Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem, czyli ciasto do góry nogami. Jesienny pyszny deser z owocami i solonym karmelem
Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem to pyszny jesienny deser z korzennymi przyprawami i pieczonymi jabłkami, polany karmelowym sosem. To ciasto "do góry nogami", gdzie to, co było na dnie formy, po upieczeniu, staje się smakowitą górą. Wypróbuj tę wyjątkową kompozycję owoców i karmelu i delektuj się wspaniałym smakiem tego deseru!
SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 26 cm
JABŁKA W KARMELU
- 70 g masła
- 125 g cukru dark muscovado
- szczypta soli
- 3 - 4 jabłka
CIASTO
- 250 g mąki typ 500
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 125 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- skórka otarta z pomarańczy
WYKONANIE
JABŁKA W KARMELU
- Jabłka kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki.
- Masło z cukrem i szczyptą soli gotujemy około 3 minuty na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel.
- Na dno szczelnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy karmel.
- Plasterki jabłek układamy na karmelu starając się stworzyć fantazyjny wzór.
CIASTO
- W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól.
- Do suchych składników dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy.
- W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Do maślanej masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ubijając po każdym dodaniu.
- Dodajemy w trzech porcjach suche składniki na przemian z jogurtem - zaczynamy i kończymy na suchych.
- Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
- Ciasto wylewamy do foremki, bezpośrednio na jabłka i karmel.
- Foremkę ciastem stawiamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Dzięki temu przy nieszczelności foremki łatwiej będzie zebrać wyciekający karmel.
- Ciasto pieczemy do suchego patyczka, około 45 minut.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut do przestygnięcia.
- Ciasto pamiętając, że na spodzie jest gorący karmel odwracamy na duży półmisek.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przestudzone ciasto możesz serwować z lodami, bitą śmietaną lub gęstym jogurtem, np. jogurtem greckim.
- Do pieczenia ciasta polecam foremkę z odpinanym rantem, co ułatwia wyjęcie przygotowanego wypieku, a także pozwala na zachowanie idealnego kształtu i prezentację ciasta.
- Ciasto po upieczeniu nie jest za wysokie, ponieważ do pieczenia używam tortownicy o średnicy 26 cm, tak lubię najbardziej. Jeżeli chcesz wyższe ciasto, użyj odpowiedni mniejszej tortownicy.
- Pieczenie do suchego patyczka - używając patyczka do szaszłyków lub wykałaczki, sprawdzamy ciasto pod koniec czasu pieczenia. Kiedy patyczek wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
- Oprócz cynamonu i kardamonu spróbuj dodać do ciasta gałkę startą muszkatołową. Ta niewielka zmiany może przynieść nowy wymiar smakowy.
- Wpis powstał w ramach współpracy z Le Creuset Polska
Hania 2022-11-07 19:20:01
Cudowne. Nie robiłam nigdy takiego
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-11-07 21:59:12
Jest bardzo smaczne, polecam spróbować 🙂
Odpowiedz
Olga 2022-11-17 12:44:16
Jabłka z karmelem... to musi być pyszne. I tak właśnie wygląda.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.