Aksamitny mus z dyni i gruszek - wspaniały dodatek do owsianek, placków i deserów

Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych "Jarzynovy ferment" w Łowyniu pierwsze śniadanie przygotowała dla nas prowadząca Jarzynova, czyli Dominika Wójciak. Była to owsianko amarantusianka z pieczonymi gruszkami z syropem klonowym i przepysznym aksamitnym musem. Mus w smaku przypominał mango i nikt nie zgadł, że jest to połączenie dyni z gruszką.

mus-dyniowy- gruszkowy-Jarzynova Dominika Wójciak

Mus z dyni i gruszek możemy zjadać razem z owsianką, jogurtem, budyniem mlecznym lub jaglanym. Możemy polewać nim naleśniki, racuchy, a nawet placki ziemniaczane. Polecam placki ziemniaczane z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką tego musu, pyszota.  Dominika poleca również przygotować budyń na bazie musu dyniowo gruszkowego i mleka kokosowego lub zwykłego.

Dynia i gruszki są obecnie dostępne w sprzedaży przez cały rok, więc mus możemy przygotowywać na bieżąco.

SKŁADNIKI

  • 500 g dyni  (u mnie dynia Nelson, Jarzynova poleca prowansalską, Barbarę albo piżmową)
  • 500 g gruszek
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • kardamon - ziarenka wydłubane z 2 -3 kapsułek

WYKONANIE

  1. Obrane i pokrojone w kostkę gruszki i dynie wkładamy do garnka z pokrywką.
  2. Dodajemy ziarenka kardamonu,  otartą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.
  3. Przykrywamy garnek i podgrzewamy na średnim ogniu.
  4. Od czasu do czasu mieszamy lub potrząsamy garnkiem, aby owoce ni przywarły do dna.
  5. Dusimy około 20 - 30 minut, aż dynia będzie miękka.
  6. Ugotowane owoce miksujemy na puree.
  7. Próbujemy czy gotowy mus nam smakuje. Możemy mus dosłodzić np. miodem lub dodatkowo zakwasić. Finalny smak musu zależy od tego jak słodkie były gruszki i dynia.  
  8. Gotowy mus przechowujemy w słoiku w lodówce maksymalnie do tygodnia.

Zobacz również

Gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami

gruszki-gotowane-w-czerwonym-winie-z-przyprawami-korzennymi

Karmelizowane gruszki i żurawina pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami

karmelizowane-gruszki-i-zurawina-pod-chrupiaca-kruszonka-z-platkami-owsianymi-i-orzechami

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi

dyniowe-rogaliki-z-miodowym-maslem-zurawina-i-orzechami-wloskimi

Deser z dyni, pomarańczy i mascarpone z jeżynowym kisielem

deser-z-dyni-pomaranczy-i-mascarpone-podany-z-jezynowym-kisielem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.