Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Empanadas z cielęciną i warzywami

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Kruche smażone pierożki z mięsno warzywnym farszem. Empanadas z cielęciną i warzywami

Empanadas, czyli kruche pierożki pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu. Możemy je nadziewać rozmaitymi farszami, od mięsnych, serowych, warzywnych, rybnych do owocowych na słodko. Zainspirowałam się przepisem na empanadas z Chile, gdzie stanowią tradycyjny, spożywany w Wielkanoc posiłek. Zamieniłyśmy tylko wołowinę na cielęcinę.

Trudno jest nam określić pochodzenie empanadas, prawdopodobnie wywodzą się z Hiszpanii? Ale im więcej źródeł na ten temat, tym więcej informacji w tym temacie. Portugalskie, hiszpańskie, chilijskie... uff.

Empanadas je się na całym świecie!


SKŁADNIKI

CIASTO

FARSZ

WYKONANIE

CIASTO

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i masło. Składniki rozcieramy, dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto, zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę.

FARSZ

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę papryki i cebule. Smażymy 3-4 minuty, do zrumienienia. Wrzucamy czosnek, przyprawy, rodzynki, oregano i chili. Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy cielęcinę, smażymy do zrumienienia mięsa, około 8-10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki, startymi na tarce o drobnych oczkach jajkami i doprawiamy solą do smaku.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wycinamy kółka o średnicy 10 cm. Na każdy placek kładziemy 2 łyżki farszu, smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem i zlepiamy jak pierogi.

W rondlu rozgrzewamy olej. Empanadas smażymy z obu stron na złocistobrązowo.

Podajemy od razu, wtedy są najsmaczniejsze!

*Przepis zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 04/2017

Zobacz również

Ciasto na zakwasie lievito madre z rodzynkami i cynamonem

ciasto-na-zakwasie-lievito-madre-z-rodzynkami-i-cynamonem

Kawowe babeczki z kremem mascarpone i syropem kawowo waniliowym

kawowe-babeczki-z-kremem-mascarpone-i-syropem-kawowo-waniliowym

Ptysie z sałatką z jajek, twarogu i marynowanych grzybów

ptysie-z-salatka-z-jajek-twarogu-i-marynowanych-grzybow

Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.