Pół kilo fistaszków,  mocny blender i mamy tradycyjne masło orzechowe. A może trochę pomieszać, połączyć, zakręcić...

Do podstawowego  przepisu dodajcie pastę z tahini, co wzbogaci masło orzechowe o chałwową nutę. Jeżeli lubicie słodkie masło, dodajcie miodu, syropu klonowego, syropu z agawy lub bardziej sezonowo -  "majowego miodku" , czyli syropu z mniszka lekarskiego.

Składniki

500 g orzeszków arachidowych (ziemnych) niesolonych

3 łyżki pasty tahini

3-4 łyżki syropu z mniszka - majowy miodek

szczypta soli

Wykonanie

Na suchej patelni  delikatnie podprażamy orzeszki ziemne, cały czas mieszamy pilnując, żeby się nie przypaliły .

Orzeszki przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli  i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę. Następnie dodajemy sezamową pastę tahini , miód mniszkowy i miksujemy do połączenia składników.

Smacznego

Zobacz również

Domowe masło orzechowe o smaku kokosa i wanilii

domowe-maslo-orzechowe-o-smaku-kokosa-i-wanilii

Czekoladowe chrupiące batoniki z truskawkową nutą

czekoladowe-chrupiace-batoniki-z-truskawkami

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

majowy-miodek-syrop-z-mniszka-lekarskiego

Czekoladowe masło orzechowe z miodem

czekoladowe-maslo-orzechowe-z-miodem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.