Empanadas de pato vinha d'alhos - duck pies - babeczki z kaczką
Empanadas to pieczone kruche pierożki z różnymi wytrawnymi nadzieniami. To wypiek typowy dla Portugalii, Argentyny, Hiszpanii .... empanadas je się na całym świecie! Może być przystawką, przekąską lub daniem głównym.
![empanadas empanady portugalskie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/ponte-empanadas-8-595x858.jpg)
Tym razem zabieram Was na wycieczkę kulinarną do Portugalii, a konkretnie do stolicy. To właśnie w Lizbonie możecie spróbować kruche pierożki o różnorodnych nadzieniach. Empanadas to specjalność kuchni lizbońskiej, znajdziecie je w bardzo wielu barach i restauracjach.
![empanadas empanady portugalskie wypieki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/ponte-empanadas-4-595x858.jpg)
Przepis na empanadas z kaczką pochodzi z książki "Lisboeta" Nuno Mendes, którą przywiozłam z wycieczki z Lizbony. Empadas możecie przygotować w formie pierożków lub tak jak, ja w formie na babeczki.
![empanadas empanady portugalskie wypieki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/ponte-empanadas-11-595x858.jpg)
Empadas de pato vinha d'alhos - duck pies - kruche babeczki z kaczką
SKŁADNIKI
KACZY TŁUSZCZ
Skóra z kaczych nóg
BULION Z KACZKI
1 l wody
2 kacze udka
smażone skórki z kaczki pozostałe po wytapianiu tłuszczu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 liść laurowy
sól
pieprz
CIASTO
300 g pszennej mąki typ 500
1 łyżeczka soli
100 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka kaczego tłuszczu
100 g bulionu z kaczki
sól
pieprz
NADZIENIE
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka kaczego tłuszczu
mięso i marchewka z bulionu
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
3 paski skórki pomarańczowej
1 liść laurowy
1 posiekana cebula
1 ząbek czosnku
1 bulwa kopru włoskiego (200 - 250 g) posiekana w kostkę
150 ml wytrawnego białego wina
25 g masła
35 g mąki
300 ml (lub więcej) buliony
skórka otarta z 1 pomarańczy
pęczek pietruszki, posiekany
DODATKOWO
1 jajo ubite z odrobiną mleka do smarowania babeczek
![empanadas empanady portugalskie wypieki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/ponte-empanadas-5-595x858.jpg)
WYKONANIE
KACZY TŁUSZCZ
Odcinamy tłuszcz i skórę z kaczych nóg i wytapiamy na wolnym ogniu na patelni. Tłuszcz przelewamy do miseczki, skórki dodajemy do bulionu.
BULION Z KACZKI
Udka z kaczki układamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny lub do miękkości mięsa. Wyjmujemy kacze uda i marchewkę, studzimy. Mięso oddzielamy od kości i rozrywamy widelcem na włókna. Marchewkę kroimy w kostkę, bulion rezerwujemy do ciasta i nadzienia.
CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i masło, oliwę z oliwek i tłuszcz z kaczki. Wlewamy około 100 ml bulionu z kaczki, szybko mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wykładamy na lekko posypany mąką blat, zwijamy w kulę, zawijamy w fiolę spożywczą i schładzamy przez minimum 1 godzinę.
NADZIENIE
W głębokiej patelni podgrzewamy na średnim ogniu oliwę z oliwek i kaczy tłuszcz, dodajemy cynamon, gwiazdkę anyżu, paski skórki pomarańczowej i liść laurowy. Dodajemy posiekane cebulę, koper włoski i czosnek, smażymy przez 10 minut. Dodajemy mięso, posiekane marchewki oraz białe wino i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy i odstawiamy do ostygnięcia, następnie usuwamy cynamon, anyż, skórkę pomarańczową i liść laurowy.
Roztapiamy masło na patelni na małym ogniu, dodajemy mąkę i smażymy przez kilka minut do uzyskania jasnozłotego koloru. Stopniowo dodajemy 300 ml bulionu z kaczki, zagotowujemy cały czas mieszając, aż uzyskamy gęsty sos. Do sosu dodajemy nadzienie razem z otartą skórką z pomarańczy i natką pietruszki.
![empanadas empanady portugalskie wypieki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/ponte-empanadas-1-595x858.jpg)
EMPANAS
Rozgrzewamy piekarnik do 200 ° C
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Za pomocą np. szklanki wykrawamy kółka wystarczająco duże, aby zakryć foremki do muffinek z nadmiarem około 5 mm. Z drugiej porcji ciasta wykrawamy mniejsze kółka, tak aby pasowały na wierzch jako pokrywki.
Wykładamy foremki większymi kółkami ciasta i napełniamy kaczym nadzieniem. Układamy na wierzch mniejsze kółka, ściskamy krawędzie i zlepiamy, jak pierogi. Na środku nacinamy dziurkę i smarujemy całość jajkiem.
![empanadas empanady portugalskie wypieki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/ponte-empanadas-6-595x858.jpg)
Pieczemy przez 30 - 40 minut, na złoto. Empanadas najlepiej jest je spożywać 15-20 minut po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze ciepłe, ale kaczka trochę odpoczęła. Idealnie smakują z kieliszkiem dobrego wina.
![empanadas empanady portugalskie wypieki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/ponte-empanadas-3-595x858.jpg)
Lubicie portugalskie wina? Jeśli tak, to fantastycznie się składa, bo właśnie ruszył KONKURS, w którym możecie wygrać wycieczkę do Portugalii i spróbować wina na miejscu.
![empanadas empanady portugalskie wypieki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/ponte-empanadas-595x858.jpg)
KONKURS w którym możecie wygrać:
- wspaniałą wycieczkę dla 2 osób do Portugalii
- 2 x zestaw walizek Puccini z 10 butelkami win
- 30 x zestaw portugalskich win z regionów Lisboa i Tejo
Zasady konkursu znajdziesz na stronie www.winazportugalii.pl
Konkurs trwa do 30.06.2021
Wpis powstał we współpracy z TIM
Tagi
empanadaskuchnie świataz podróżyportugalskie winowino portadakonkursportugalska kuchnializbonawino pontedanie z winemprzepis z winempierożki z kaczkąnadzienie z kaczkiwspółpracaZobacz również
Ciasteczka serowe z rozmarynem
![ciasteczka-serowe-z-rozmarynem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/ciasteczka-i-portada-3-595x858.jpg)
Kiachl - tyrolskie drożdżowe pączki
![tyrolskie-kiachl-takie-austriackie-paczki-z-dolkiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/02/Kiachl-1.jpg)
Koreańskie placki z cukinią i marchewką - Hobakjeon
![koreanskie-placki-z-cukinia-i-marchewka-hobakjeon](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_5045-3-960x1440.webp)
Domowa kuchnia koreańska - Jina Jung
![domowa-kuchnia-koreanska-jina-jung](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_4991-960x1440.webp)
Bernadeta 2021-05-20 17:24:47
Małe dzieła sztuki idealne do wina. I Piekne zdjęcia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-22 10:39:27
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.