Domowy chleb tostowy - maślany, miękki i puszysty

Przepis na drożdżowy pszenny chleb tostowy. Domowy chleb tostowy, łatwy i smaczny. Chleb idealny do zapiekanych kanapek, jak sandwich czy panini.

Przygotowanie w domu chleba tostowego jest łatwiejsze niż myślisz. Ten pyszny biały chleb jest miękki, puszysty i ma ładną złotą skórkę. Do wypieku użyłam mąki typ 650, ale można zastąpić ją mąką typu 500 lub 550.


Domowy chleb tostowy smakuje o wiele lepiej niż ten kupiony w sklepie, jest łatwy do zrobienia i wiemy co jemy. Nic nie przebije pysznego, domowego chleba!

SKŁADNIKI na foremkę keksową 25 cm x 11 cm

  • 400 g mąki typ 650 (lub 500/550)
  • 150 g mleka
  • 150 g wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • 7 g soli
  • 20 g miękkiego masła + 1 łyżeczka do smarowania chleba
>WYKONANIE
  1. Mleko i wodę wlewamy do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie odchodzić od ścianek miski. Najlepiej wyrabiać ciasto za pomocą miksera z hakiem.
  3. Dodajemy miękkie masło i sól, ponownie wyrabiamy ciasto około 5 minut, aż wchłonie masło. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.  Po pierwszej godzinie odpowietrzamy ciasto, czyli składamy i ponownie przykryte odstawiamy do wyrastania.
  4. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia z małym zapasem (około 2 cm papier powinien wystawać z foremki). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką, rozciągamy na prostokąt i zwijamy w rulon. Boki podwijamy pod spód, kształtując bochenek o wymiarach foremki. Przekładamy ciasto do foremki, przykrywamy i odstawiamy do końcowej fermentacji na około 1 - 1, 5 godziny lub do momentu, aż ciasto dotrze do krawędzi foremki.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Wstawiamy wyrośnięty chleb tostowy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie otwieramy piekarnik i smarujemy wierzch masłem (1/2 łyżeczki).  Najłatwiej jest położyć kawałek masła na bochenku i szybko rozsmarować pędzelkiem.  Pieczemy dalej w tej samej temperaturze przez kolejne 35 minut. Jeżeli ciasto zaczyna za mocno się rumienić przykrywamy chleb kawałkiem filii aluminiowej.
  6. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki, ściągamy papier do pieczenia, jeszcze gorący smarujemy po wierzchu pozostałym masłem. Studzimy na kratce.

Zobacz również

Falzbrot - składany pszenny chleb - chrupiący zewnątrz i miękki w środku

falzbrot-skladany-pszenny-chleb-chrupiacy-zewnatrz-i-miekki-w-srodku

Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-nasionami-chia

Panuozzo neapolitańskie kanapki z ciasta na pizzę

panuozzo-neapolitanskie-kanapki-z-ciasta-na-pizze

Domowy chleb jogurtowy na drożdżowym zaczynie

domowy-chleb-jogurtowy-na-drozdzowym-zaczynie

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-16 00:58:09

pysznie się zapowiada :)

Odpowiedz

Anna 2020-03-16 11:55:24

Domowy jest najlepszy!
Moi domownicy czekają zawsze na ten wypiek. z niecierpliwością.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-19 21:25:35

Wiedzą co dobre 🙂

Odpowiedz

? 2020-04-17 08:00:56

Aniu gratulacje Dziękuje za wspaniały przepis Pozdrawiam z Sauth Caroliny Danuta

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-17 15:13:06

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.