Aromatyczny owocowy deser - gruszki gotowane w korzennym czerwonym winie

Gruszki gotowane w czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw to bardzo wyjątkowy i elegancki deser.

gruszka w czerwonym winie

To bardzo prosty przepis, który składa się zaledwie z kilku kroków. Jednak, żeby wszystko się udało warto zastosować się do kilku wskazówek.

  • Najważniejsze to wybrać odpowiednie owoce. Gruszki powinny być twarde i jędrne. Jeśli będą zbyt dojrzałe i miękkie po ugotowaniu może zrobić się z nich papka, a tego nie chcemy.
  • Gruszki gotujemy na małym ogniu, wino powinno tylko lekko mrugać.
  • Do gotowania gruszek najlepszy będzie szeroki garnek. Gruszki powinny swobodnie pływać w winie.
  • Gruszki w winie zwykle zanurzone są do połowy, dlatego obracamy delikatnie owoce co kilka minut podczas gotowania. Dzięki temu gruszki równomiernie się ugotują i zabarwią. Możemy wlać więcej wina, ale wtedy to będzie bardzo drogi deser.
  • Gruszki gotowane w czerwonym winie możemy przygotować z wyprzedzeniem. Ugotowane i przestudzone przechowujemy w lodówce do trzech dni,  w szklanym pojemniku, szczelnie zamknięte.  
gruszki czerwone wino deser

Winne gruszki  możemy serwować na zimno lub na ciepło, w winnym sosie lub z innymi dodatkami. Z pozostałego po gotowaniu wina możemy przygotować syrop.  Dodajemy wówczas  łyżkę lub dwie cukru do wina i gotujemy na wolnym ogniu, tak długo, aż płyn się zredukuje i zgęstnieje. Polane takim syropem gruszki będą smakowały wybornie.

Doskonałym dodatkiem do gotowanych w czerwonym winie gruszek będą również lody, a także ciepły lub zimny sos czekoladowy.

SKŁADNIKI

  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 twardych gruszek
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 gwiazdka anyżu
  • laska cynamonu
  • zielony kardamon - 1 strąk
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 goździki
  • opcjonalnie garść jeżyn lub jagód - świeżych lub mrożonych

WYKONANIE

  1. W garnku zagotowujemy czerwone wino z dodatkami.
  2. Gruszki obieramy pozostawiając ogonek.
  3. Zmniejszamy ogień pod garnkiem z winem i delikatnie wkładamy gruszki.
  4. Gruszki gotujemy w winie na wolnym ogniu około 45 minut.
  5. Co jakiś czas obracamy delikatnie gruszki aby równo mogły się zabarwić.
  6. Gruszki lekko studzimy w garnku razem z winem.
  7. Gotowe gruszki powinny być twarde i czerwone. Ważne, aby się nie rozgotowały i nie rozpadły.

Zobacz również

Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem

nalewka-z-orzechow-wloskich-z-czerwonym-winem

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Komentarze

Oliwia 2022-10-11 14:19:36

Nigdy nie słyszałam o takich gruszkach. Jestem ciekawa jak smakują

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-10-18 11:16:36

Są przepyszne, warto spróbować 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.