Ciasto czekoladowe z winem, gruszkami gotowanymi w korzennym czerwonym winie i słodką winną polewą. Domowe wypieki
Ciasto czekoladowe z winem i gruszkami gotowanymi w korzennym czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw, podane z słodką winną polewą.
Delikatne i wilgotne ciasto czekoladowe przełamane soczystymi gruszkami, które nabierają wyjątkowego aromatu i koloru podczas gotowania w czerwonym winie z przyprawami. Ta elegancka kompozycja smaków idealnie balansuje słodycz ciasta z winnym smakiem gruszek i nutami korzennymi.
Ten deser na pewno zachwyci Twoich gości elegancją i smakiem. Możesz również przygotować to samo ciasto z białym winem, ale myślę czerwone gruszki prezentują się niezwykle imponująco. Spróbuj tego wyjątkowego połączenia smaków i uczcij wyjątkowe chwile w towarzystwie tego pysznego ciasta.
SKŁADNIKI
Winne gruszki
- 750 ml czerwonego wytrawnego wina
- 6 twardych gruszek
- 100 g cukru
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 1 gwiazdka anyżu
- laska cynamonu
- 1 strąk kardamonu
- opcjonalnie garść jeżyn lub jagód - świeżych lub mrożonych
Ciasto czekoladowe
- 200 g mąki tortowej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g cukru pudru
- 2 jaja
- 250 ml wina spod gotowania gruszek
- 120 g masła roztopionego i przestudzonego
Winna glazura
- pozostałe wino po gotowaniu gruszek
- 1 - 2 łyżki cukru
WYKONANIE
Winne gruszki
- W garnku zagotowujemy czerwone wino z dodatkami.
- Gruszki obieramy pozostawiając ogonek.
- Zmniejszamy ogień pod garnkiem z winem i delikatnie wkładamy gruszki.
- Gruszki gotujemy w winie na wolnym ogniu około 45 minut.
- Co jakiś czas obracamy delikatnie gruszki aby równo mogły się zabarwić.
- Gruszki lekko studzimy w garnku razem z winem.
- Gotowe gruszki powinny być twarde i czerwone. Ważne, aby się nie rozgotowały i nie rozpadły.
Ciasto czekoladowe
- W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- W drugiej misce ucieramy cukier z jajami i masłem, aż uzyskamy jasną i jednolitą masę.
- Delikatnie wyjmujemy gruszki z wina i odkładamy na bok.
- Wino przecedzamy przez sitko.
- 250 ml przecedzonego wina dodajemy do masy z jaj, masła i cukru.
- Ubijamy do połączenia się składników.
- Dodajemy masę do suchych składników.
- Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki do momentu, aż wszystko się połączy.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem foremki.
- Gruszki wciskamy do ciasta, tak aby stały ogonkami do góry.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Przestudzone ciasto polewamy winną glazurą.
Winna glazura
- Do pozostałego wina dodajemy łyżkę lub dwie cukru.
- Gotujemy na wolnym ogniu, tak długo, aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty syrop.
- Gorącą glazurą polewamy ciasto.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. U mnie były to dwie różne foremki.
- Gruszki gotowane w czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw to bardzo prosty przepis, który składa się zaledwie z kilku kroków. Jednak, żeby wszystko się udało warto zastosować się do kilku wskazówek.
- Najważniejsze to wybrać odpowiednie owoce. Gruszki powinny być twarde i jędrne. Jeśli będą zbyt dojrzałe i miękkie po ugotowaniu może zrobić się z nich papka, a tego nie chcemy.
- Gruszki gotujemy na małym ogniu, wino powinno tylko lekko mrugać.
- Do gotowania gruszek najlepszy będzie szeroki garnek. Gruszki powinny swobodnie pływać w winie.
- Gruszki w winie zwykle zanurzone są do połowy, dlatego obracamy delikatnie owoce co kilka minut podczas gotowania. Dzięki temu gruszki równomiernie się ugotują i zabarwią. Możemy wlać więcej wina, ale wtedy to będzie bardzo drogi deser.
- Gruszki gotowane w czerwonym winie możemy przygotować z wyprzedzeniem. Ugotowane i przestudzone przechowujemy w lodówce do trzech dni, w szklanym pojemniku, szczelnie zamknięte.
- Więcej wskazówek we wcześniejszym wpisie - jak gotować gruszki w winie
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.