Empanadas de pato vinha d'alhos - duck pies - babeczki z kaczką
Empanadas to pieczone kruche pierożki z różnymi wytrawnymi nadzieniami. To wypiek typowy dla Portugalii, Argentyny, Hiszpanii .... empanadas je się na całym świecie! Może być przystawką, przekąską lub daniem głównym.

Tym razem zabieram Was na wycieczkę kulinarną do Portugalii, a konkretnie do stolicy. To właśnie w Lizbonie możecie spróbować kruche pierożki o różnorodnych nadzieniach. Empanadas to specjalność kuchni lizbońskiej, znajdziecie je w bardzo wielu barach i restauracjach.

Przepis na empanadas z kaczką pochodzi z książki "Lisboeta" Nuno Mendes, którą przywiozłam z wycieczki z Lizbony. Empadas możecie przygotować w formie pierożków lub tak jak, ja w formie na babeczki.

Empadas de pato vinha d'alhos - duck pies - kruche babeczki z kaczką
SKŁADNIKI
KACZY TŁUSZCZ
Skóra z kaczych nóg
BULION Z KACZKI
1 l wody
2 kacze udka
smażone skórki z kaczki pozostałe po wytapianiu tłuszczu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 liść laurowy
sól
pieprz
CIASTO
300 g pszennej mąki typ 500
1 łyżeczka soli
100 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka kaczego tłuszczu
100 g bulionu z kaczki
sól
pieprz
NADZIENIE
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka kaczego tłuszczu
mięso i marchewka z bulionu
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
3 paski skórki pomarańczowej
1 liść laurowy
1 posiekana cebula
1 ząbek czosnku
1 bulwa kopru włoskiego (200 - 250 g) posiekana w kostkę
150 ml wytrawnego białego wina
25 g masła
35 g mąki
300 ml (lub więcej) buliony
skórka otarta z 1 pomarańczy
pęczek pietruszki, posiekany
DODATKOWO
1 jajo ubite z odrobiną mleka do smarowania babeczek

WYKONANIE
KACZY TŁUSZCZ
Odcinamy tłuszcz i skórę z kaczych nóg i wytapiamy na wolnym ogniu na patelni. Tłuszcz przelewamy do miseczki, skórki dodajemy do bulionu.
BULION Z KACZKI
Udka z kaczki układamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny lub do miękkości mięsa. Wyjmujemy kacze uda i marchewkę, studzimy. Mięso oddzielamy od kości i rozrywamy widelcem na włókna. Marchewkę kroimy w kostkę, bulion rezerwujemy do ciasta i nadzienia.
CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i masło, oliwę z oliwek i tłuszcz z kaczki. Wlewamy około 100 ml bulionu z kaczki, szybko mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wykładamy na lekko posypany mąką blat, zwijamy w kulę, zawijamy w fiolę spożywczą i schładzamy przez minimum 1 godzinę.
NADZIENIE
W głębokiej patelni podgrzewamy na średnim ogniu oliwę z oliwek i kaczy tłuszcz, dodajemy cynamon, gwiazdkę anyżu, paski skórki pomarańczowej i liść laurowy. Dodajemy posiekane cebulę, koper włoski i czosnek, smażymy przez 10 minut. Dodajemy mięso, posiekane marchewki oraz białe wino i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy i odstawiamy do ostygnięcia, następnie usuwamy cynamon, anyż, skórkę pomarańczową i liść laurowy.
Roztapiamy masło na patelni na małym ogniu, dodajemy mąkę i smażymy przez kilka minut do uzyskania jasnozłotego koloru. Stopniowo dodajemy 300 ml bulionu z kaczki, zagotowujemy cały czas mieszając, aż uzyskamy gęsty sos. Do sosu dodajemy nadzienie razem z otartą skórką z pomarańczy i natką pietruszki.

EMPANAS
Rozgrzewamy piekarnik do 200 ° C
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Za pomocą np. szklanki wykrawamy kółka wystarczająco duże, aby zakryć foremki do muffinek z nadmiarem około 5 mm. Z drugiej porcji ciasta wykrawamy mniejsze kółka, tak aby pasowały na wierzch jako pokrywki.
Wykładamy foremki większymi kółkami ciasta i napełniamy kaczym nadzieniem. Układamy na wierzch mniejsze kółka, ściskamy krawędzie i zlepiamy, jak pierogi. Na środku nacinamy dziurkę i smarujemy całość jajkiem.

Pieczemy przez 30 - 40 minut, na złoto. Empanadas najlepiej jest je spożywać 15-20 minut po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze ciepłe, ale kaczka trochę odpoczęła. Idealnie smakują z kieliszkiem dobrego wina.

Lubicie portugalskie wina? Jeśli tak, to fantastycznie się składa, bo właśnie ruszył KONKURS, w którym możecie wygrać wycieczkę do Portugalii i spróbować wina na miejscu.

KONKURS w którym możecie wygrać:
- wspaniałą wycieczkę dla 2 osób do Portugalii
- 2 x zestaw walizek Puccini z 10 butelkami win
- 30 x zestaw portugalskich win z regionów Lisboa i Tejo
Zasady konkursu znajdziesz na stronie www.winazportugalii.pl
Konkurs trwa do 30.06.2021
Wpis powstał we współpracy z TIM
Tagi
empanadaskuchnie świataz podróżyportugalskie winowino portadakonkursportugalska kuchnializbonawino pontedanie z winemprzepis z winempierożki z kaczkąnadzienie z kaczkiwspółpracaZobacz również
Ciasteczka serowe z rozmarynem

Kiachl - tyrolskie drożdżowe pączki

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo

Serowe knedle z morelami, z czekoladą, jogurtem i bułką tartą

Bernadeta 2021-05-20 17:24:47
Małe dzieła sztuki idealne do wina. I Piekne zdjęcia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-22 10:39:27
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.