Tahina, czyli pasta ze zmielonych nasion sezamu jest powszechna na Bliskim Wschodzie, jak i w kuchni śródziemnomorskiej. Dostępna jest w sklepach na stoiskach z produktami kuchni świata, możemy ją również przygotować sami w domu.
Najbardziej znaną i słynna potrawą z użyciem tahiny jest hummus.
Pasta sezamowa może być również stosowana, jako dodatek do sosów, deserów, słodkich ciasteczek lub właśnie do słonych krakersów*.
SKŁADNIKI
60 g mąki żytniej
30 g tahiny ( 2 duże łyżki)
50 g mieszanych ziaren i pestek (słonecznika, dyni, siemienia lnianego)
1/2 łyżeczki soli
50 ml zimnej wody
WYKONANIE
Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy , a potem lekko wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy nożem lub radełkiem prostokąty, kwadraty, trójkąty... Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Krakersy możemy serwować z humusem, twarożkiem, guacamole lub innymi warzywnymi lub serowymi pastami.
Smacznego!
* Przepis zaczerpnięty z magazynu "Kuchnia" 01/2018
Amber 2018-06-22 15:21:02
Świetne ciasteczka!
Widziałam je w magazynie Kuchnia, ale u Ciebie wyglądają jeszcze smaczniej...
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-07-03 11:19:53
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.