![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/02/ciabatta-2-595x858.jpg)
Ciabatta to włoski biały chleb, niekształtny, puszysty z chrupiącą skórką. Jest to dość łatwy przepis na domowe pieczywo, ale wymaga dobrego planowania. Zaczyn na ciabattę należy przygotować minimum 12 godzin wcześniej, a wyrastanie wyrobionego ciasta też wymaga czasu.
Do przygotowania ciabatty niezbędny będzie nam również mikser, najlepiej z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto jest bardzo mokre i lepkie, więc wyrabianie ręczne byłoby trochę trudne.
Pamiętajmy również, żeby obwicie podsypać mąką stolnicę przed wyłożeniem wyrośniętego ciasta. Ciasto jest luźne i lepkie, więc wymaga sporej ilości mąki do podsypania, aby się nie przykleiło do stolnicy.
W przepisie podałam dwa warianty wyrastania ciasta, w obu przypadkach ciabatty upiekły się, jak należy. Mam jednak wrażenie, że w przypadku drugiego wariantu uzyskałam większe dziury w bułkach... a może to przypadek? Będę próbowała dalej, bo bardzo lubimy ciabattę.
SKŁADNIKI
ZACZYN
5 g świeżych drożdży
200 ml wody
200 g mąki chlebowej typ 750
CIABATTA
200 ml wody
50 ml oliwy z oliwek
10 g świeżych drożdży
5 g miodu
400 g mąki chlebowej typ 750
8 - 10 g soli
mąka do podsypywania
odrobina oliwy do wysmarowania miski
WYKONANIE
ZACZYN
Mąkę, drożdże i wodę łączymy w dużej misce. Mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin ( do 24 godzin, nie dłużej) w temperaturze pokojowej.
CIABATTA
W misce miksera łączymy wodę, olej, drożdże i miód, mieszamy do rozpuszczenia składników. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy 2 minuty. Następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy około 5 minut lub dłużej do czasu, aż ciasto zacznie odklejać od ścianek miksera.
Wariant I
Przenosimy ciasto do dużej miski wysmarowanej oliwą z oliwek. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 - 3 godziny , aż ciasto urośnie niemal trzykrotnie. Zimą warto miskę postawić obok kaloryfera, wówczas skrócimy czas wyrastania.
Wariant II
Przenosimy ciasto do dużej miski wysmarowanej oliwą z oliwek. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut, następnie łopatką zakładamy ciasto na siebie. Przykrywamy miskę i odstawiamy na kolejne 45 minut. Powtarzamy ten proces jeszcze raz i odkładamy ciasto do wyrośnięcia na ostatnie 45 minut.
Po wyrośnięciu ciasto bardzo delikatnie wyrzucamy na stolnicę obficie podsypaną mąką. Wierzch ciasta również obsypujemy mąką. Nie wyrabiamy ciasta, obchodzimy się z nim bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć bąbli powietrza.
Dzielimy ciasto na 2, 4 lub 6 porcji, nożem lub łopatkami do ciasta. Każdą część delikatnie łopatkami lub nożem przesuwamy żeby oddzielić od siebie. Poporcjowane małe bochenki delikatnie, za pomocą łopatki odwracamy spodem do góry i również delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ostatni raz pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Na spodzie piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wodą i nastawiamy piekarnik na 230°C z włączoną funkcją termoobiegu. Blachę z ciabattą wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!
Tagi
śniadaniepieczywoPrzepis na domowe pieczywodomowe pieczywopomysł na śniadaniemąka chlebowana śniadaniedomowe bułkidomowe wypiekimąka pszennaciabattadomowy chlebkuchnia włoskadomowa piekarniaZobacz również
Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową
![bulki-pszenne-przygotowane-metoda-solno-drozdzowa](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/05/BUŁKI-PSZENNE-METODĄ-SOLNO-DROŻDŻOWĄ-595x858.jpg)
Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei
![maslane-bulki-fastenwahe-karnawalowe-pieczywo-z-bazylei](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/02/Fastenwahe-maslane-karnawalowe-bulki-z-Bazylei-2-595x896.jpg)
Domowy chleb tostowy - maślany, miękki i puszysty
![domowy-chleb-tostowy-maslany-miekki-i-puszysty](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/domowy-maslany-chleb-tostowy-595x858.jpg)
Bürli - szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron
![burli-szwajcarskie-bulki-z-drozdzowa-woda-z-winogron](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/09/Burli.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.