Kandyzowane kumkwaty z miodem, cynamonem, anyżem. Pyszny dodatek do lodów, budyniu, ryżu na mleku, serników, panna cotty, owsianki...
Co to są kumkwaty? To takie małe pomarańcze, które wyróżniają się spośród innych cytrusów tym, że mają słodką skórką i cierpki miąższ i są zazwyczaj zjadane w całości.
Kumkwat zwany inaczej chińską mandarynką to cytrus, który pochodzi właśnie z Chin. Fortunella to inna tego cytrusa, pochodząca od nazwiska zbieracza roślin Fortune, który sprowadził w połowie XIX wieku kumkwaty do Europy. Moje kumkwaty pochodzą z ekologicznego gospodarstwa na Sycylii.
Kandyzowane kumkwaty to świetny dodatek do lodów, budyniu, ryżu na mleku, serników, panna cotty a nawet do owsianki.
SKŁADNIKI
- 250 g kumkwatów
- 100 g cukru trzcinowego
- 80 g miodu
- gwiazdka anyżu
- laska cynamonu
- 100 ml pomarańczowego likieru
WYKONANIE
- Kumkwaty myjemy, kroimy na pół wzdłuż, usuwamy pestki.
- Do rondelka z grubym dnem wrzucamy połówki kumkwatów, cukier, miód, przyprawy i wlewamy likier.
- Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Mieszamy od czasu do czasu.
- Wyjmujemy anyż i cynamon z rondelka i przelewamy do słoika.
- Jeżeli lubicie korzenne przyprawy, cynamon i anyż możecie zostawić w słoiku razem z owocami.
- Kumkwaty przechowujemy w lodówce około dwóch tygodni.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.