Ukryj menu

Muffinki z awokado. Babeczki awokado - limona - pistacje

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Muffinki z awokado. Babeczki z awokado, limonką i pistacjami - prosty przepis, wyjątkowy smak. Doskonały deser do kawy lub herbaty

Muffiny z awokado, limonką i pistacjami. Awokado kojarzy się przede wszystkim z guacamole lub kremowym dodatkiem do sałatek, ale okazuje się, że może być również doskonałym składnikiem wypieków.

Osobiście bardzo lubię awokado i nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że może ono stanowić jeden ze składników babeczek. Muffiny te wyróżniają się delikatnym i wilgotnym miąższem, który sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Połączenie awokado z cytrusową nutą limonki i chrupiącymi pistacjami tworzy harmonijną symfonię smaków, która jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.


SKŁADNIKI

Ciasto

Glazura

  • otarta skórka z limonki

WYKONANIE

  1. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, skórką otartą z limon i z posiekanymi pistacjami.
  2. Za pomocą miksera mieszamy miąższ z awokado, jaja, olej i sok z limon.
  3. Suche składniki delikatnie mieszamy z masą z awokado.
  4. Ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości.
  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25 minut, lub do suchego patyczka.
  6. Mieszamy cukier z sokiem z limony polewamy po ostudzonych babeczkach i dekorujemy posiekanymi pistacjami i otartą skórką z limony.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Zamiast glazury babeczki możesz posypać cukrem pudrem, zmniejszysz dzięki temu ilość cukru.
  • Jeśli nie masz pistacji, możesz zastąpić je innymi orzechami, takimi jak orzechy laskowe, migdały lub inne ulubione orzechy.
  • Składniki takie jak sok i skórka z limonki możesz z powodzeniem zastąpić sokiem i skórką z cytryny, uzyskasz podobny smak i aromat.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Babeczki z pomarańczami ze skórką i z czekoladą

babeczki-z-pomaranczami-ze-skorka-i-z-czekolada

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

babeczki-pomaranczowe-z-twarogiem-i-czekolada

Wytrawne babeczki z dynią, szałwią, orzechami i pleśniowym serem

wytrawne-babeczki-z-dynia-szalwia-orzechami-i-plesniowym-serem

Pieczone czekoladowe donuty z borówkowym lukrem

pieczone-czekoladowe-donuty-z-borowkowym-lukrem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.