamy słoik i odstawiamy na 3 - 4 dni.
- Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem, ponieważ kwiaty zaczynają puszczać soki i cukier robi się wilgotny.
- Następnie zawartość słoika wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy około 30 - 45 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu w temperaturze 50°C.
- Czas suszenia zależy od wilgotności cukru i może się wydłużyć.
- Podsuszony i przestudzony cukier miksujemy razem z kwiatkami, przesypujemy do słoika i zakręcamy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Taki cukier możemy dodawać do aromatyzowania sera do naleśników, do wypieków, do słodzenia herbaty lub możemy na jego bazie przygotować syrop z przepisu Kingi Green Morning .
- Możemy również zrezygnować z mielenia cukru, połączyć go z olejem kokosowym i przygotować peeling według pomysłu Marty Leniwa Niedziela .
Tagi
przetwory domowejadalne kwiatycukierkwiatymajdo ciastaz domowej spiżarnibez lilakwiosnakwiecieńZobacz również
Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki
![kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/06/5X9A2591-scaled.webp)
Orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu
![orzezwiajaca-woda-z-limonka-mieta-miodem-i-kostkami-lodu-z-kwiatami-bzu](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/05/woda-z-lodem-i-bzem.jpg)
Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment
![kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4176-960x1440.webp)
Nalewka truskawkowa z limonką. Domowa nalewka owocowa
![nalewka-truskawkowa-z-limonka-domowa-nalewka-owocowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/5X9A1885-960x1444.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.