Ciasto czekoladowe z winem, gruszkami gotowanymi w korzennym czerwonym winie i słodką winną polewą. Domowe wypieki

Ciasto czekoladowe z winem i gruszkami gotowanymi w korzennym czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw, podane z słodką winną polewą.

Delikatne i wilgotne ciasto czekoladowe przełamane soczystymi gruszkami, które nabierają wyjątkowego aromatu i koloru podczas gotowania w czerwonym winie z przyprawami. Ta elegancka kompozycja smaków idealnie balansuje słodycz ciasta z winnym smakiem gruszek i nutami korzennymi.

Ten deser na pewno zachwyci Twoich gości elegancją i smakiem. Możesz również przygotować to samo ciasto z białym winem, ale myślę czerwone gruszki prezentują się niezwykle imponująco. Spróbuj tego wyjątkowego połączenia smaków i uczcij wyjątkowe chwile w towarzystwie tego pysznego ciasta.

Czekoladowe ciasto z czerwonym winem polewą winną gruszką
Ciasto czekoladowe z winem, gruszkami gotowanymi w korzennym czerwonym winie i słodką winną polewą
Ciasto czekoladowe z winem, gruszkami gotowanymi w korzennym czerwonym winie i słodką winną polewą

SKŁADNIKI

Winne gruszki

  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 twardych gruszek
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 gwiazdka anyżu
  • laska cynamonu
  • 1 strąk kardamonu
  • opcjonalnie garść jeżyn lub jagód - świeżych lub mrożonych

Ciasto czekoladowe

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 g cukru pudru
  • 2 jaja
  • 250 ml wina spod gotowania gruszek
  • 120 g masła roztopionego i przestudzonego

Winna glazura

  • pozostałe wino po gotowaniu gruszek
  • 1 - 2 łyżki cukru

WYKONANIE

Winne gruszki

  1. W garnku zagotowujemy czerwone wino z dodatkami.
  2. Gruszki obieramy pozostawiając ogonek.
  3. Zmniejszamy ogień pod garnkiem z winem i delikatnie wkładamy gruszki.
  4. Gruszki gotujemy w winie na wolnym ogniu około 45 minut.
  5. Co jakiś czas obracamy delikatnie gruszki aby równo mogły się zabarwić.
  6. Gruszki lekko studzimy w garnku razem z winem.
  7. Gotowe gruszki powinny być twarde i czerwone. Ważne, aby się nie rozgotowały i nie rozpadły.

Ciasto czekoladowe

  1. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. W drugiej misce ucieramy cukier z jajami i masłem, aż uzyskamy jasną i jednolitą masę.
  3. Delikatnie wyjmujemy gruszki z wina i odkładamy na bok.
  4. Wino przecedzamy przez sitko.
  5. 250 ml przecedzonego wina dodajemy do masy z jaj, masła i cukru.
  6. Ubijamy do połączenia się składników.
  7. Dodajemy masę do suchych składników.
  8. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki do momentu, aż wszystko się połączy.
  9. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem foremki.
  10. Gruszki wciskamy do ciasta, tak aby stały ogonkami do góry.
  11. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  12. Przestudzone ciasto polewamy winną glazurą.

Winna glazura

  1. Do pozostałego wina dodajemy łyżkę lub dwie cukru.
  2. Gotujemy na wolnym ogniu, tak długo, aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty syrop.
  3. Gorącą glazurą polewamy ciasto.
Ciasto czekoladowe z winem, gruszkami gotowanymi w korzennym czerwonym winie i słodką winną polewą

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. U mnie były to dwie różne foremki.
  • Gruszki gotowane w czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw to bardzo prosty przepis, który składa się zaledwie z kilku kroków. Jednak, żeby wszystko się udało warto zastosować się do kilku wskazówek.
  • Najważniejsze to wybrać odpowiednie owoce. Gruszki powinny być twarde i jędrne. Jeśli będą zbyt dojrzałe i miękkie po ugotowaniu może zrobić się z nich papka, a tego nie chcemy.
  • Gruszki gotujemy na małym ogniu, wino powinno tylko lekko mrugać.
  • Do gotowania gruszek najlepszy będzie szeroki garnek. Gruszki powinny swobodnie pływać w winie.
  • Gruszki w winie zwykle zanurzone są do połowy, dlatego obracamy delikatnie owoce co kilka minut podczas gotowania. Dzięki temu gruszki równomiernie się ugotują i zabarwią. Możemy wlać więcej wina, ale wtedy to będzie bardzo drogi deser.
  • Gruszki gotowane w czerwonym winie możemy przygotować z wyprzedzeniem. Ugotowane i przestudzone przechowujemy w lodówce do trzech dni,  w szklanym pojemniku, szczelnie zamknięte.
  • Więcej wskazówek we wcześniejszym wpisie - jak gotować gruszki w winie

Zobacz również

Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem

konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-tymiankiem

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami

gruszki-gotowane-w-czerwonym-winie-z-przyprawami-korzennymi

Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami  

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.