Przepis na drożdżowy pszenny chleb tostowy. Domowy chleb tostowy, łatwy i smaczny. Chleb idealny do zapiekanych kanapek, jak sandwich czy panini.
Przygotowanie w domu chleba tostowego jest łatwiejsze niż myślisz. Ten pyszny biały chleb jest miękki, puszysty i ma ładną złotą skórkę. Do wypieku użyłam mąki typ 650, ale można zastąpić ją mąką typu 500 lub 550.
Domowy chleb tostowy smakuje o wiele lepiej niż ten kupiony w sklepie, jest łatwy do zrobienia i wiemy co jemy. Nic nie przebije pysznego, domowego chleba!
SKŁADNIKI na foremkę keksową 25 cm x 11 cm
- 400 g mąki typ 650 (lub 500/550)
- 150 g mleka
- 150 g wody
- 15 g świeżych drożdży
- 5 g cukru
- 7 g soli
- 20 g miękkiego masła + 1 łyżeczka do smarowania chleba
- Mleko i wodę wlewamy do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie odchodzić od ścianek miski. Najlepiej wyrabiać ciasto za pomocą miksera z hakiem.
- Dodajemy miękkie masło i sól, ponownie wyrabiamy ciasto około 5 minut, aż wchłonie masło. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po pierwszej godzinie odpowietrzamy ciasto, czyli składamy i ponownie przykryte odstawiamy do wyrastania.
- Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia z małym zapasem (około 2 cm papier powinien wystawać z foremki). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką, rozciągamy na prostokąt i zwijamy w rulon. Boki podwijamy pod spód, kształtując bochenek o wymiarach foremki. Przekładamy ciasto do foremki, przykrywamy i odstawiamy do końcowej fermentacji na około 1 - 1, 5 godziny lub do momentu, aż ciasto dotrze do krawędzi foremki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Wstawiamy wyrośnięty chleb tostowy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie otwieramy piekarnik i smarujemy wierzch masłem (1/2 łyżeczki). Najłatwiej jest położyć kawałek masła na bochenku i szybko rozsmarować pędzelkiem. Pieczemy dalej w tej samej temperaturze przez kolejne 35 minut. Jeżeli ciasto zaczyna za mocno się rumienić przykrywamy chleb kawałkiem filii aluminiowej.
- Upieczony chleb wyjmujemy z foremki, ściągamy papier do pieczenia, jeszcze gorący smarujemy po wierzchu pozostałym masłem. Studzimy na kratce.
Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-16 00:58:09
pysznie się zapowiada :)
Odpowiedz
Anna 2020-03-16 11:55:24
Domowy jest najlepszy!
Moi domownicy czekają zawsze na ten wypiek. z niecierpliwością.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-19 21:25:35
Wiedzą co dobre 🙂
Odpowiedz
? 2020-04-17 08:00:56
Aniu gratulacje Dziękuje za wspaniały przepis Pozdrawiam z Sauth Caroliny Danuta
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-17 15:13:06
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.