Ciasto czekoladowe z winem, gruszkami gotowanymi w korzennym czerwonym winie i słodką winną polewą. Domowe wypieki

Czekoladowe ciasto z zanurzonymi gruszkami to wyjątkowy i elegancki deser. Gruszki gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw. Możemy to samo ciasto przygotować z białym winem, ale uważam, że czerwone gruszki bardzo efektownie się prezentują.

Czekoladowe ciasto z czerwonym winem polewą winną gruszką

To bardzo prosty przepis, warto jednak zastosować się do kilku wskazówek zawartych we wcześniejszym wpisie - jak gotować gruszki w winie

Ciasto czekoladowe z winem, gruszkami gotowanymi w korzennym czerwonym winie i słodką winną polewą

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. U mnie były to dwie mniejsze foremki.

SKŁADNIKI

WINNE GRUSZKI

  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 twardych gruszek
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 gwiazdka anyżu
  • laska cynamonu
  • 1 strąk kardamonu
  • opcjonalnie garść jeżyn lub jagód - świeżych lub mrożonych

CIASTO

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 g cukru pudru
  • 2 jaja
  • 250 ml wina spod gotowania gruszek
  • 120 g masła roztopionego i przestudzonego

WINNA GLAZURA

  • pozostałe wino po gotowaniu gruszek
  • 1 - 2 łyżki cukru
Ciasto czekoladowe z winem, gruszkami gotowanymi w korzennym czerwonym winie i słodką winną polewą

WYKONANIE

GRUSZKI

  1. W garnku zagotowujemy czerwone wino z dodatkami.
  2. Gruszki obieramy pozostawiając ogonek.
  3. Zmniejszamy ogień pod garnkiem z winem i delikatnie wkładamy gruszki.
  4. Gruszki gotujemy w winie na wolnym ogniu około 45 minut.
  5. Co jakiś czas obracamy delikatnie gruszki aby równo mogły się zabarwić.
  6. Gruszki lekko studzimy w garnku razem z winem.
  7. Gotowe gruszki powinny być twarde i czerwone. Ważne, aby się nie rozgotowały i nie rozpadły.

CIASTO

  1. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i  sól.
  2. W drugiej misce ucieramy cukier z jajami i masłem, aż uzyskamy jasną i jednolitą masę.
  3. Delikatnie wyjmujemy gruszki z wina i odkładamy na bok.
  4. Wino przecedzamy przez sitko.
  5. 250 ml przecedzonego wina dodajemy do masy z jaj, masła i cukru.
  6. Ubijamy do połączenia się składników.
  7. Dodajemy masę do suchych składników.
  8. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki do momentu, aż wszystko się połączy.
  9. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem foremki.
  10. Gruszki wciskamy do ciasta, tak aby stały ogonkami do góry.
  11. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  12. Przestudzone ciasto polewamy winną glazurą.
Ciasto czekoladowe z winem, gruszkami gotowanymi w korzennym czerwonym winie i słodką winną polewą

WINNA GLAZURA

  1. Do pozostałego wina dodajemy łyżkę lub dwie cukru.
  2. Gotujemy na wolnym ogniu, tak długo, aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty syrop.
  3. Gorącą glazurą polewamy ciasto.

Zobacz również

Gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami

gruszki-gotowane-w-czerwonym-winie-z-przyprawami-korzennymi

Szybkie ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

szybkie-ciasto-czekoladowe-z-nuta-pomaranczy

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis  - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.