Ciasto czekoladowe z winem, gruszkami gotowanymi w korzennym czerwonym winie i słodką winną polewą. Domowe wypieki
Czekoladowe ciasto z zanurzonymi gruszkami to wyjątkowy i elegancki deser. Gruszki gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw. Możemy to samo ciasto przygotować z białym winem, ale uważam, że czerwone gruszki bardzo efektownie się prezentują.

To bardzo prosty przepis, warto jednak zastosować się do kilku wskazówek zawartych we wcześniejszym wpisie - jak gotować gruszki w winie

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. U mnie były to dwie mniejsze foremki.
SKŁADNIKI
WINNE GRUSZKI
- 750 ml czerwonego wytrawnego wina
- 6 twardych gruszek
- 100 g cukru
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 1 gwiazdka anyżu
- laska cynamonu
- 1 strąk kardamonu
- opcjonalnie garść jeżyn lub jagód - świeżych lub mrożonych
CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g cukru pudru
- 2 jaja
- 250 ml wina spod gotowania gruszek
- 120 g masła roztopionego i przestudzonego
WINNA GLAZURA
- pozostałe wino po gotowaniu gruszek
- 1 - 2 łyżki cukru

WYKONANIE
GRUSZKI
- W garnku zagotowujemy czerwone wino z dodatkami.
- Gruszki obieramy pozostawiając ogonek.
- Zmniejszamy ogień pod garnkiem z winem i delikatnie wkładamy gruszki.
- Gruszki gotujemy w winie na wolnym ogniu około 45 minut.
- Co jakiś czas obracamy delikatnie gruszki aby równo mogły się zabarwić.
- Gruszki lekko studzimy w garnku razem z winem.
- Gotowe gruszki powinny być twarde i czerwone. Ważne, aby się nie rozgotowały i nie rozpadły.
CIASTO
- W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- W drugiej misce ucieramy cukier z jajami i masłem, aż uzyskamy jasną i jednolitą masę.
- Delikatnie wyjmujemy gruszki z wina i odkładamy na bok.
- Wino przecedzamy przez sitko.
- 250 ml przecedzonego wina dodajemy do masy z jaj, masła i cukru.
- Ubijamy do połączenia się składników.
- Dodajemy masę do suchych składników.
- Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki do momentu, aż wszystko się połączy.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem foremki.
- Gruszki wciskamy do ciasta, tak aby stały ogonkami do góry.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Przestudzone ciasto polewamy winną glazurą.

WINNA GLAZURA
- Do pozostałego wina dodajemy łyżkę lub dwie cukru.
- Gotujemy na wolnym ogniu, tak długo, aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty syrop.
- Gorącą glazurą polewamy ciasto.
Tagi
gruszkakakaociasto z owocamiidealne do kawygruszkiczerwone winociasto czekoladowekorzenne przyprawyZobacz również
Gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami

Szybkie ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.