Grzybowy hummus, wyśmienita pasta do pieczywa. Hummus z ciecierzycy z grzybami, harissą i oliwą truflową
Jak przygotować hummus z grzybami, oliwą truflową i harissą oraz jakie są najlepsze sposoby podania tej pysznej pasty na bazie ciecierzycy?
Hummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy to doskonały dodatek do chleba, sałatek, pity lub warzyw. Kombinacji i przepisów na hummus jest wiele, warto eksperymentować i modyfikować to danie. Tym razem proponuję wersję z grzybami, oliwą truflową i pikantną mieszanką przypraw harissą.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Ciecierzycę odcedzamy, aqafabę, czyli płyn z puszki po ciecierzycy zachowujemy.
- Wszystkie składniki oprócz grzybów miksujemy na gładką i aksamitną masę.
- Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy odrobinę wody (aquafaby).
- Na koniec dodajemy rozdrobnione grzyby, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Przed podaniem posypujemy sezamem i polewamy oliwą truflową lub oliwą z oliwek.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Do hummusu możemy dodać grzyby świeże, suszone (wcześniej namoczone, zagotowane i drobno posiekane) lub obsmażone i rozdrobnione pieczarki.
TOlinka 2020-01-08 00:49:47
Jeeej uwielbiam hummus, ale nigdy nie próbowałam łączyć go z grzybami, dziękuję za inspirację!
Czuć klimat lasu już na sam widok ;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-08 19:08:06
Leśne grzyby, leśny klimat 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.