Leniwe makowe kluseczki z fasolką szparagową i smażoną chrupiącą cebulką
Leniwe kluseczki z makiem, szparagową fasolką oraz chrupiącą smażoną szalotką. Tym pysznym daniem możemy delektować się również jesienią i zimą. Wystarczy fasolkę zastąpić innymi warzywami, np. brokułem lub kalafiorem. Ricottę możemy zastąpić serem twarogowym półtłustym lub dla podkręcenia smaku twarogiem wędzonym.

Składniki
KLUSKI
100 g sera ricotta
75 g mąki
1 jajko
garść pokrojonego koperku lub w sezonie młode listki nasturcji
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
200 g fasolki szparagowej
70 ml oleju
2 szalotki, pokrojone w cienkie krążki
1 łyżka mąki
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka maku
sól
pieprz
>WYKONANIEW misce rozgniatamy widelcem ser ricotta, mieszając z jajkiem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ugniatamy delikatnie, aż będzie gładki i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by ciasto odpoczęło.
Sprawioną fasolkę gotujemy zgodnie z własnymi upodobaniami - aby była chrupiąca, należy wrzucić ją do wrzątku na 2 minuty. Jeżeli wolicie bardziej miękką, wyjmijcie ją po co najmniej 4 minutach. Przecedzamy na durszlaku i odstawiamy.
Wlewamy 70 ml oleju na patelnię i rozgrzewamy na małym ogniu. Tuż przed smażeniem obtaczamy krążki szalotki w mące z sola, otrzepujemy z nadmiaru i wrzucamy na gorący olej. Smażymy, aż szalotka przyrumieni się na złoto. Nie za długo, by nie nabrała gorzkiego smaku. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Z ciasta formujemy wałek o długości około 25 cm i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Wrzucamy leniwe partiami i gotujemy 2 - 3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy na durszlaku.
Na dużej patelni roztapiamy klarowane masło na średnim ogniu. Wrzucamy kluski, posypujemy makiem i smażymy kilka minut, mieszając, aż przyrumienią się na złoto. Dodajemy fasolkę i całość delikatnie mieszamy.
Podajemy leniwe z fasolką, smażoną szalotką, pieprzem i koperkiem lub listkami nasturcji.
Inspiracja - "Sielskie smaki" - Olia Hercules
Zobacz również
Cytrynowe leniwe kluseczki z chrupiącą panierką z panko

Serowe knedle z morelami, z czekoladą, jogurtem i bułką tartą

Kluski śląskie w wersji na słodko z owocami, jogurtem i migdałami

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

Marzena 2021-10-07 18:46:50
Dałabym się pokroić za takie leniwe... Mniam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.