
Muffiny z awokado to bardzo smaczny wypiek o delikatnym i wilgotnym miąższu. Bardzo lubię awokado i nigdy nie pomyślałam, że może stanowić jeden ze składników babeczek. Musze przyznać, że zwyciężyła ciekawość, więc postanowiłam spróbować.
SKŁADNIKI
MUFFINY
300 g mąki typ 500
100 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 limonki - sok i otarta skórka bez albedo
100 ml oleju
3 jaja
1 - 2 awokado ( 200 g miąższu)
30 g posiekanych grubo pistacji
GLAZURA
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z limonki
otarta skórka z limonki
15 g posiekanych pistacji
WYKONANIE
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, skórką otartą z limon i z posiekanymi pistacjami. Za pomocą miksera mieszamy miąższ z awokado, jaja, olej i sok z limon. Suche składniki delikatnie mieszamy z masą z awokado i gotowym ciastem napełniamy foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25 minut, lub do suchego patyczka.
Mieszamy cukier z sokiem z limony polewamy po ostudzonych babeczkach i dekorujemy posiekanymi pistacjami i otartą skórką z limony.
Smacznego!
Tagi
limonkababeczkimuffinydomowe wypiekideser z awokadowypieki z pistacjamiwypieki z limonąciastka z awokadoglazura do ciastaZobacz również
Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

Wytrawne babeczki z dynią, szałwią, orzechami i pleśniowym serem

Pieczone czekoladowe donuty z borówkowym lukrem

Pieczone w słoiku ciasto jogurtowe z borówkami

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.