Kuchnie świata - wegański przepis na kalafior w pikantnym chińskim sosie Kung Pao

Kurczak Kung pao to popularne i lubiane danie kuchni chińskiej. Pochodzi z prowincji Syczuan, znanej z pikantnej kuchni. Jest to pikantne smażone danie z kurczaka pokrojonego w kostkę, warzyw, orzeszków ziemnych i pieprzu syczuańskiego.

Tym razem proponuję przepis w wersji wegańskiej, gdzie kurczaka zastąpiłam kalafiorem.

Kalafior Kung Pao Wegański przepis

Jednym z kluczowych składników tego dania jest sos hoisin, który możemy kupić gotowy lub przygotować sami. Sos sporządzany jest na bazie sosu sojowego i octu ryżowego, reszta składników zależna jest od tradycji danego regionu. Podstawowy wariant sosu hoisin to: sos sojowy, masło orzechowe, cukier, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek, chilli oraz pieprz. Do przyrządzenia sosu używa się również powideł śliwkowych i takie właśnie często znajdziemy na półkach sklepowych.

Gotowy sos hoisin, pieprz syczuański, sos sojowy, orzeszki ziemne, skrobię kukurydzianą możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata

SKŁADNIKI

  • 1 duży kalafior lub 2 małe
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka z ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 3 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 cm imbiru
  • 50 g niesolonych orzeszków ziemnych

SOS

  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżki octu z winnego
  • 2 łyżki sosu hoisin*
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 - 200 ml gorącej wody - opcjonalnie

WYKONANIE

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, takie na kęs i układamy jedną warstwą na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pieprz syczuański miażdżymy w moździerzu, dodajemy 3 łyżki oleju, mieszamy.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 200°C
  4. Olejem z pieprzem syczuańskim nacieramy różyczki kalafiora. Polecam silikonowy pędzelek.
  5. Wstawiamy kalafior do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
  6. Kiedy kalafior się piecze przygotowujemy sos i warzywa.
  7. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu, aż się dobrze połączą.
  8. Dymki drobno siekamy, zieloną część odkładamy na bok.
  9. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  10. Chili oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paski.
  11. Imbir obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki, następnie w równie cienkie słupki.
  12. Kiedy kalafior będzie gotowy wylewamy na patelnię 2 łyżki oleju.
  13. Na oleju smażymy przez 2 minuty białą część dymki, czosnek, chili i imbir.
  14. Dodajemy sos, kalafior i wszystko szybko mieszamy.
  15. Smażymy 3 - 4 minuty cały czas mieszając. W razie potrzeby dodajemy gorącej wody. Pilnujemy, aby kalafior nie pływał w sosie, a jedynie był w nim obtoczony.
  16. Kalafior podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym posypany szczypiorkiem z dymki i orzeszkami.

*Przepis na domowy sos hoisin:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka ciemnego cukru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • ostry sos np. Sriracha do smaku lub suszone chili
  • pieprz do smaku

Wszystkie składniki na sos hoisin przekładamy do małego blendera i miksujemy na gładki sos. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy chili, tak jak lubimy. Sos przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce do 2 - 3 tygodni.

Zobacz również

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Pieczony kalafior w panierce i słodko ostrej glazurze

pieczony-kalafior-w-panierce-i-slodko-ostrej-glazurze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.