Potrugalskie empanadas - kruche pierożki z kaczką

Empanadas de pato vinha d'alhos - duck pies - babeczki z kaczką. Potrugalskie empanadas - kruche pieczone pierożki z nadzieniem z kaczki

Jak zrobić Empadas de pato vinha d'alhos - duck pies - kruche babeczki z kaczką?

Empanadas to pieczone kruche pierożki z różnymi wytrawnymi nadzieniami. To wypiek typowy dla Portugalii, Argentyny, Hiszpanii .... empanadas je się na całym świecie! Może być przystawką, przekąską lub daniem głównym.

Tym razem zabieram Was na wycieczkę kulinarną do Portugalii, a konkretnie do stolicy. To właśnie w Lizbonie możecie spróbować kruche pierożki o różnorodnych nadzieniach. Empanadas to specjalność kuchni lizbońskiej, znajdziecie je w bardzo wielu barach i restauracjach.

empanadas empanady portugalskie
empanadas empanady portugalskie wypieki

SKŁADNIKI

Kaczy tłuszcz

  • Skóra z kaczych nóg

Bulion z kaczki

  • 1 l wody
  • 2 kacze udka
  • smażone skórki z kaczki pozostałe po wytapianiu tłuszczu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Kruche ciasto

  • 300 g pszennej mąki typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaczego tłuszczu
  • 100 g bulionu z kaczki
  • sól
  • pieprz

Nadzienie z kaczki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaczego tłuszczu
  • mięso i marchewka z bulionu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 paski skórki pomarańczowej
  • 1 liść laurowy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bulwa kopru włoskiego (200 - 250 g) posiekana w kostkę
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 25 g masła
  • 35 g mąki
  • 300 ml (lub więcej) buliony
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • pęczek pietruszki, posiekany

Dodatkowo

  • 1 jajo ubite z odrobiną mleka do smarowania babeczek
empanadas empanady portugalskie wypieki

WYKONANIE

Kaczy tłuszcz

  1. Oddziel tłuszcz i skórę z kaczych nóg, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wytapiaj na wolnym ogniu na patelni.
  3. Tłuszcz przelej do miseczki, skórki dodaj do bulionu.

Bulion z kaczki

  1. Udka z kaczki ułóż w garnku, zalej wodą, dodaj pozostałe składniki, dopraw.
  2. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny lub do miękkości mięsa.
  3. Wyjmij kacze uda i marchewkę, ostudź.
  4. Mięso oddziel od kości i rozerwij widelcem na włókna.
  5. Marchewkę pokrój w kostkę.
  6. Bulion dodasz do ciasta i nadzienia.

Kruche ciasto

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i masło, oliwę z oliwek i tłuszcz z kaczki.
  2. Wlej około 100 ml bulionu z kaczki, szybko zamieszaj i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
  3. Wyłóż na lekko posypany mąką blat, zagnieć w kulę, zawiń w fiolę spożywczą.
  4. Ciasto włóż do lodówki i schładzaj przez minimum 1 godzinę.

Nadzienie

  1. W głębokiej patelni podgrzewaj na średnim ogniu oliwę z oliwek i kaczy tłuszcz.
  2. Dodaj cynamon, gwiazdkę anyżu, paski skórki pomarańczowej i liść laurowy.
  3. Dodaj posiekane cebulę, koper włoski i czosnek, smaży przez 10 minut.
  4. Dodaj mięso, posiekane marchewki oraz białe wino i gotuj jeszcze kilka minut.
  5. Dopraw i odstaw do ostygnięcia.
  6. Następnie usuń cynamon, anyż, skórkę pomarańczową i liść laurowy.
  7. Rozpuść masło na patelni na małym ogniu, dodaj mąkę i smażymy przez kilka minut do uzyskania jasnozłotego koloru.
  8. Stopniowo dodaj 300 ml bulionu z kaczki, zagotuj cały czas mieszając, aż uzyskasz gęsty sos.
  9. Do sosu dodaj nadzienie razem z otartą skórką z pomarańczy i natką pietruszki.

Empanadas

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3mm.
  3. Za pomocą np. szklanki wykrawaj kółka wystarczająco duże, aby zakryć foremki do muffinek z nadmiarem około 5mm.
  4. Z drugiej porcji ciasta wykrawaj mniejsze kółka, tak aby pasowały na wierzch jako pokrywki.
  5. Wyłóż foremki większymi kółkami ciasta i napełnij kaczym nadzieniem.
  6. Ułóż na wierzch mniejsze kółka, ściśnij krawędzie i zlep, jak pierogi.
  7. Na środku natnij dziurkę i smaruj całość jajkiem.
  8. Piecz przez 30 - 40 minut, na złoty kolor.
empanadas empanady portugalskie wypieki

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Empadas możesz przygotować w formie pierożków lub tak jak, ja w formie na babeczek
  • Empanadas najlepiej jest je spożywać 15-20 minut po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze ciepłe, ale kaczka trochę odpoczęła. Idealnie smakują z kieliszkiem dobrego wina.
  • Przepis na empanadas z kaczką pochodzi z książki "Lisboeta" Nuno Mendes, którą przywiozłam z wycieczki z Lizbony.
  • Lubisz kaczkę? Spróbuj pysznych pieczonych udek, to szybki i łatwy przepis: Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i rozmarynem

Zobacz również

Empanadas z cielęciną i warzywami

empanadas-z-cielecina-i-warzywami

Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem

tymiankowe-tartaletki-z-awokado-przepiorczym-jajem-i-lososiem

Gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami

gruszki-gotowane-w-czerwonym-winie-z-przyprawami-korzennymi

Kandyzowane kumkwaty z miodem, cynamonem, anyżem i likierem pomarańczowym

kandyzowane-kumkwaty-z-miodem-cynamonem-anyzem-i-likierem-pomaranczowym

Komentarze

Bernadeta 2021-05-20 17:24:47

Małe dzieła sztuki idealne do wina. I Piekne zdjęcia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-05-22 10:39:27

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.