Tarta de Santiago to przepyszne migdałowe ciasto, zwane również ciastem pielgrzymów. Bardzo słodkie, wilgotne i energetyczne jest idealnym deserem dla strudzonych pielgrzymów podróżujących na szlaku do Santiago de Compostela.

Znakiem szczególnym  tego ciasta jest pewien detal  -  krzyż św. Jakuba w  kształcie miecza.  Ten charakterystyczny krzyż, możemy wydrukować i  wyciąć z szablonu , następnie położyć na środek przestudzonego ciasta i obsypać cukrem pudrem.

Wiosną kiedy wszystko kwitnie wkoło możemy udekorować ciasto kwiatami migdałowca.

Ale pamiętajcie,  kwiaty migdałowca nie są jadalne! *

Jeżeli chcemy użyć kwiatów do dekoracji zabezpieczamy końcówki (łodygi) folią spożywczą, tak żeby nie miały bezpośredniego kontaktu z ciastem.

Składniki

250 g migdałów bez skórki

6 jaj

250 g cukru pudru

skórka otarta z jednej pomarańczy

skórka otarta z jednej cytryny

kilka kropel aromatu migdałowego

masło i mąka kukurydziana do wysmarowania i obsypania foremki

cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie

Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydziana.

Migdały mielimy w malakserze, jednak nie na mąkę, a raczej na drobny "piasek".

Żółtka oddzielamy od białek  i ucieramy z cukrem pudrem na jasny kogel-mogel. Dodajemy zmielone migdałami, skórkę otartą z cytrusów , aromat migdałowy dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą migdałową i przekładamy do tortownicy.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury  180°C i pieczemy około 30 -40 minut.

Smacznego!

*Informacja potwierdzona przez autorytet w dziedzinie kwiatów jadalnych  - Małgorzatę Kalembę-Drożdż z Trochę innej cukierni

Zobacz również

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Marcepan - jak zrobić masę marcepanową?

marcepan-migdalowa-swiateczna-slodycz-jak-zrobic-mase-marcepanowa

Puszysty sernik z borówkami na płatkach kukurydzianych z czekoladą

pieczony-puszysty-sernik-z-borowkami-na-bezglutenowym-spodzie-z-platkow-kukurydzianych-i-czekolady

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Komentarze

Zuza 2018-05-12 19:55:43

zapowiada się smakowicie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-05-14 18:34:57

Ciasto jest bardzo pyszne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.