![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/06/Masło-orzechowe-tahini-mniszek-111-595x860.jpg)
Pół kilo fistaszków, mocny blender i mamy tradycyjne masło orzechowe. A może trochę pomieszać, połączyć, zakręcić...
Do podstawowego przepisu dodajcie pastę z tahini, co wzbogaci masło orzechowe o chałwową nutę. Jeżeli lubicie słodkie masło, dodajcie miodu, syropu klonowego, syropu z agawy lub bardziej sezonowo - "majowego miodku" , czyli syropu z mniszka lekarskiego.
SKŁADNIKI
500 g orzeszków arachidowych (ziemnych) niesolonych
3 łyżki pasty tahini
3-4 łyżki syropu z mniszka - majowy miodek
szczypta soli
WYKONANIE
Na suchej patelni delikatnie podprażamy orzeszki ziemne, cały czas mieszamy pilnując, żeby się nie przypaliły .
Orzeszki przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę. Następnie dodajemy sezamową pastę tahini , miód mniszkowy i miksujemy do połączenia składników.
Smacznego
Zobacz również
Domowe masło orzechowe o smaku kokosa i wanilii
![domowe-maslo-orzechowe-o-smaku-kokosa-i-wanilii](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/02/masło-orzechowe-kokosowo-waniliowe-595x858.jpg)
Czekoladowe chrupiące batoniki z truskawkową nutą
![czekoladowe-chrupiace-batoniki-z-truskawkami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/09/Batony-Lindt-595x846.jpg)
Czekoladowe masło orzechowe z miodem
![czekoladowe-maslo-orzechowe-z-miodem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/03/masło-orzechowe.jpg)
Hummus bazyliowy
![hummus-bazyliowy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_4956-2-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.