Deser ryżowy z sezonowymi owocami i karmelizowanymi orzechami nerkowca

Jak z ryżu przygotować deser? To bardzo proste. Gotujemy kleisty ryż na mleku kokosowy z dodatkiem kokosowego cukru. Kiedy uzyskamy konsystencję puddingu studzimy go i schładzamy w lodówce. Masa ryżowa po schłodzeniu robi się na tyle gęsta, że możemy z niej turlać kulki. Takie słodkie ryżowe kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i podajemy z owocami, owocowym sosem i karmelizowanymi orzechami.

deser ryżowe kulki na mleku kokosowym jezyny, borówki, porzeczki

To bardzo smaczny i zdrowy deser, do którego możemy dodać owoce sezonowe lub mrożone. Zamiast orzechów nerkowca możemy skarmelizować inne, ulubione orzechy lub nawet pestki dyni lub słonecznika.

Polecam do deseru ryż do sushi, jest kleisty i łatwo lepi się z niego kulki. Dobry ryż do sushi, mleko kokosowe, cukier kokosowy, wiórki kokosowe możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata

SKŁADNIKI

RYŻ

250 g ryżu do sushi

1 l mleka kokosowego

250 ml wody

50 g cukru kokosowego

10 g mąka kokosowa

OWOCE

500 g owoców (maliny, jeżyny, borówki, porzeczki, truskawki) świeże lub mrożone

1 łyżka cukru kokosowego

80 - 100 ml soku pomarańczowego (najlepszy świeżo wyciśnięty)

WIÓRKI I ORZECHY NERKOWCA

100 g wiórek kokosowych

50 g cukru

100 g orzechów nerkowca

WYKONANIE

Ryż płuczemy na sicie obficie pod bieżącą wodą. W rondelku zagotowujemy wodę cukrem dodajemy mleko kokosowe i ryż, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 - 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Jak ryż będzie już w miarę gęsty dodajemy mąkę kokosową, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy bez pokrywki, następnie schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.

W międzyczasie oczyszczamy owoce. Sporą garść wybranych owoców ( u mnie jeżyny) miksujemy i jeżeli nie lubimy pestek przecieramy przez sito. Mieszamy z cukrem i sokiem pomarańczowym.

Wiórki kokosowe prażymy na suchej i rozgrzanej patelni na lekko złoty kolor, przesypujemy do miseczki. Na tej samej patelni prażymy orzechy nerkowca i również odsypujemy do osobnej miseczki. Na patelni rozpuszczamy 50 g cukru, dodajemy prażone orzechy nerkowca, mieszamy i rozkładamy na papier do pieczenia. Jak przestygną możemy grubo posiekać.

Wilgotnymi dłońmi ze schłodzonego puddingu ryżowego formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Na talerz wylewamy porcję sosu owocowego, wykładamy kilka ryżowych kulek, dodajemy owoce i dekorujemy karmelizowanymi orzechami. Jest pysznie!

Zobacz również

Pudding ryżowy z migdałami i sosem wiśniowym

pudding-ryzowy-z-migdalami-i-sosem-wisniowym

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Sałatka - rukola z burratą i pikantnym borówkowym sosem

salatka-rukola-z-burrata-i-pikantnym-borowkowym-sosem

Serniczki makowe w słoiku z pysznym jeżynowym sosem

serniczki-makowe-w-sloiku-z-pysznym-jezynowym-sosem

Komentarze

Marzena 2021-09-24 13:20:04

No muszę przyznać, że wygląda imponująco🙂 I zupełnie moje smaki.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.