![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/12/babaty-pesto-feta-granat-595x858.jpg)
Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze wyszorować. Szczególnie smaczne są grillowane lub pieczone. Taka upieczona skórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika.
SKŁADNIKI na 2 porcje
2 bataty
4 łyżki pesto z jarmużu lub innego *
4 łyżki pestek granatu
100 g fety
garść orzeszków nerkowca
4 łyżeczki oliwy
sól
pieprz
WYKONANIE
Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Możemy batata od strony miąższu ponacinać ostrym nożem . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 40 minut lub do miękkości.
Bataty podajemy na ciepło. Każdą połówkę smarujemy pesto, posypujemy pokruszoną fetą, pestkami granatu i orzeszkami nerkowca.
Smacznego!
*Przepis na JARMUŻOWE PESTO
Tagi
obiadgranatyfetajarmużbatatyorzechy nerkowcanerkowceszybki obiadpestodanie obiadowepieczone batatypesto z jarmużupestki granatuZobacz również
Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta
![spaghetti-z-buraczanym-pesto-i-serem-feta](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/02/IMG_2218-960x1440.webp)
Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem
![bataty-z-czarna-soczewica-beluga-z-serem-feta-i-jarmuzem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/Batat-soczewica-feta-i-jarmuż-595x858.jpg)
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca
![pesto-z-jarmuzu-i-orzechow-nerkowca](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/11/pesto-z-jarmużu.jpg)
Sałatka czarna quinoa - zielone szparagi - zielony groszek - feta - chipsy z batatów
![salatka-czarna-quinoa-zielone-szparagi-zielony-groszek-feta-chipsy-z-batatow](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/06/Sałatka-quinoa-szparagi-feta-chipsy-z-batatów-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.