Kuchnie świata - wegański przepis na kalafior w pikantnym chińskim sosie Kung Pao
Kurczak Kung pao to popularne i lubiane danie kuchni chińskiej. Pochodzi z prowincji Syczuan, znanej z pikantnej kuchni. Jest to pikantne smażone danie z kurczaka pokrojonego w kostkę, warzyw, orzeszków ziemnych i pieprzu syczuańskiego.
Tym razem proponuję przepis w wersji wegańskiej, gdzie kurczaka zastąpiłam kalafiorem.
Jednym z kluczowych składników tego dania jest sos hoisin, który możemy kupić gotowy lub przygotować sami. Sos sporządzany jest na bazie sosu sojowego i octu ryżowego, reszta składników zależna jest od tradycji danego regionu. Podstawowy wariant sosu hoisin to: sos sojowy, masło orzechowe, cukier, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek, chilli oraz pieprz. Do przyrządzenia sosu używa się również powideł śliwkowych i takie właśnie często znajdziemy na półkach sklepowych.
Gotowy sos hoisin, pieprz syczuański, sos sojowy, orzeszki ziemne, skrobię kukurydzianą możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior lub 2 małe
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka z ziaren pieprzu syczuańskiego
- 3 dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 cm imbiru
- 50 g niesolonych orzeszków ziemnych
SOS
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżki octu z winnego
- 2 łyżki sosu hoisin*
- ½ łyżeczki soli
- 100 - 200 ml gorącej wody - opcjonalnie
WYKONANIE
- Kalafiora dzielimy na różyczki, takie na kęs i układamy jedną warstwą na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieprz syczuański miażdżymy w moździerzu, dodajemy 3 łyżki oleju, mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C
- Olejem z pieprzem syczuańskim nacieramy różyczki kalafiora. Polecam silikonowy pędzelek.
- Wstawiamy kalafior do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
- Kiedy kalafior się piecze przygotowujemy sos i warzywa.
- W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu, aż się dobrze połączą.
- Dymki drobno siekamy, zieloną część odkładamy na bok.
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Chili oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paski.
- Imbir obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki, następnie w równie cienkie słupki.
- Kiedy kalafior będzie gotowy wylewamy na patelnię 2 łyżki oleju.
- Na oleju smażymy przez 2 minuty białą część dymki, czosnek, chili i imbir.
- Dodajemy sos, kalafior i wszystko szybko mieszamy.
- Smażymy 3 - 4 minuty cały czas mieszając. W razie potrzeby dodajemy gorącej wody. Pilnujemy, aby kalafior nie pływał w sosie, a jedynie był w nim obtoczony.
- Kalafior podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym posypany szczypiorkiem z dymki i orzeszkami.
*Przepis na domowy sos hoisin:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka ciemnego cukru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- ostry sos np. Sriracha do smaku lub suszone chili
- pieprz do smaku
Wszystkie składniki na sos hoisin przekładamy do małego blendera i miksujemy na gładki sos. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy chili, tak jak lubimy. Sos przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce do 2 - 3 tygodni.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.