Książka Claudii Roden - Mediterranea - Kuchnia słońca
Claudia Roden urodziła się w Egipcie, w rodzinie syryjskich Żydów. Wyjechała z Egiptu najpierw do szkoły w Paryżu, potem na studia do Londynu, w którym zamieszkała. Przepisy kulinarne zaczęła gromadzić w 1956 roku. Gdy po kryzysie sueskim zmuszono Żydów do opuszczenia Egiptu przez jej dom w Londynie przez lata przewinęli się niezliczeni uchodźcy. Z wieloma wymieniała się przepisami, które były niezwykle różnorodne, bo tamtejsza społeczność żydowska stanowiła mozaikę rodzin pochodzących z dawnego Imperium Osmańskiego i całego basenu Morza Śródziemnomorskiego.
Claudia Roden, brytyjska pisarka kulinarna i antropolożka kulturowa. Jest autorką ponad 20 książek kulinarnych, a przez wiele lat prowadziła własny program kulinarny w BBC. Praca nad najnowszą książką Mediterranea dała jej sposobność, aby raz jeszcze nacieszyć się smakami i wspomnieniami z dawnych czasów, a przy okazji podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi.
Mediterranea - Kuchnia słońca to książka, która przypomina kulinarną podróż po krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Odkryjemy tu smaki z Francji, Włoch, Grecji, Hiszpanii po Egipt, Turcję i Maroko. Claudia Roden otwiera przed nami podwoje cudownego świata oliwy z oliwek, syropu z granatów czy harissy z płatkami róż. Dzieli się nie tylko przystępnymi przepisami, lecz także wspomnieniami ze swojego pełnego podróży życia.
Od przystawek po desery Claudia prezentuje różnorodne smaki aromaty śródziemnomorskich potraw. Każdy przepis poprzedza wstępem, który jest opowieścią o jedzeniu, wspomnieniem, czy też anegdotą. Mediterranea, to nieskomplikowana, cudowna kuchnia słońca, którą warto poznać, aby mogła zagościć na naszych stołach.
Pierwszym daniem, które wybrałam z książki i przygotowałam była Bullinada - katalońska zupa rybna zabielana czosnkowym majonezem. Ta przepyszna zupa zagościła już w mojej kuchni na dobre, więc szczerze polecam ten przepis.
Mediterranea. Kuchnia słońca. Claudia Roden. Książka została starannie wydana i zilustrowana przez Wydawnictwo Wielka Litera, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.
Edyta 2022-12-09 11:40:32
Lubię nowe smaki. Kuchni śląskiej jeszcze nie miałam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-12-12 20:19:23
Też lubię nowe smaki 🙂 W tym przypadku smaki kuchni śródziemnomorskiej.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.