Kruche bułeczki żurawinowe

Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki. Podaje się je do popołudniowej  herbaty lub na śniadanie. Scones możemy przygotować bez słodkich dodatków, wtedy serwujemy je przekrojone na pół i posmarowane z dżemem. Te z dodatkiem owoców i z lukrem to już deser kompletny.

W przepisie na "cranberry scones" żurawinę przemyciłam dwa razy,  suszoną dodałam do środka, a liofilizowaną w proszku do lukru. Przepis jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania.

SKŁADNIKI na 8 bułek

SCONES

250 g mąki tortowej orkiszowej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

60 g masła

150 g serka mascarpone

50 g orzechów włoskich

100 g suszonej żurawiny

20 g miodu

1 jajko - żółtko i białko osobno

LUKIER ŻURAWINOWY

100 g cukru pudru

5 -10 g sproszkowanej żurawiny liofilizowanej

2 - 3 łyżki wody

WYKONANIE

SCONES

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do mąki dodajemy masło pokrojone na kawałki i rozcieramy je w palcach razem z mąką. Białko lekko ubijamy, mieszamy z miodem i serkiem mascarpone. Mieszaninę dodajemy do mąki i zagniatamy, aż składniki się połączą. Dosypujemy żurawinę z orzechami i jeszcze raz zagniatamy.

Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm. Kroimy na 8 kawałków (jak pizzę)  i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 15 - 20 minut na złoty kolor.
Kiedy lekko przestygną polewamy żurawinowym lukrem.

LUKIER ŻURAWINOWY

Cukier puder mieszamy  ze sproszkowaną żurawiną liofilizowaną. Dolewamy stopniowo wodę i za pomocą łyżki dokładnie ucieramy, do uzyskania gładkiej konsystencji.  Gotowym lukrem polewamy lekko przestudzone bułeczki.

Smacznego!

Zobacz również

Szybkie, łatwe i smaczne bułeczki - jogurtowe scones z nutą wanilii

szybkie-latwe-i-smaczne-buleczki-jogurtowe-scones-z-nuta-wanilii

Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu

odwrocone-cynamonowe-buleczki-z-orzechami-w-karmelu

Trufle czekoladowe z żurawiną - domowe słodycze

trufle-czekoladowe-z-zurawina

Sałatka z batatów z chrupiącą ciecierzycą i sosem tahini

salatka-z-batatow-z-chrupiaca-ciecierzyca-i-sosem-tahini

Komentarze

Magdalena 2019-12-16 20:31:52

coś pysznego!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-17 10:46:34

🙂

Odpowiedz

spektrumsmaku.pl 2020-10-15 10:12:05

Wyglądają obłędnie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-10-16 11:47:23

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.