Bułeczki z zaparzanego ciasta - drożdżowe smażone naleśniki na patelni. Smażone drożdżowe bułeczki z szalotką i koprem włoskim
Zaparzanie mąki wrzątkiem to tradycyjna chińska technika, dzięki której skrobia w mące puchnie a wypieki są wilgotne, lekko gąbczaste i przyjemnie słodkie.
Przepis na te pyszne naleśniki - bułeczki pochodzi z książki "Domowy wypiek chleba" Lauren Chattman. Od siebie dodałam nasiona kopru włoskiego, które bardzo lubię i uważam, że dobrze komponują się z szalotką.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Do miski wsypujemy mąkę i zalewamy ją 200 ml wrzącej wody, mieszamy, studzimy.
- Drożdże rozpuszczamy w 40 ml wody.
- Do zaparzonej i przestudzonej mąki dodajemy 2 łyżki oleju, rozpuszczone drożdże, cukier i sól.
- Mieszamy i wyrabiamy na gładkie i rozciągliwe ciasto.
- Przykrywamy miskę z ciastem, najlepiej folią spożywczą i odstawiamy na około 45 - 60 minut, aż ciasto wyrośnie dwukrotnie.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 8 kawałków.
- Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy na blacie, by ciasto się rozluźniło.
- Piekarnik nagrzewamy do 95°C, na środkowym poziomie kładziemy blachę do pieczenia.
- Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na placek o średnicy około 12 cm.
- Posypujemy po wierzchu szalotką i szczyptą nasion kopru włoskiego, a następnie zwijamy w ciasny rulonik i zwijamy w kształt ślimaka.
- Powtarzamy to z pozostałymi kawałkami ciasta i przykrywamy zawinięte ślimaki, żeby nie wyschły.
- Pozostałą część oleju rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu.
- Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na placek o średnicy 10 cm i układamy na rozgrzanej patelni.
- Smażymy naleśniki przez 4 - 6 minut na złoty kolor z obu stron i przenosimy je na blachę w piekarniku, by nie wystygły.
- Wybornie smakują z łyżką jogurtu naturalnego i słodko pikantnym sosem.
Bernadeta 2021-09-12 22:34:39
Kolejny wypiek który u ciebie podziwiam, super bułeczki.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.