Drożdżowe precle z solą


Maślane precle są wyjątkowo smaczne, szybkie i łatwe do zrobienia. Precle wypiekaliśmy wspólnie w Kwietniowej Piekarni Amber , a oryginalny przepis pochodzi z Salt&Baker.  Moja wersja jest lekko zmodyfikowana, ale nie dlatego, że chciałam dorzucić swoje pięć groszy. Powód był inny, nie przepadam za przepisami "na szklanki".  Precle są tak smaczne, że w ciągu weekendu musiałam trzy razy wyrabiać, zaplatać, moczyć i piec.  


Składniki na 8 precli

25 g świeżych drożdży

250 ml letniej wody

1 łyżeczka cukru

400 g mąki ( u mnie typ 500)

1/2 łyżeczki soli

30 g miękkiego masła

Dodatkowo

350 ml wody + 3 łyżki sody oczyszczonej

łyżeczka soli gruboziarnistej

30 g roztopionego masła

Wykonanie

250 ml wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy mąkę i sól, mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek dodajemy kawałki miękkiego masła. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie.  Następnie przykrywamy miskę folią i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30 minut.

W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy rozczyn z wody i sody. Zagotowujemy wodę, zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę oczyszczoną, mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Mieszaninę przelewamy naczynia z płaskim dnem (u mnie sprawdziła się  duża szklana foremka do zapiekanek) i studzimy.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 części. Z każdej z porcji ciasta formujemy wałek o długości 60 cm, a następnie zaplatamy precla - foto instrukcja.  

Precle moczymy w roztworze z wody i sody przez około 2 minuty.  Jeżeli nie są całe zanurzone wierzch polewamy płynem za pomocą łyżki.  Następnie przenosimy delikatnie precle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy solą gruboziarnistą. Pozostawiamy precle na blaszce przez około 10 - 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C  i pieczemy precle przez 10 - 15 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące smarujemy stopionym masłem.

Smacznego!
Precle na blogach:
Akacjowy blog
Gotuj zdrowo kolorowo
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i w ogrodzie
Zacisze kuchenne
Tajemnice smaku

Zobacz również

Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową

bulki-pszenne-przygotowane-metoda-solno-drozdzowa

Bajgle z miodem i sezamem

bajgle-z-miodem-i-sezamem

Bananowe drożdżowe rogaliki z jabłkami i orzechami włoskimi

bananowe-drozdzowe-rogaliki-z-jablkami-i-orzechami-wloskimi

Żurkowe bagietki z majerankiem - bagietki na zakwasie na żurek

zurkowe-bagietki-z-majerankiem-bagietki-na-zakwasie-na-zurek

Komentarze

Anna 2020-04-28 08:34:29

Pulchniutkie precelki!
Cieszę się, że pysznie zostały u Ciebie przyjęte. Mam też nadzieję, ze zostaną bardziej docenione.
Dziękuję za kwietniowe spotkanie w Piekarni.

Odpowiedz

Basia - Moja Akademia Smaku 2020-04-28 10:25:05

Piękne precle. Wspólne pieczenie daje moc.
Do następnej Piekarni.

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2020-04-28 10:26:09

Pięknie wyglądają :) Bardzo kształtne. Też nie przepadam za szklankowymi przepisami. U mnie mąki wyszło 310 g. Pozdrawiam

Odpowiedz

Marzena 2020-04-29 14:31:28

Jak malowane. Mistrzowskie. Bardzo nam smakowały. Do kolejnego spotkania.

Odpowiedz

Dorota 2020-04-28 11:02:58

Dziękuje za wspólne wypiekanie i do następnego. Nam tez bardzo posmakowały, Twoje są pyszne.

Odpowiedz

Weronika 2020-04-28 11:07:58

Ale udane puchatki. Wspaniałe:)

Odpowiedz

Kamila 2020-04-28 16:28:12

Mistrzowskie precle.
Też bym chętnie załapała się na następną porcję :)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.