Mandu - koreańskie pierogi z mięsem i kapustą pekińską. Kuchnia koreańska - Mandu z wieprzowiną - domowa pierogarnia
To bardzo smaczne pierożki, najlepiej zróbcie dużą porcję i zamroźcie. Nadwyżkę ugotowanych mandu możecie podsmażyć na odrobinie oleju i podać z sosem według przepisu.
Koreańskie mandu. Podany przepis jest na mandu z wieprzowiną. Te pierożki podaje się w Arirang, sztokholmskiej restauracji, którą prowadzą Koreanki, siostry z mamą i ciotką*. Postępując zgodnie z przepisem możemy również przygotować mandu z wieprzowiną i kimchi. Wystarczy dodać do farszu garść kimchi z kapusty pekińskiej. Jeżeli nie jadacie mięsa wieprzowinę zastąpcie tofu.
Większość składników z przepisu dostaniemy w każdym spożywczym sklepie. Olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy oraz sezam możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata
SKŁADNIKI
FARSZ
500 g mięsa mielonego wieprzowego
100 g cebuli
50 g posiekanego szczypioru z dymki
200 g kapusty pekińskiej
2 - 3 łyżki startego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
sól i czarny pieprz
CIASTO
500 g mąki pszennej typ 500
250 - 275 ml wody
SOS
3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki octu ryżowego
DODATKOWO
sezam
szczypior
WYKONANIE
FARSZ
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kapustę cienko szatkujemy i blanszujemy (zanurzamy na minutę w gorącej wodzie następnie przelewamy zimną i odsączamy). Wszystkie składniki na farsz mieszamy, doprawiamy i odstawiamy do lodówki.
SOS
Mieszamy składniki na sos i odstawiamy
CIASTO
Z mąki i wody wyrabiamy ścisłe ciasto. Przykrywamy ciasto miską i odstawiamy na pół godziny, żeby się "rozluźniło". Następnie porcje ciasta rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką lub foremką kółka. Możemy zastosować inną metodę, czyli uformować z ciasta wałki i pokroić na kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę i ją rozwałkować na okrągły placek. Sami zdecydujcie, który sposób jest dla was najwygodniejszy. Pamiętajcie, żeby nie używać zbyt dużo mąki, bo wtedy będzie trudno skleić brzegi pierożków.
Na środek każdego placka nakładamy łyżkę farszu. formujemy z ciasta pierożki w kształcie półksiężyca, robiąc małe fałdki i dociskając je wzdłuż brzegu.
Pierożki mandu gotujemy partiami. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 6 - 7 minut, aż całkowicie się ugotują. Wyjmujemy pierożki łyżką cedzakową z wody i podajemy z sosem. Całość możemy posypać sezamem i szczypiorkiem.
*Inspiracja Korea - Nie tylko kimchi - 50 inspirujących przepisów
Marzynia 2023-08-09 21:05:42
Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to rzeczywiście są wspaniałe! Gratuluję 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-08-10 23:51:18
Smakują i to bardzo 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.