Mediterranea - Kuchnia słońca - Claudia Roden

KOMENTARZE

Książka Claudii Roden - Mediterranea - Kuchnia słońca

Claudia Roden urodziła się w Egipcie, w rodzinie syryjskich Żydów. Wyjechała z Egiptu najpierw do szkoły w Paryżu, potem na studia do Londynu, w którym zamieszkała. Przepisy kulinarne zaczęła gromadzić w 1956 roku. Gdy po kryzysie sueskim zmuszono Żydów do opuszczenia Egiptu przez jej dom w Londynie przez lata przewinęli się niezliczeni uchodźcy. Z wieloma wymieniała się przepisami, które były niezwykle różnorodne, bo tamtejsza społeczność żydowska stanowiła mozaikę rodzin pochodzących z dawnego Imperium Osmańskiego i całego basenu Morza Śródziemnomorskiego.

Recenzja książki Mediterranea -Kuchnia słońca - Claudia Roden

Claudia Roden, brytyjska pisarka kulinarna i antropolożka kulturowa. Jest autorką ponad 20 książek kulinarnych, a przez wiele lat prowadziła własny program kulinarny w BBC. Praca nad najnowszą książką Mediterranea dała jej sposobność, aby raz jeszcze nacieszyć się smakami i wspomnieniami z dawnych czasów, a przy okazji podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi.

Mediterranea - Kuchnia słońca to książka, która przypomina kulinarną podróż po krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Odkryjemy tu smaki z Francji, Włoch, Grecji, Hiszpanii po Egipt, Turcję i Maroko. Claudia Roden otwiera przed nami podwoje cudownego świata oliwy z oliwek, syropu z granatów czy harissy z płatkami róż. Dzieli się nie tylko przystępnymi przepisami, lecz także wspomnieniami ze swojego pełnego podróży życia.

Od przystawek po desery Claudia prezentuje różnorodne smaki aromaty śródziemnomorskich potraw. Każdy przepis poprzedza wstępem, który jest opowieścią o jedzeniu, wspomnieniem, czy też anegdotą. Mediterranea, to nieskomplikowana, cudowna kuchnia słońca, którą warto poznać, aby mogła zagościć na naszych stołach.

Pierwszym daniem, które wybrałam z książki i przygotowałam była Bullinada - katalońska zupa rybna zabielana czosnkowym majonezem. Ta przepyszna zupa zagościła już w mojej kuchni na dobre, więc szczerze polecam ten przepis.

Recenzja książki kulinarnej Mediterranea -Kuchnia słońca - Claudia Roden

Mediterranea. Kuchnia słońca. Claudia Roden. Książka została starannie wydana i zilustrowana przez Wydawnictwo Wielka Litera, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.

Zobacz również

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - Michał Korkosz

nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz

Książka Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów Toby Amidor

ksiazka-kuchnia-na-odpornosc-101-prostych-przepisow-toby-amidor

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo

kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje-marianna-dushar-ihor-lylo

Mezcla. Przepisy, które budzą wyobraźnię - Ixta Belfrage

mezcla-przepisy-ktore-budza-wyobraznie-ixta-belfrage

Komentarze

Edyta 2022-12-09 11:40:32

Lubię nowe smaki. Kuchni śląskiej jeszcze nie miałam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-12-12 20:19:23

Też lubię nowe smaki 🙂 W tym przypadku smaki kuchni śródziemnomorskiej.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.