Ciasto na naleśniki bez mleka - naleśniki na piwie doprawione gałką muszkatołową, faszerowane kapustą z grzybami

Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami to świetny z czerwonym barszczem.  Najlepiej smakują odsmażane w panierce z jaja i bułki tartej lub w wersji mniej kalorycznej, czyli bez panierki.

krokiety kapusta grzyby naleśniki bez mleka na piwie

Jakie naleśniki do krokietów? W moim domu od lat jest podział na naleśniki tradycyjne i wytrawne. Tradycyjnie to te z mlekiem i wodą, natomiast w wytrawnych mleko zastępuję piwem jasnym, lekkim lub bezalkoholowym i dodaję gałkę muszkatołową. 

W takie naleśniki na piwie, kiedy zabraknie farszu możemy położyć plaster żółtego sera, parówkę, zwinąć w rulon i obsmażyć.

SKŁADNIKI

NALEŚNIKI

  • 250 g mąki typ 500
  • 250 ml piwa jasne lekkie lub bezalkoholowe (lub tradycyjnie mleka)
  • 250 ml wody
  • 2 jaja
  • 30 g masła, roztopionego i
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • olej do smażenia

FARSZ

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybów ( borowiki, podgrzybki)
  • 150 g cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

FARSZ

  1. Grzyby zalewamy gorąca wodą i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin.
  2. Następnie zagotowujemy grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Przecedzamy przez sitko, wody nie wylewamy.
  4. Kapustę zalewamy wodą do przykrycia  i gotujemy około 30 - 45 min lub do miękkości, studzimy.
  5. Ugotowaną i przestudzoną kapustę  odciskamy z płynu i siekamy.
  6. Odsączone grzyby drobno kroimy.
  7. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, na dużej patelni.
  8. W tracie dodajemy posiekane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.  
  9. Dodajemy kapustę, mieszamy i smażymy 10 - 15 minut na średnim ogniu.  Możemy dla smaku podlać wodą z grzybów w trakcie smażenia, ale ostrożnie, żeby farsz nie był za gorzki.
  10. Farsz doprawiamy do smaku i jak już odparuje z płynów studzimy.

NALEŚNIKI NA KROKIETY

  1. Wszystkie składniki na naleśniki łączymy, mieszamy trzepaczką lub miksujemy na gładką masę.  
  2. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym.
  3. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron, na zloty kolor.
  4. Do smażenia kolejnych naleśników polecam przecierać patelnie wcześniej nasączonym olejem ręcznikiem papierowym.

KROKIETY

  1. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu,  1-2 łyżek, zależy od wielkości placków.
  2. Boki naleśników składamy do środka i zwijamy krokiety.
  3. Krokiety możemy odsmażać na klarowanym maśle z panierką z jaja i bułki tartej lub bez.  
  4. Krokiety z kapustą i grzybami to idealny dodatek do czerwonego barszczu.

Zobacz również

Fuczki - smażone placki z kiszonej kapusty

fuczki-smazone-placki-z-kiszonej-kapusty

Paluchy drożdżowe z grzybami

paluchy-drozdzowe-z-grzybami

Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami

szpinakowe-knedle-z-czerstwego-pieczywa-z-grzybowym-ragout-czyli-sosem-z-grzybami

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Komentarze

Marzena 2022-01-05 11:56:52

Muszę spróbować tego ciasta na piwie 🙂 Jestem bardzo ciekawa jak smakuje.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.