Empanadas, czyli kruche pierożki pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu. Możemy je nadziewać rozmaitymi farszami, od mięsnych, serowych, warzywnych, rybnych do owocowych na słodko. Zainspirowałyśmy się przepisem na empanadas* z Chile, gdzie stanowią tradycyjny, spożywany w Wielkanoc posiłek. Zamieniłyśmy tylko wołowinę na cielęcinę.
Trudno jest nam określić pochodzenie empanadas, prawdopodobnie wywodzą się z Hiszpanii? Ale im więcej źródeł na ten temat, tym więcej informacji w tym temacie. Portugalskie, hiszpańskie, chilijskie... uff.
Empanadas je się na całym świecie!
Skład
CIASTO
400 g mąki
2 łyżeczki soli
80 g schłodzonego masła
200ml ciepłej wody
jajko - roztrzepane do smarowania ciasta
olej do smażenia
FARSZ
2-3 łyżki oliwy
2 czerwone papryki
2 czerwone cebule
posiekany ząbek czosnku
szczypta mielonego cynamonu
szczypta mielonego kminu rzymskiego
garść rodzynek
łyżka oregano
szczypta chili
400g mielonej cielęciny
3 starte jajka na twardo
pęczek natki pietruszki
WYKONANIE
CIASTO
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i masło. Składniki rozcieramy, dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto, zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę.
FARSZ
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę papryki i cebule. Smażymy 3-4 minuty, do zrumienienia. Wrzucamy czosnek, przyprawy, rodzynki, oregano i chili. Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy cielęcinę, smażymy do zrumienienia mięsa, około 8-10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki, startymi na tarce o drobnych oczkach jajkami i doprawiamy solą do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wycinamy kółka o średnicy 10 cm. Na każdy placek kładziemy 2 łyżki farszu, smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem i zlepiamy jak pierogi.
W rondlu rozgrzewamy olej. Empanadas smażymy z obu stron na złocistobrązowo.
Podajemy od razu, wtedy są najsmaczniejsze!
*Przepis zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 04/2017
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.