
Co to są kumkwaty? To takie małe pomarańcze, które wyróżniają się spośród innych cytrusów tym, że mają słodką skórką i cierpki miąższ i są zazwyczaj zjadane w całości.
Kumkwat zwany inaczej chińską mandarynką to cytrus, który pochodzi właśnie z Chin. Fortunella to inna tego cytrusa, pochodząca od nazwiska zbieracza roślin Fortune, który sprowadził w połowie XIX wieku kumkwaty do Europy. Moje kumkwaty pochodzą z ekologicznego gospodarstwa na Sycylii.
Kandyzowane kumkwaty to świetny dodatek do lodów, budyniu, ryżu na mleku, serników, panna cotty a nawet do owsianki.

Składniki
250 g kumkwatów
100 g cukru trzcinowego
80 g miodu
gwiazdka anyżu
laska cynamonu
100 ml pomarańczowego likieru
Wykonanie
Kumkwaty myjemy, kroimy na pół wzdłuż, usuwamy pestki. Do rondelka z grubym dnem wrzucamy kumkwaty, cukier, miód, przyprawy i wlewamy likier. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Mieszamy od czasu do czasu. Wyjmujemy anyż i cynamon z rondelka i przelewamy do słoika. Jeżeli lubicie korzenne przyprawy, cynamon i anyż możecie zostawić w słoiku razem z owocami. Kumkwaty przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.
Smacznego!
Tagi
przetwory domowekumkwatcytrusydomowa konfituraprzetwory z cytrusówkandyzowane owocekandyzowane cytrusyowoce z likieremdo lodówdo ryżudo budyniusłodkie dodatkiZobacz również
Kandyzowana skórka pomarańczowa, domowa, najlepsza

Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.