Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Hummus z ciecierzycy z grzybami, harissą i oliwą truflową

Grzybowy hummus, wyśmienita pasta do pieczywa. Hummus z ciecierzycy z grzybami, harissą i oliwą truflową

Jak przygotować hummus z grzybami, oliwą truflową i harissą oraz jakie są najlepsze sposoby podania tej pysznej pasty na bazie ciecierzycy?

Hummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy to doskonały dodatek do chleba, sałatek, pity lub warzyw. Kombinacji i przepisów na hummus jest wiele, warto eksperymentować i modyfikować to danie. Tym razem proponuję wersję z grzybami, oliwą truflową i pikantną mieszanką przypraw harissą.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Ciecierzycę odcedzamy, aqafabę, czyli płyn z puszki po ciecierzycy zachowujemy.
  2. Wszystkie składniki oprócz grzybów miksujemy na gładką i aksamitną masę.
  3. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy odrobinę wody (aquafaby).
  4. Na koniec dodajemy rozdrobnione grzyby, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  5. Przed podaniem posypujemy sezamem i polewamy oliwą truflową lub oliwą z oliwek.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do hummusu możemy dodać grzyby świeże, suszone (wcześniej namoczone, zagotowane i drobno posiekane) lub obsmażone i rozdrobnione pieczarki.

Zobacz również

Hummus bazyliowy

hummus-bazyliowy

Tarta z kapustą z grzybami zapiekana w cieście filo

tarta-z-kapusta-z-grzybami-zapiekana-w-ciescie-filo

Pasta do chleba bakłażan i grzyby

pasta-do-chleba-baklazan-i-grzyby

Leśny pasztet wegetariański - fasola, borowiki, orzechy i żurawina

lesny-pasztet-wegetarianski-fasola-borowiki-orzechy-i-zurawina

Komentarze

TOlinka 2020-01-08 00:49:47

Jeeej uwielbiam hummus, ale nigdy nie próbowałam łączyć go z grzybami, dziękuję za inspirację!
Czuć klimat lasu już na sam widok ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-08 19:08:06

Leśne grzyby, leśny klimat 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.