Książka Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim "Korea. Nie tylko kimchi" - 50 inspirujących przepisów z koreańskiej kuchni

Zgodnie z koreańskim przysłowiem, jeśli masz kimchi i ryż, to masz gotowy posiłek.

Koreańska kuchnia to nie tylko kimchi. Tajemnica tej kuchni kryje się w kontrastach smaków, kolorów, tekstur i temperatur. To "wystawny pokaz fajerwerków" dla wszystkich zmysłów, jednak kimchi stanowi w nim wspólny mianownik. Wielu Koreańczyków zdaje się mieć obsesje na punkcie kimchi, średnio jedzą około stu gramów dziennie.

korea nie tylko kimchi książka kucharska kulinarna

Autorki książki, siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Serwują w niej koreańskie potrawy w najlepszym wydaniu, dlatego stanowi obowiązkowy punkt na mapie każdego europejskiego smakosza dań z kuchni świata.

Dzięki książce Korea - Nie tylko kimchi nauczycie się pewnych trików i sposobów, jak przygotować własne kimchi z kapusty pekińskiej, rzodkwi, ogórka, dyni, białej kapusty, marchwi, ostryg i żeńszenia.

Oprócz przepisów na rozmaite kimchi w książce znajdziecie również pomysły na potrawy z dodatkiem kimchi oraz inne koreańskie dania nie tylko z kimchi. Zaskoczeniem dla mnie jest receptura na "Kimchitini", czyli drink z wermutu, sake i ... kimchi.

Kimchi przygotowuję dość często i z różnych składników, ale i tak znalazłam w książce wiele nowych pomysłów i inspiracji na kolejne kiszonki. "Kimchi to nie potrawa, posiłek ani przepis. To zajęcie czynność rozciągnięta w czasie", dlatego na pyszny początek przygody z książką przygotowałam koreańskie pierogi Mandu.

pierożki mandu kuchnia koreańska
mandu koreańskie pierogi nie tylko kimchi

Jesteście gotowi, żeby rzucić się w cudowny świat koreańskich smaków? Ja tak i będę Wam raz na jakiś czas podrzucać coś pysznego, często pikantnego ;-)

Dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Zobacz również

Koreański ferment ... o kimchi, życiu i gotowaniu - Inessa Kim

koreanski-ferment-o-kimchi-zyciu-i-gotowaniu-inessa-kim

Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków

czerwone-kimchi-z-kapusty-pekinskiej-i-buraczkow

Gotuj jak Ottolenghi - OTK - Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love. Spiżarnia dobrych pomysłów oraz Extra Good Things. Smakowitości na co dzień

gotuj-jak-ottolenghi-otk-ottolenghi-test-kitchen-shelf-love-spizarnia-dobrych-pomyslow-oraz-extra-good-things-smakowitosci-na-co-dzien

Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania - Marc Grossman

szabatowe-przepisy-100-receptur-na-zydowskie-dania-marc-grossman

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.