Leniwe makowe kluseczki z fasolką szparagową i smażoną chrupiącą cebulką
Leniwe kluseczki z makiem, szparagową fasolką oraz chrupiącą smażoną szalotką. Tym pysznym daniem możemy delektować się również jesienią i zimą. Wystarczy fasolkę zastąpić innymi warzywami, np. brokułem lub kalafiorem. Ricottę możemy zastąpić serem twarogowym półtłustym lub dla podkręcenia smaku twarogiem wędzonym.
![Leniwe z makiem z fasolką i chrupiącą szalotką olia hercules](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/10/leniwe-z-koperkiewm-i-makiem-sielskie-smaki-595x896.jpg)
Składniki
KLUSKI
100 g sera ricotta
75 g mąki
1 jajko
garść pokrojonego koperku lub w sezonie młode listki nasturcji
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
200 g fasolki szparagowej
70 ml oleju
2 szalotki, pokrojone w cienkie krążki
1 łyżka mąki
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka maku
sól
pieprz
>WYKONANIEW misce rozgniatamy widelcem ser ricotta, mieszając z jajkiem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ugniatamy delikatnie, aż będzie gładki i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by ciasto odpoczęło.
Sprawioną fasolkę gotujemy zgodnie z własnymi upodobaniami - aby była chrupiąca, należy wrzucić ją do wrzątku na 2 minuty. Jeżeli wolicie bardziej miękką, wyjmijcie ją po co najmniej 4 minutach. Przecedzamy na durszlaku i odstawiamy.
Wlewamy 70 ml oleju na patelnię i rozgrzewamy na małym ogniu. Tuż przed smażeniem obtaczamy krążki szalotki w mące z sola, otrzepujemy z nadmiaru i wrzucamy na gorący olej. Smażymy, aż szalotka przyrumieni się na złoto. Nie za długo, by nie nabrała gorzkiego smaku. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Z ciasta formujemy wałek o długości około 25 cm i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Wrzucamy leniwe partiami i gotujemy 2 - 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy na durszlaku.
Na dużej patelni roztapiamy klarowane masło na średnim ogniu. Wrzucamy kluski, posypujemy makiem i smażymy kilka minut, mieszając, aż przyrumienią się na złoto. Dodajemy fasolkę i całość delikatnie mieszamy.
Podajemy leniwe z fasolką, smażoną szalotką, pieprzem i koperkiem lub listkami nasturcji.
Inspiracja - "Sielskie smaki" - Olia Hercules
Zobacz również
Cytrynowe leniwe kluseczki z chrupiącą panierką z panko
![cytrynowe-leniwe-kluseczki-z-chrupiaca-panierka-z-panko](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/leniwe-rozkoszne-595x858.jpg)
Serowe knedle z morelami, z czekoladą, jogurtem i bułką tartą
![serowe-knedle-z-morelami-z-czekolada-jogurtem-i-bulka-tarta](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0236-960x1440.webp)
Kluski śląskie w wersji na słodko z owocami, jogurtem i migdałami
![kluski-slaskie-w-wersji-na-slodko-z-owocami-jogurtem-i-migdalami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/11/5X9A2655-595x893.webp)
Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni
![kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/06/5X9A2609-scaled.webp)
Marzena 2021-10-07 18:46:50
Dałabym się pokroić za takie leniwe... Mniam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.