Koreański ferment ... o kimchi, życiu i gotowaniu - Inessa Kim

KOMENTARZE

Inessa Kim - etniczna Koreanka,  historyk z wykształcenia, kucharz z powołania.  W Polsce mieszka od ponad dwudziestu lat. Była uczestniczką jednej z edycji kulinarnego show Top Chef. Od kilku lat na warsztatach kulinarnych uczy gotować po koreańsku. Tak właśnie poznałyśmy się z Inessą, na kulinarnych warsztatach "Kimchi"*.  Od pierwszego wspólnie przygotowanego dania dzięki Inessie zaprzyjaźniłam się z kuchnią koreańską. Czy pamiętam to danie? Oczywiście, były to kimchijeon, czyli placki z kimchi. Przepyszne i bardzo łatwe w wykonanie placuszki, które, jak wspomina Inessa przypominają podkarpackie fuczki z kiszoną kapustą. Przepis na placki kimchijeon znajdziecie w książce Innesy Kim "Koreański ferment ... o kimchi, życiu i gotowaniu".


W swojej książce Innesa wyjaśnia nam co oznaczają wszystkie magiczne nazwy, takie jak, gochugaru, ganjang, chamgireum, gochujang, doenjang...  Moja ulubiona to gochugaru, czyli koreańska ostra papryka, która jest jednym z najważniejszych składników w koreańskiej kuchni.


"W Korei istnieje ponad 200 rodzajów kimchi, a ile koreańskich rodzin, tyle przepisów na tę niezwykłą kiszonkę". Takie jest właśnie kimchi, w książce w rozdziale "Kimchi w roli głównej" znajdziecie przepisy na kilka rodzajów tej kiszonki oraz na dania z jej wykorzystaniem.


Co łączy kuchnię koreańską z polską? Pierogi! Koreańczycy, podobnie jak Polacy uwielbiają pierogi. Smażone, gotowane w wodzie lub na parze, pierogi z nadzieniem z kimchi i nie tylko. Z Inessą na warsztatach ulepiliśmy setki malutkich pysznych pierożków. Na takich "pierożkowych" warsztatach jest mnóstwo zabawy i ćwiczeń manualnych, a wszystko uwieńczone pierogową ucztą. W książce również nie zabrakło przepisu na kimchimandu, czyli pierożki z kimchi.


Polecam książkę "Koreański ferment ... o kimchi, zyciu i gotowaniu" - Inessa Kim, oprócz kimchi są w niej koreańskie  przepisy na dania bez kimchi, dania mięsne, wegetariańskie i wegańskie, z ryb i owoców morza oraz desery.


A na zakończenie ... Dosirak i przepis Inessy na szczęście...

Smacznej lektury!

Zdjęcia potraw - Zuzanna Mann - Z widokiem na stół

* Warsztaty kulinarne z Inessą Kim w Szczecinie w Kulinarnym atelier

Zobacz również

Korea - Nie tylko kimchi - 50 inspirujących przepisów

korea-nie-tylko-kimchi-50-inspirujacych-przepisow

Wegańskie kimchi, czyli koreańska kiszonka z wodorostami wakame

weganskie-kimchi-czyli-koreanska-kiszonka-z-wodorostami-wakame

Dyniowe kimchi - koreańska kiszonka z dynią

dyniowe-kimchi

Oi Sobagi – Kimchi z Ogórka - Koreańskie kiszone ogórki

oi-sobagi-kimchi-z-ogorka-koreanskie-kiszone-ogorki

Komentarze

margot 2020-03-08 19:25:50

Gdzie kupić ta książkę ?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-11 01:08:17

https://allegrolokalnie.pl/oferta/koreanski-ferment-o-kimchi-zyciu-i-gotowaniu?fbclid=IwAR2UjSoOSuNCzLt6zSjtZ-ce7j-x7NbtbJLIEtSbACP9vobk9Cpy4X8IpnY

Odpowiedz

margot 2020-03-11 09:25:35

dziękuję

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.