Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru

Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru

Na chlebowych warsztatach kulinarnych w Kulinarnym Atelier wspólnie wyrabialiśmy i piekliśmy żytnie chleby foremkowe
Kiedy wyrobione ciasto spokojnie wyrastało w foremkach, my w tym czasie przygotowaliśmy dodatki do pieczywa. Pyszna pastę rybną, krem z pieczonych buraków i chrzanu oraz hummus z dodatkiem papryki. Oprócz wytrawnych dodatków przygotowaliśmy również ekspresowy słodki dodatek do chleba. Była to konfitura z imbiru, pomarańczy i marchwi, która zrobiła furorę!

Korzystając z tego, że w sklepach są dostępne czerwone pomarańcze postanowiłam w domu przygotować ten przepyszny dodatek do chleba.


SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonych pomarańczy
  • 400 g marchwi
  • 150 g świeżego imbiru
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • opakowanie żelfixu 2:1

WYKONANIE

Pomarańcze szorujemy szczoteczką , sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Z dwóch pomarańczy bardzo cienko obieramy skórkę (bez białego albedo). Obraną skórkę kroimy w cieniutkie paseczki (tzw. julienne). Wszystkie pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i usuwamy pestki.

Imbir obieramy. Kawałek obranego imbiru (około 30 g) kroimy w cienkie plasterki, następnie w cieniutkie paseczki, julienne. Pozostały imbir ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Pomarańcze w kawałkach, starty na tarce imbir i marchewkę oraz sok z pomarańczy miksujemy w blenderze na puree. Jeżeli chcecie konfiturę o aksamitnej konsystencji lub Wasz blender nie poradził sobie z włóknami imbiru czy pomarańczy, możecie gotowe puree przetrzeć dodatkowo przez sito.

Przetarte przez sito puree razem z julienne z imbiru i ze skórek pomarańczy zagotowujemy w garnku. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut, następnie dodajemy cukier i żelifix, mieszamy. Zagotowujemy ponownie i gotujemy jeszcze 3 minuty.

Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast szczelnie zamykamy. Słoiki układamy dnem do góry do czasu, aż wystygną.

Smacznego!

Zobacz również

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki

pomaranczowa-konfitura-z-dodatkiem-slodkiej-i-ostrej-papryki

Zielony lub czerwony dżem z papryczek chili

zielony-lub-czerwony-dzem-z-papryczek-chili

Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru

marmolada-cytrynowa-marmolada-cytronowa-tradycyjnie-i-z-wolnowaru

Komentarze

Siedlisko Niedziela 2019-02-13 07:26:45

Brzmi smakowicie 😋

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-02-13 23:01:08

Smakuje również 🙂

Odpowiedz

Przepyszna mikstura 2020-02-28 10:36:22

Wspaniałe - kolor, to co skrywają słoiki i wygląd. A jaki świetny pomysł;) warto wykorzystać niską cenę pomarańczy - sama się skuszę i zrobię;) a co:) wesołe słoiki rozweselą nieco szarość za oknem;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-28 23:06:25

Tak, takimi kolorami warto rozweselić szarówkę za oknem 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.