
Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki. Podaje się je do popołudniowej herbaty lub na śniadanie. Scones możemy przygotować bez słodkich dodatków, wtedy serwujemy je przekrojone na pół i posmarowane z dżemem. Te z dodatkiem owoców i z lukrem to już deser kompletny.
W przepisie na "cranberry scones" żurawinę przemyciłam dwa razy, suszoną dodałam do środka, a liofilizowaną w proszku do lukru. Przepis jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania.
SKŁADNIKI na 8 bułek
SCONES
250 g mąki tortowej orkiszowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g masła
150 g serka mascarpone
50 g orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny
20 g miodu
1 jajko - żółtko i białko osobno
LUKIER ŻURAWINOWY
100 g cukru pudru
5 -10 g sproszkowanej żurawiny liofilizowanej
2 - 3 łyżki wody
WYKONANIE
SCONES
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do mąki dodajemy masło pokrojone na kawałki i rozcieramy je w palcach razem z mąką. Białko lekko ubijamy, mieszamy z miodem i serkiem mascarpone. Mieszaninę dodajemy do mąki i zagniatamy, aż składniki się połączą. Dosypujemy żurawinę z orzechami i jeszcze raz zagniatamy.
Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką
stolnicy placek o średnicy około 20 cm. Kroimy na 8 kawałków (jak pizzę) i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Smarujemy
żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 15
- 20 minut na złoty kolor.
Kiedy lekko przestygną polewamy żurawinowym lukrem.
LUKIER ŻURAWINOWY
Cukier puder mieszamy ze sproszkowaną żurawiną liofilizowaną. Dolewamy stopniowo wodę i za pomocą łyżki dokładnie ucieramy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowym lukrem polewamy lekko przestudzone bułeczki.
Smacznego!
Tagi
żurawinaliofilizowana żurawinasconesna śniadaniekruche bułeczkikuchnia angielskaszybkie wypiekiangielskie bułeczkikolorowy lukierlukier żurawinowypopołudniowa herbatkasłodkie bułkiZobacz również
Szybkie, łatwe i smaczne bułeczki - jogurtowe scones z nutą wanilii

Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu

Trufle czekoladowe z żurawiną - domowe słodycze

Sałatka z batatów z chrupiącą ciecierzycą i sosem tahini

Magdalena 2019-12-16 20:31:52
coś pysznego!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-17 10:46:34
🙂
Odpowiedz
spektrumsmaku.pl 2020-10-15 10:12:05
Wyglądają obłędnie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-10-16 11:47:23
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.