Empanadas z cielęciną i warzywami

Kruche smażone pierożki z mięsno warzywnym farszem. Empanadas z cielęciną i warzywami

Empanadas, czyli kruche pierożki pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu. Możemy je nadziewać rozmaitymi farszami, od mięsnych, serowych, warzywnych, rybnych do owocowych na słodko. Zainspirowałyśmy się przepisem na empanadas* z Chile, gdzie stanowią tradycyjny, spożywany w Wielkanoc posiłek. Zamieniłyśmy tylko wołowinę na cielęcinę.

Trudno jest nam określić pochodzenie empanadas, prawdopodobnie wywodzą się z Hiszpanii? Ale im więcej źródeł na ten temat, tym więcej informacji w tym temacie. Portugalskie, hiszpańskie, chilijskie... uff.

Empanadas je się na całym świecie!


SKŁADNIKI

CIASTO

  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 80 g schłodzonego masła
  • 200 ml ciepłej wody
  • jajko - roztrzepane do smarowania ciasta
  • olej do smażenia

FARSZ

  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • posiekany ząbek czosnku
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • garść rodzynek
  • łyżka oregano
  • szczypta chili
  • 400 g mielonej cielęciny lub wołowiny
  • 3 starte jajka na twardo
  • pęczek natki pietruszki

WYKONANIE

CIASTO

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i masło. Składniki rozcieramy, dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto, zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę.

FARSZ

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę papryki i cebule. Smażymy 3-4 minuty, do zrumienienia. Wrzucamy czosnek, przyprawy, rodzynki, oregano i chili. Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy cielęcinę, smażymy do zrumienienia mięsa, około 8-10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki, startymi na tarce o drobnych oczkach jajkami i doprawiamy solą do smaku.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wycinamy kółka o średnicy 10 cm. Na każdy placek kładziemy 2 łyżki farszu, smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem i zlepiamy jak pierogi.

W rondlu rozgrzewamy olej. Empanadas smażymy z obu stron na złocistobrązowo.

Podajemy od razu, wtedy są najsmaczniejsze!

*Przepis zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 04/2017

Zobacz również

Potrugalskie empanadas - kruche pierożki z kaczką

potrugalskie-empanadas-kruche-pierozki-z-kaczka

Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem

tymiankowe-tartaletki-z-awokado-przepiorczym-jajem-i-lososiem

Marynowane nadziewane papryki z oliwkami

przekaska-z-oliwek-i-marynowanych-papryczek-z-serem-labneh-lub-z-feta

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.