Jesienne weekendy to dla grzybiarzy dobry czas na wyprawy do lasu.  Zapach lasu, świeże powietrze, uspokajająca cisza,  jednym słowem - relaks.

A gdzie grzyby? Pewnie gdzieś, głęboko w lesie...

Nie zawsze wyprawy do lasu wieńczy wypełniony po brzegi kosz grzybów. Jednak nie warto z tego powodu ubolewać. Liczy się spacer, bliskość natury i oderwanie od codziennych obowiązków, a z niewielkiej ilości grzybów i tak można przygotować smaczny posiłek.

Składniki

4 - 5 małych podgrzybków lub innych jadalnych grzybów leśnych

2 jaja

1 łyżka masła

1 mała szalotka

sól

pieprz

szczypiorek

Wykonanie

Grzyby czyścimy i kroimy w cienkie plasterki. Szalotkę obieramy, kroimy na pół wzdłuż, a następnie w piórka.

Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy plasterki grzybów i chwilę smażymy, dorzucamy szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy dalej. Kiedy szalotka stanie się szklista, ostrożnie wbijamy na wierzch jajka. Zmniejszamy ogień i przykrywamy, najlepiej szklaną pokrywką, wtedy mamy kontrolę nad sytuacją. Smażymy do czasu, aż białka jajek się zetną a żółtko osiągnie konsystencję, która nam najbardziej odpowiada.

Gotowe jajka zdejmujemy z patelni na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Zobacz również

Grzybowa ciabatta z tymiankiem

grzybowa-ciabatta-z-tymiankiem

Chrupiące grzanki z ricottą i leśnymi grzybami

grzanki-z-ricotta-i-grzybami

Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami

szpinakowe-knedle-z-czerstwego-pieczywa-z-grzybowym-ragout-czyli-sosem-z-grzybami

Leśne grzyby w occie, domowe przetwory

pelne-smaku-marynowane-grzyby

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.