Katalońska zupa rybna - bullinada zabielana czosnkowo cytrynowym majonezem z chili
Bullinada to katalońska zupa rybna zabielana czosnkowym majonezem. Ma niezwykły i delikatny smak, przypomina bourride z Riwiery Francuskiej i gazpachuelo z Malagi.
Bullinadę czasem przyrządza się z samych kalmarów, niekiedy dodaje się także krewetki i małże. Zupę można również przygotować z białych ryb, takich jak dorsz czy morszczuk.
Przepis na zupę pochodzi z książki Claudii Roden Mediterranea. Kuchnia słońca. W swojej wersji zmniejszyłam ilość majonezu, dzięki czemu odchudziłam odrobinę danie. Claudia podpowiada w swojej książce, że zupę możemy przygotować z wyprzedzeniem i dokończyć w kilka minut tuż przed podaniem. To bardzo dobry pomysł.
SKŁADNIKI
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 ząbków czosnku: 6 drobno posiekanych i 2 wyciśnięte
- spora szczypta nitek szafranu
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 litry bulionu rybnego lub warzywnego
- 800 g małych ziemniaków, obranych i pokrojonych na półtoracentymetrowe plastry
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- paski skórki z 1/2 pomarańczy
- 800 g filetów rybnych bez skóry - morszczuk lub dorsz
- 100 ml dobrej jakości majonezu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
- spora szczypta chili i więcej do podania
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
WYKONANIE
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut.
- Dodajemy 6 posiekanych ząbków czosnku i smażymy, mieszając, jeszcze przez 2 minuty.
- Dodajemy nitki szafranu nasiona kopru włoskiego, mieszamy i wlewamy wino, a po 2 - 3 minutach bulion.
- Dodajemy ziemniaki i skórkę pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy 20 - 25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy skórkę pomarańczy.
- Na 10 minut przez podaniem wrzucamy do gotującej zupy kawałki filetów rybnych i gotujemy pod przykryciem 5 - 10 minut, aż mięso się zetnie.
- W kubku ucieramy majonez z sokiem z cytryny, wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku i szczyptą chili.
- Tuż przed podaniem wlewamy 1 - 3 łyżki gorącego wywaru do kubka z majonezem, mieszamy energicznie. Przelewamy majonez do zupy i mieszając ją delikatnie.
- Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia, aby majonez się nie zwarzył. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie dodatkowo zakwaszamy sokiem z cytryny.
- Zupę podajemy posypaną natką pietruszki i chili.
Izabela 2022-12-06 09:12:30
Ciekawy przepis. Zdecydowanie za rzadko robię zupy rybne.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-12-12 20:21:18
Polecam, to pyszna i szybka w przygotowaniu zupa.
Odpowiedz
Natalia 2022-12-08 22:33:44
Nigdy nie jadłam tej zupy. Lubię takie nowości
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-12-12 20:19:59
To bardzo pyszna zupa!
Odpowiedz
Edyta 2022-12-14 11:33:40
Nie słyszałam o takim majonezie. Zupa zapowiada się pysznie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-12-14 11:47:09
To bardzo pyszna zupa, warto spróbować
Odpowiedz
Jola 2022-12-20 16:07:31
Nigdy nie słyszałam o takiej zupie. Myślę, że warto spróbować
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-12-21 16:31:01
Warto! Zupa jest przepyszna 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.