Muffiny z awokado. Babeczki z awokado, limonką i pistacjami - prosty przepis, wyjątkowy smak. Doskonały deser do kawy lub herbaty
Muffiny z awokado, limonką i pistacjami. Awokado kojarzy się przede wszystkim z guacamole lub kremowym dodatkiem do sałatek, ale okazuje się, że może być również doskonałym składnikiem wypieków.
Osobiście bardzo lubię awokado i nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że może ono stanowić jeden ze składników babeczek. Muffiny te wyróżniają się delikatnym i wilgotnym miąższem, który sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Połączenie awokado z cytrusową nutą limonki i chrupiącymi pistacjami tworzy harmonijną symfonię smaków, która jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 300 g mąki typ 500
- 100 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 limonki - sok i otarta skórka bez albedo
- 100 ml oleju
- 3 jaja
- 1 - 2 awokado ( 200 g miąższu)
- 30 g posiekanych grubo pistacji
Glazura
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z limonki
- otarta skórka z limonki
- 15 g posiekanych pistacji
WYKONANIE
- Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, skórką otartą z limon i z posiekanymi pistacjami.
- Za pomocą miksera mieszamy miąższ z awokado, jaja, olej i sok z limon.
- Suche składniki delikatnie mieszamy z masą z awokado.
- Ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25 minut, lub do suchego patyczka.
- Mieszamy cukier z sokiem z limony polewamy po ostudzonych babeczkach i dekorujemy posiekanymi pistacjami i otartą skórką z limony.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Zamiast glazury babeczki możesz posypać cukrem pudrem, zmniejszysz dzięki temu ilość cukru.
- Jeśli nie masz pistacji, możesz zastąpić je innymi orzechami, takimi jak orzechy laskowe, migdały lub inne ulubione orzechy.
- Składniki takie jak sok i skórka z limonki możesz z powodzeniem zastąpić sokiem i skórką z cytryny, uzyskasz podobny smak i aromat.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.