Mus z awokado z wodą kokosową, miętą i czekoladą
Zielony, delikatny i aksamitny mus z awokado, to pomysł na szybki i zdrowy deser.
Woda kokosowa, napój, który pozyskujemy z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy. Woda ta ceniona jest za swoje niesamowite właściwości zdrowotne, o których pisać nie będziemy. Treść pewnie byłaby dłuższa niż sam przepis :-). Dodatkowo w połączeniu z zaletami prozdrowotnymi awokado... dobrze, zostawmy przekaz tej wiedzy fachowcom, my skupmy się na musie :-)
Aby zapobiec brązowieniu miąższu awokado, skrapia się je cytryną. My dodałyśmy sok z limony, nie tylko jednak przeciw brązowieniu, ale również dla walorów smakowych. Mimo to, zalecamy deser przyrządzić tuż przed podaniem, tym bardziej, że przygotowanie zajmuje tylko kilka minut :-)
Tym razem użyłyśmy wody bezpośrednio z wnętrza kokosa, ale możemy również wykorzystać wodę kokosową z butelki, czy też z puszki.
Jeszcze jedna uwaga:
nie żałujcie sobie czekolady! My uwielbiamy ;-)
Składniki
- 1 sztuka awokado
- 200 ml wody z kokosa
- sok z 1/2 limony
- garść listków mięty
- 2 łyżki startej gorzkiej czekolady 70%
WYKONANIE
Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę. Z 1/2 limony wyciskamy sok. Liście mięty płuczemy i suszymy. Ostrym nożem nacinamy orzech kokosa z góry (powinniśmy trafić na ciemną plamkę, przez którą łatwo się przebić), wydobywamy z niego wodę. Miąższ z awokado, listki mięty, sok z limony i wodę z kokosa blendujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję.
Przekładamy do miseczki i nad nią tarkujemy czekoladę, tyle ile lubimy. Nie żałujmy sobie :-)
Quinoa Raz! Celiak w podróży 2017-02-15 20:45:19
Super przepis, aż nie wierzę, ze sama na to wcześniej nie wpadłam ;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-02-27 19:24:57
😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.