Grzybowy hummus, wyśmienita pasta do pieczywa. Hummus z ciecierzycy z grzybami, harissą i oliwą truflową

Jak przygotować hummus z grzybami, oliwą truflową i harissą oraz jakie są najlepsze sposoby podania tej pysznej pasty na bazie ciecierzycy?

Hummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy to doskonały dodatek do chleba, sałatek, pity lub warzyw. Kombinacji i przepisów na hummus jest wiele, warto eksperymentować i modyfikować to danie. Tym razem proponuję wersję z grzybami, oliwą truflową i pikantną mieszanką przypraw harissą.


SKŁADNIKI

  • puszka ciecierzycy
  • 100 g gotowanych lub smażonych i posiekanych grzybów
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki harissy (lub więcej, będzie bardziej pikantnie)
  • 1 łyżka oliwy truflowej lub oliwy z oliwek
  • sól
  • do podania oliwa truflowa i sezam

WYKONANIE

  1. Ciecierzycę odcedzamy, aqafabę, czyli płyn z puszki po ciecierzycy zachowujemy.
  2. Wszystkie składniki oprócz grzybów miksujemy na gładką i aksamitną masę.
  3. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy odrobinę wody (aquafaby).
  4. Na koniec dodajemy rozdrobnione grzyby, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  5. Przed podaniem posypujemy sezamem i polewamy oliwą truflową lub oliwą z oliwek.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do hummusu możemy dodać grzyby świeże, suszone (wcześniej namoczone, zagotowane i drobno posiekane) lub obsmażone i rozdrobnione pieczarki.

Zobacz również

Hummus bazyliowy

hummus-bazyliowy

Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami

hummus-z-suszonymi-pomidorami-i-aromatycznymi-przyprawami

Pasta do chleba bakłażan i grzyby

pasta-do-chleba-baklazan-i-grzyby

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Komentarze

TOlinka 2020-01-08 00:49:47

Jeeej uwielbiam hummus, ale nigdy nie próbowałam łączyć go z grzybami, dziękuję za inspirację!
Czuć klimat lasu już na sam widok ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-08 19:08:06

Leśne grzyby, leśny klimat 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.