Bullinada - katalońska zupa rybna zabielana czosnkowym majonezem

Katalońska zupa rybna - bullinada zabielana czosnkowo cytrynowym majonezem z chili

Bullinada to katalońska zupa rybna zabielana czosnkowym majonezem. Ma niezwykły i delikatny smak, przypomina bourride z Riwiery Francuskiej i gazpachuelo z Malagi.

Bullinadę czasem przyrządza się z samych kalmarów, niekiedy dodaje się także krewetki i małże. Zupę można również przygotować z białych ryb, takich jak dorsz czy morszczuk.

Bullinada katalońska zupa rybna zabielana czosnkowym majonezem

Przepis na zupę pochodzi z książki Claudii Roden Mediterranea. Kuchnia słońca. W swojej wersji zmniejszyłam ilość majonezu, dzięki czemu odchudziłam odrobinę danie. Claudia podpowiada w swojej książce, że zupę możemy przygotować z wyprzedzeniem i dokończyć w kilka minut tuż przed podaniem. To bardzo dobry pomysł.

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku: 6 drobno posiekanych i 2 wyciśnięte
  • spora szczypta nitek szafranu
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 litry bulionu rybnego lub warzywnego
  • 800 g małych ziemniaków, obranych i pokrojonych na półtoracentymetrowe plastry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • paski skórki z 1/2 pomarańczy
  • 800 g filetów rybnych bez skóry - morszczuk lub dorsz
  • 100 ml dobrej jakości majonezu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
  • spora szczypta chili i więcej do podania
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

WYKONANIE

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut.
  2. Dodajemy 6 posiekanych ząbków czosnku i smażymy, mieszając, jeszcze przez 2 minuty.
  3. Dodajemy nitki szafranu nasiona kopru włoskiego, mieszamy i wlewamy wino, a po 2 - 3 minutach bulion.
  4. Dodajemy ziemniaki i skórkę pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy 20 - 25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy skórkę pomarańczy.
  5. Na 10 minut przez podaniem wrzucamy do gotującej zupy kawałki filetów rybnych i gotujemy pod przykryciem 5 - 10 minut, aż mięso się zetnie.
  6. W kubku ucieramy majonez z sokiem z cytryny, wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku i szczyptą chili.
  7. Tuż przed podaniem wlewamy 1 - 3 łyżki gorącego wywaru do kubka z majonezem, mieszamy energicznie. Przelewamy majonez do zupy i mieszając ją delikatnie.
  8. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia, aby majonez się nie zwarzył. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie dodatkowo zakwaszamy sokiem z cytryny.
  9. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki i chili.

Zobacz również

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Koper włoski, krewetki i pomarańcze - prosta i wykwintna sałatka

koper-wloski-krewetki-i-pomarancze-prosta-i-wykwintna-salatka

Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową

chimichanga-z-wieprzowina-i-salsa-ananasowa

Komentarze

Izabela 2022-12-06 09:12:30

Ciekawy przepis. Zdecydowanie za rzadko robię zupy rybne.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-12-12 20:21:18

Polecam, to pyszna i szybka w przygotowaniu zupa.

Odpowiedz

Natalia 2022-12-08 22:33:44

Nigdy nie jadłam tej zupy. Lubię takie nowości

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-12-12 20:19:59

To bardzo pyszna zupa!

Odpowiedz

Edyta 2022-12-14 11:33:40

Nie słyszałam o takim majonezie. Zupa zapowiada się pysznie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-12-14 11:47:09

To bardzo pyszna zupa, warto spróbować

Odpowiedz

Jola 2022-12-20 16:07:31

Nigdy nie słyszałam o takiej zupie. Myślę, że warto spróbować

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-12-21 16:31:01

Warto! Zupa jest przepyszna 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.