Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru
Na chlebowych warsztatach kulinarnych w Kulinarnym Atelier wspólnie wyrabialiśmy i piekliśmy żytnie chleby foremkowe
Kiedy wyrobione ciasto spokojnie wyrastało w foremkach, my w tym czasie przygotowaliśmy dodatki do pieczywa. Pyszna pastę rybną, krem z pieczonych buraków i chrzanu oraz hummus z dodatkiem papryki. Oprócz wytrawnych dodatków przygotowaliśmy również ekspresowy słodki dodatek do chleba. Była to konfitura z imbiru, pomarańczy i marchwi, która zrobiła furorę!
Korzystając z tego, że w sklepach są dostępne czerwone pomarańcze postanowiłam w domu przygotować ten przepyszny dodatek do chleba.
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonych pomarańczy
- 400 g marchwi
- 150 g świeżego imbiru
- 500 g cukru trzcinowego
- 250 ml soku z pomarańczy
- opakowanie żelfixu 2:1
WYKONANIE
Pomarańcze szorujemy szczoteczką , sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Z dwóch pomarańczy bardzo cienko obieramy skórkę (bez białego albedo). Obraną skórkę kroimy w cieniutkie paseczki (tzw. julienne). Wszystkie pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i usuwamy pestki.
Imbir obieramy. Kawałek obranego imbiru (około 30 g) kroimy w cienkie plasterki, następnie w cieniutkie paseczki, julienne. Pozostały imbir ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pomarańcze w kawałkach, starty na tarce imbir i marchewkę oraz sok z pomarańczy miksujemy w blenderze na puree. Jeżeli chcecie konfiturę o aksamitnej konsystencji lub Wasz blender nie poradził sobie z włóknami imbiru czy pomarańczy, możecie gotowe puree przetrzeć dodatkowo przez sito.
Przetarte przez sito puree razem z julienne z imbiru i ze skórek pomarańczy zagotowujemy w garnku. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut, następnie dodajemy cukier i żelifix, mieszamy. Zagotowujemy ponownie i gotujemy jeszcze 3 minuty.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast szczelnie zamykamy. Słoiki układamy dnem do góry do czasu, aż wystygną.
Smacznego!
Siedlisko Niedziela 2019-02-13 07:26:45
Brzmi smakowicie 😋
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-02-13 23:01:08
Smakuje również 🙂
Odpowiedz
Przepyszna mikstura 2020-02-28 10:36:22
Wspaniałe - kolor, to co skrywają słoiki i wygląd. A jaki świetny pomysł;) warto wykorzystać niską cenę pomarańczy - sama się skuszę i zrobię;) a co:) wesołe słoiki rozweselą nieco szarość za oknem;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-28 23:06:25
Tak, takimi kolorami warto rozweselić szarówkę za oknem 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.