Kiszone pomidorki koktajlowe - domowe przetwory pełne smaku. Zdrowe, pyszne kiszonki prosto ze słoika, idealny dodatek do zup lub sałatek.
Domowe kiszonki - przetwory zdrowe i pełne smaku. Pyszne kiszone pomidorki koktajlowe prosto ze słoika, doskonałe uzupełnienie zup i sałatek. Przeprowadziłam mały eksperyment, tworząc dwie wersje kiszonych pomidorków, by porównać smaki. Oba warianty były smaczne, lecz kiszone pomidorki bez miodu bardziej przypadły mi do gustu, dlatego prezentuję tę recepturę.
Kiszone pomidory doskonale pasują do różnorodnych dań, m.in. jako dodatek do gazpacho, sałatek, gulaszy mięsnych i warzywnych. Moją ulubioną metodą jest zmiksowanie pomidorów z zalewą, oliwą i aromatycznymi przyprawami, tworząc wyśmienity sos sałatkowy.
Choć to moje pierwsze podejście, ciągle eksperymentuję. Z pewnością istnieje mnóstwo innych pomysłów na wykorzystanie kiszonych pomidorów, dlatego serdecznie zachęcam do dzielenia się swoimi własnymi inspiracjami!

SKŁADNIKI na 1 litrowy słoik
- pomidorki koktajlowe, tyle ile wejdzie do słoika
- gorczyca 1 łyżeczka
- koper nasiona 1 - 2 baldachy
- chrzan korzeń około 4 cm
- czosnek 2 ząbki
- Solanka na 1 l wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
WYKONANIE
- Solanka - do gorącej wody dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Chrzan i czosnek obieramy, chrzan, możemy pokroić w słupki lub plastry.
- Pomidorki myjemy i układamy w wyparzonym słoiku na przemian z dodatkami.
- Składniki układamy do 2/3 wysokości słoika.
- Pomidory zalewamy solanką, tak aby wszystkie składniki były przykryte zalewą.
- Zakręcamy słoik i odstawiamy w zacienione miejsce na około 4 - 5 dni.
- Potem słoik przenosimy do lodówki lub zimnej piwnicy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Pomidorki przed kiszeniem warto nakłuć wykałaczką lub igłą, wtedy wyjdą całe.
Tagi
kiszonkipomidoryprzetwory domowedomowe kiszonkiz domowej spiżarnipomidorki koktajlowelatosierpieńZobacz również
Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

Ogórki kiszone - tradycyjny, prosty przepis

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

Ania 2021-04-29 14:45:47
Jak ulozyc pomidorki, zeby nie wyplywaly? Na razie widzi mi sie to jako cos nieosiagalnego... czym je blokowac? 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-04-30 00:31:52
Bardzo pomocne są szklane dekielki z małych słoiczków "weck"
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.