Masło orzechowe z pastą tahini i syropem z mniszka lekarskiego


Pół kilo fistaszków, mocny blender i mamy tradycyjne masło orzechowe. A może trochę pomieszać, połączyć, zakręcić...

Do podstawowego przepisu dodajcie pastę z tahini, co wzbogaci masło orzechowe o chałwową nutę. Jeżeli lubicie słodkie masło, dodajcie miodu, syropu klonowego, syropu z agawy lub bardziej sezonowo - "majowego miodku" , czyli syropu z mniszka lekarskiego.

SKŁADNIKI

WYKONANIE

Na suchej patelni delikatnie podprażamy orzeszki ziemne, cały czas mieszamy pilnując, żeby się nie przypaliły .

Orzeszki przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę. Następnie dodajemy sezamową pastę tahini , miód mniszkowy i miksujemy do połączenia składników.

Smacznego

Zobacz również

Trufle śliwkowe z tahini, kokosem i czekoladą

trufle-sliwkowe-z-tahini-kokosem-i-czekolada

Żytnie ciasteczka z sezamową pastą tahini i kawałkami czekolady

zytnie-ciasteczka-z-sezamowa-pasta-tahini-i-kawalkami-czekolady

Krakersy z tahiny z ziarnami

krakersy-z-tahiny-z-ziarnami

Domowe masło orzechowe o smaku kokosa i wanilii

domowe-maslo-orzechowe-o-smaku-kokosa-i-wanilii

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.