Kurczak w parmezanie. Panierowana w panko i smażona pierś z kurczaka, zapiekana z cukinią, mozzarellą i parmezanem. Pomysł na pyszny obiad lub kolację.

Kurczak w parmezanie to wyjątkowe danie, które rozpieszcza podniebienie i zachęca do odkrywania nowych smaków. Panierowany w panko, chrupiący kotlet z kurczaka z delikatną cukinią, na koniec zapieczony pod pierzynką mozzarelli i parmezanu. Kotlet podany ze świeżym posiekanym szczypiorkiem stanowi niezwykle smaczną kompozycję. To danie doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację, zadowalając podniebienia wszystkich domowników.

Pomysł na to wyjątkowe danie zaczerpnęłam z książki Kuchnia bezwzględna autorstwa Joshuy Weissmana, który w swoim oryginalnym przepisie wykorzystał sos na bazie boczku, pomidorów, chili, czosnku i tymianku. Jednak w mojej wersji zastąpiłam tradycyjny sos pomidorowy smażoną cukinią z cebulą i czosnkiem, nadając potrawie nowy, świeży smak.

To danie to prawdziwa uczta dla miłośników kreatywnego gotowania. Zamiast trzymać się sztywnych ram przepisu, zachęcamy do eksperymentowania z różnymi składnikami, takimi jak grzyby czy inne ulubione dodatki. Gotowanie staje się wtedy nie tylko przyjemnością, ale także sposobem na odkrywanie nowych smaków i kulinarnych inspiracji.

kurczak w parmezanie kotlet w panko z cukinią

SKŁADNIKI

Cukinia

  • 500 g cukinii
  • 1 średniej wielkości
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Kurczak:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • mąka do panierowania
  • 1 - 2 jajka do panierowania
  • bułka tarta panko do panierowania
  • olej do smażenia
  • 100 g sera mozzarella - ser twardy, w formie kostki, bez zalewy
  • 50 g parmezanu
  • posiekany szczypiorek do podania
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Cukinię razem ze skórą ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Startą cukinię przekładamy na sito lub durszlak, solimy, 1 łyżeczka wystarczy, odstawiamy na około 30 minut, by puściła sok.  
  3. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce lub przepuszczamy przez praskę.
  4. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy na niej cebulę.
  5. Dodajemy czosnek i smażymy minutę.
  6. Dodajemy mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię.
  7. Mieszamy i smażymy, kilka minut, aż farsz odparuje z nadmiaru wody.
  8. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, odstawiamy na bok.
  9. Piersi z kurczaka kroimy w poprzek, aby z każdej uzyskać dwa cieńsze kotlety.
  10. Przez folię lekko rozbijamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem.
  11. Każdy z kawałków kurczaka najpierw obtaczamy dokładnie w mące strzepując jej nadmiar.
  12. Następnie przekładamy do roztrzepanych jajek.
  13. Na koniec obtaczamy w panko, dociskając by cały kotlet był dokładnie pokryty okruchami panierki.
  14. Smażymy kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron od 3 do 5 minut lub do momentu, gdy będą chrupiące i złotobrązowe.
  15. W miseczce mieszamy startą mozzarellę i parmezan.
  16. Rozgrzewamy piekarnik w trybie grilla.
  17. Usmażone kotlety przekładamy na blachę.
  18. Na każdy kotlet rozkładamy grubą warstwą smażoną cukinie i posypujemy mieszanką serów.
  19. Grillujemy w piekarniku od 5 do 8 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć.
  20. Kurczaka podajemy przybranego drobno posiekanym świeżym szczypiorkiem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Bułka tarta to popularny i wszechstronny składnik kulinarny, który można używać w różnych przepisach. Może służyć do panierowania mięsa , czy warzyw lub jako dodatek, np. do kotletów mielonych.
  • Istnieje wiele rodzajów bułki tartej, takich jak portugalska, włoska czy japońska (panko). Chociaż mogą się nieco różnić w smaku i teksturze, to wszystko nadal jest bułką tartą.
  • Panko jest wytwarzane z białego chleba, podczas gdy tradycyjna bułka tarta może być wykonana z różnych rodzajów chleba, takich jak pszenny, biały lub pełnoziarnisty.
  • Panko, czyli japońska bułka tarta, wyróżnia się tym, że jest bardziej chrupiąca niż tradycyjna bułka tarta.
  •  Smażone potrawy, które są panierowane w panko, są bardziej chrupiące i mniej tłuste, ponieważ panko podczas smażenia  wchłania mniej oleju niż tradycyjna bułka tarta.
  • Kurczak w parmezanie to wyjątkowe danie, które możesz przygotować, wykorzystując pyszne mięso z kurczaka pastwiskowego. Kurczak pastwiskowy to zdrowszy i bardziej naturalny wybór, który wpłynie na wyjątkowy smak tej potrawy.

Zobacz również

Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette

pomidory-faszerowane-ziolami-pomodori-farciti-allerbette

Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem

faszerowane-plastry-cukinii-serkiem-ricotta-parmezanem-i-wedzonym-boczkiem

Pieczona biała kiełbasa z jabłkami rodzynkami i sokiem jabłkowym

pieczona-biala-kielbasa-z-jablkami-rodzynkami-i-sokiem-jablkowym

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.