Blueberry cinnamon rolls pieczone w formie babeczek. Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem, kardamonem i borówkami

Cynamonowe bułeczki możemy przygotować na wiele sposobów, w różnych foremkach i z różnymi dodatkami. Wcześniej upiekłam odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu, wyszły idealne i bardzo pyszne.

Blueberry cinnamon rolls

Tym razem potrzebowałam ciasto bardziej podzielne i takie do ręki. Świetnym rozwiązaniem okazała się foremka do muffinek. Przygotowałam więc z papieru do pieczenia papilotki, aby łatwiej było wyjąć z foremki każdą bułeczkę.

Blueberry cinnamon rolls

Ciasto z nadzieniem zrolowałam, podzieliłam za pomocą nitki (może to być nić dentystyczna) na 12 części i włożyłam do papierowych foremek.  Upiekłam i proszę, dwanaście cudownie pachnących bułek, porządnie nadzianych owocami. Pycha, następnym razem spróbuję z jagodami, mam kilka porcji zamrożonych.

Blueberry cinnamon rolls

SKŁADNIKI

ZASMAŻKA - TANGZHONG

  • 15 g mąki pszennej typ 500
  • 25 ml mleka
  • 25 ml wody

CIASTO

  • 125 ml letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej typ 500
  • 2 g soli
  • 35 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 40 ml letniej wody (w razie potrzeby)
  • 50 g miękkiego masła

NADZIENIE

  • 50 g masła roztopionego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 5 g mielonego cynamonu
  • spora szczypta mielonego kardamonu
  • 500 g borówek amerykańskich

WYKONANIE

TANGZHONG

  1. W rondelku podgrzewamy na średnim ogniu mąkę, mleko i wodę.
  2. Mieszamy rózgą, aż powstanie gęsta pasta.
  3. Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia.
Blueberry cinnamon rolls

CIASTO

  1. Mieszamy mleko i drożdże, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
  2. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy sól i cukier i mieszankę drożdżową, tangzhong, mieszamy na wolnych obrotach.
  3. Dodajemy jaja i wyrabiamy nadal na niskich obrotach od 3 do 5 minut lub do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  4. Gdy ocenimy, że ciasto jest zbyt suche dodajemy stopniowo wodę, maksymalnie 40 ml.  
  5. Zwiększamy obroty na średnie i stopniowo dodajemy kawałek po kawałku masło. Miksujemy, aż ciasto je dobrze wchłonie, około 5 minut.  
  6. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy miskę folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Blueberry cinnamon rolls

CYNAMONKI

  1. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na prostokąt o bokach około 40 x 50 cm.
  2. Smarujemy ciasto roztopionym masłem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem i kardamonem.
  3. Na całej powierzchni rozkładamy owoce borówki amerykańskiej, część zostawiamy na wierzch.
  4. Zwijamy ciasto delikatnie i w miarę ciasno w rulon, zaczynając od dłuższego boku.
  5. Przygotowujemy, najlepiej samodzielnie papierowe papilotki do muffinek.
  6. Wałek ciasta dzielimy ostrym nożem lub za pomocą nitki na 12 równych plastrów.
  7. Każdy kawałek - ostrożnie bo kulki borówek potrafią uciekać - umieszczamy w papierowej papilotce, a następnie w foremce na muffinki. Na wierzch rozkładamy pozostałe owoce.
  8. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 - 60 minut lub do czasu podwojenia objętości.
  9. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy ciasto około 35 minut lub do momentu przyrumienienia.
  10. Upieczone bułeczki wyjmujemy chwytając za krawędzie/rogi papierowych foremek i układamy na kratce, aby przestygły.
  11. Możemy serwować lekko ciepłe, ale przestudzone i posypane cukrem pudrem smakują równie wyśmienicie.

Zobacz również

Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami  

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Kruche tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

kruche-tartaletki-z-kremem-migdalowym-i-agrestem

Wiśnie i borówki w kruchym cieście

wisnie-i-borowki-w-kruchym-ciescie

Bułeczki drożdżowe z budyniem, agrestem i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-budyniem-agrestem-i-kruszonka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.