Aksamitny mus z dyni i gruszek - wspaniały dodatek do owsianek, placków i deserów. Delikatny, pyszny i lekkostrawny, mus dyniowo gruszkowy według pomysłu Jarzynovej
Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych "Jarzynovy ferment" w Łowyniu pierwsze śniadanie przygotowała dla nas gospodyni, czyli Dominika Wójciak znana jako Jarzynova. Była to owsianko amarantusianka z pieczonymi gruszkami z syropem klonowym i przepysznym aksamitnym musem. Mus w smaku przypominał mango i nikt nie zgadł, że jest to połączenie dyni z gruszką.

SKŁADNIKI
- 500 g dyni (u mnie dynia Nelson, Jarzynova poleca prowansalską, Barbarę albo piżmową)
- 500 g gruszek
- sok i skórka z 1 cytryny
- kardamon - ziarenka wydłubane z 2 -3 strączków
WYKONANIE
- Obrane i pokrojone w kostkę gruszki i dynie wkładamy do garnka z pokrywką.
- Dodajemy ziarenka kardamonu, otartą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.
- Przykrywamy garnek i podgrzewamy na średnim ogniu.
- Od czasu do czasu mieszamy lub potrząsamy garnkiem, aby owoce ni przywarły do dna.
- Dusimy około 20 - 30 minut, aż dynia będzie miękka.
- Ugotowane owoce miksujemy na puree.
- Próbujemy czy gotowy mus nam smakuje. Możemy mus dosłodzić np. miodem lub dodatkowo zakwasić. Finalny smak musu zależy od tego jak słodkie były gruszki i dynia.
- Gotowy mus przechowujemy w słoiku w lodówce maksymalnie do tygodnia.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Mus z dyni i gruszek możemy zjadać razem z owsianką, jogurtem, budyniem mlecznym lub jaglanym.
- Możemy polewać musem naleśniki, racuchy, a nawet placki ziemniaczane. Polecam placki ziemniaczane z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką tego musu, pyszota.
- Dominika Jarzynova poleca też przygotować budyń na bazie musu dyniowo gruszkowego i mleka kokosowego lub zwykłego.
- Dynia i gruszki są obecnie dostępne w sprzedaży przez cały rok, więc mus możemy przygotowywać na bieżąco.
Zobacz również
Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

Gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami

Karmelizowane gruszki i żurawina pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.