Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami *

Czy smalec jest zdrowy?

W tym temacie nawet nie próbujemy podejmować dyskusji ;-)

Smalczyk ten ma pewną zaletę - jest smaczny. A jeśli zrobimy go sami, ze świeżych i dobrych jakościowo produktów, to od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na odrobinę "szaleństwa" ;-)

... z kiszonym ogóreczkiem... mniam ;-)


Składniki

500g słoniny

100g boczku wędzonego

150g kiełbasy "z beczki"

3 szalotki

3 śliwki kalifornijskie

3 suszone prawdziwki (wymoczone, zagotowane, odcedzone)

4 ząbki czosnku

4 zgniecione ziarna jałowca

sól, pieprz do smaku - ilość uzależniona od słoności użytych wędzonek

WYKONANIE

Słoninę drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Następnie wytapiamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem.
Gdy już uzyskamy wytopione skwarki dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę kiełbasę i boczek i wysmażamy do zrumienienia.
Na koniec dorzucamy pokrojone również w kostkę szalotki, prawdziwki i śliwki, zmiażdżony i posiekany czosnek, jałowiec. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i jeszcze 1-2 minuty dosmażamy.

Ciepły przekładamy do słoików lub glinianych pojemników.

* przepis po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 01/2017

Zobacz również

Pasztet z drobiowych wątróbek z Calvadosem

pasztet-z-drobiowych-watrobek-z-calvadosem

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Empanadas z cielęciną i warzywami

empanadas-z-cielecina-i-warzywami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.