Podkarpackie marynowane grzyby

Krótka wizyta na Podkarpaciu, spacer po lesie i pełen kosz grzybów. Duże okazy zostały ususzone, a śliczne maluszki wylądowały w marynacie. Z podróży przywożę różne pamiątki, tym razem są to domowe przetwory

Marynowane grzyby

SKŁADNIKI

  • grzyby

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 4 płaskich łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 -5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren angielskiego ziela
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • opcjonalnie 1 cebula
podkarpackie grzyby

WYKONANIE

  1. Oczyszczone grzyby wrzucamy do w lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy około 5 minut małe grzybki, większe kilka minut dłużej.
  2. Jeżeli dodajemy cebulę, obieramy ją, kroimy w piórka i gotujemy razem z grzybami.
  3. W drugim garnku zagotowujemy zalewę z przyprawami i gotujemy około 10 minut.
  4. Obgotowane grzyby (i opcjonalnie cebulę) odcedzamy i rozkładamy luźno do słoików, do 3/4 wysokości.
  5. Jeszcze gorące grzyby zalewamy wrzącą marynatą.
  6. Słoiki natychmiast odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Chrupiące grzanki z ricottą i leśnymi grzybami

grzanki-z-ricotta-i-grzybami

Jajka sadzone z grzybami leśnymi

jajka-sadzone-z-grzybami-lesnymi

Domowy ocet jabłkowy ze skórek. Ocet szarlotkowy z cynamonem

domowy-ocet-jablkowy-ze-skorek-ocet-szarlotkowy-z-cynamonem

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.