Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nic prostszego, potrzebujemy tylko orzeszków ziemnych i blendera o dużej mocy. Chwila miksowania i mamy prawdziwe masło orzechowe... mniam!
Możemy iść o krok dalej i zacząć eksperymentować z ulubionymi dodatkami. Tym razem masło orzechowe wzbogacimy o smak kokosa i wanilii.
Nasze masło wyszło bardzo luźne, co zależy od oleistości orzeszków, orzechy bywają rożne. Jednak po schłodzeniu w lodówce masło mocno stężało. Warto więc wyjąć je na pół godziny przed podaniem z lodówki.
SKŁADNIKI
- 500 g orzeszków arachidowych (ziemnych) prażonych niesolonych
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki brązowego cukru kokosowego
- szczypta soli
WYKONANIE
- Na suchej patelni delikatnie podprażamy orzeszki ziemne, cały czas mieszamy i pilnujemy, aby się nie przypaliły .
- Orzeszki przekładamy do innego naczynia i na tej samej patelni podprażamy wiórki kokosowe na lekko brązowy kolor.
- Orzeszki przekładamy do blendera i na początku pulsacyjnie lekko je miksujemy.
- Następnie dodajemy wiórki kokosowe, wyskrobane ziarenka z laski wanilii, cukier kokosowy, sól i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę.
Julita 2018-02-18 16:28:56
Lubię masło orzechowe przygotowywane w domu i aktualnie u mnie króluje jeszcze wersja piernikowa, ale spróbuję też zrobić kokosową :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-02-28 14:13:32
Piernikowa??? To musi być pyszne!!! Podkradamy pomysł 😉
Odpowiedz
Dagmara 2018-08-20 10:20:31
Dzień dobry, z podanych proporcji ile masła orzechowego się otrzyma? :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-08-20 11:41:57
Około 600g
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.