Jesień już na dobre zagościła w naszych ogrodach. Z krzewu jeżyny udało mi się zebrać ostanie plony.

Co zrobić z tak małą ilością owoców?

Decyzja zapadła - gofry z mąki gryczanej z dodatkiem bitej śmietany i jeżyn.

Smakiem ostatnich w tym roku świeżych jeżyn żegnamy lato...

Z tego przepisu otrzymamy około 10 sztuk małych gofrów, ilość i wielkość zależy od gofrownicy.

SKŁADNIKI

CIASTO

200 g mąki gryczanej

250 ml mleka

20 g masła - roztopionego, przestudzonego

1 łyżka cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Do smarowania gofrownicy - 2 łyżki oleju

DODATKI

200 ml śmietanki 30% lub 36%

1 łyżka cukru pudru

jeżyny - ilość wg uznania

WYKONANIE

CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą za pomocą blenedera.

Rozgrzewamy gofrownicę.

Górną i dolną płytę gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek.

Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy - ilość zależy od wielkości gofrownicy - pieczemy do uzyskania złotego koloru. Gotowe przekładamy na kratkę do przestygnięcia.

DODATKI

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Gofry podajemy z bitą śmietaną i dekorujemy jeżynami.

Smacznego!

Zobacz również

Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego

cytrynowe-gofry-z-makiem-z-sosem-z-jezyn-i-syropu-klonowego

Bułki pszenno gryczane na mleku

bulki-pszenno-gryczane-na-mleku

Nocne jogurtowe gofry i gorąca czekolada

nocne-jogurtowe-gofry-i-goraca-czekolada

Pieczony naleśnik czyli Dutch Baby

pieczony-nalesnik-czyli-dutch-baby

Komentarze

Zuza 2017-09-21 13:32:29

gryczanych jeszcze nie robiłam :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-09-23 19:57:39

Są pyszne i zdrowe 🙂

Odpowiedz

Brudny Hary 2018-04-22 09:16:13

Dobra zrobię ale przepis mnie nie przekonuje

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-04-25 17:16:09

Wiktor jadł i nie narzekał 😉 😉 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.