Gryczane gofry z bitą śmietaną i jeżynami

Gofry na śniadanie lub deser. Gryczane gofry z bitą śmietaną i jeżynami

Jesień już na dobre zagościła w naszych ogrodach. Z krzewu jeżyny udało mi się zebrać ostanie plony.

Co zrobić z tak małą ilością owoców?

Decyzja zapadła - gofry z mąki gryczanej z dodatkiem bitej śmietany i jeżyn.

Smakiem ostatnich w tym roku świeżych jeżyn żegnamy lato...

Z tego przepisu otrzymamy około 10 sztuk małych gofrów, ilość i wielkość zależy od gofrownicy.


SKŁADNIKI

CIASTO

  • 200 g mąki gryczanej
  • 250 ml mleka
  • 20 g masła - roztopionego, przestudzonego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Do smarowania gofrownicy - 2 łyżki oleju

DODATKI

  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • jeżyny - ilość wg uznania
  • owoce - jeżyny

WYKONANIE

CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą za pomocą blenedera.

Rozgrzewamy gofrownicę.

Górną i dolną płytę gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek.

Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy - ilość zależy od wielkości gofrownicy - pieczemy do uzyskania złotego koloru. Gotowe przekładamy na kratkę do przestygnięcia.

DODATKI

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Gofry podajemy z bitą śmietaną i dekorujemy jeżynami.

Smacznego!

Zobacz również

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Harisi - ciasto z kaszy manny. Słodki, soczysty, lekko ziarnisty wypiek

harisi-ciasto-z-kaszy-manny-slodki-soczysty-lekko-ziarnisty-wypiek

Wełniany chleb z pistacjami. Drożdżowe ciasto z orzechowym nadzieniem

welniany-chleb-z-pistacjami-drozdzowe-ciasto-z-orzechowym-nadzieniem

Komentarze

Zuza 2017-09-21 13:32:29

gryczanych jeszcze nie robiłam :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-09-23 19:57:39

Są pyszne i zdrowe 🙂

Odpowiedz

Brudny Hary 2018-04-22 09:16:13

Dobra zrobię ale przepis mnie nie przekonuje

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-04-25 17:16:09

Wiktor jadł i nie narzekał 😉 😉 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.