Pół kilo fistaszków, mocny blender i mamy tradycyjne masło orzechowe. A może trochę pomieszać, połączyć, zakręcić...
Do podstawowego przepisu dodajcie pastę z tahini, co wzbogaci masło orzechowe o chałwową nutę. Jeżeli lubicie słodkie masło, dodajcie miodu, syropu klonowego, syropu z agawy lub bardziej sezonowo - "majowego miodku" , czyli syropu z mniszka lekarskiego.
SKŁADNIKI
- 500 g orzeszków arachidowych (ziemnych) niesolonych
- 3 łyżki pasty tahini
- 3-4 łyżki syropu z mniszka - majowy miodek
- szczypta soli
WYKONANIE
Na suchej patelni delikatnie podprażamy orzeszki ziemne, cały czas mieszamy pilnując, żeby się nie przypaliły .
Orzeszki przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę. Następnie dodajemy sezamową pastę tahini , miód mniszkowy i miksujemy do połączenia składników.
Smacznego
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.