
Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze wyszorować. Szczególnie smaczne są grillowane lub pieczone. Taka upieczona skórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika.
Składniki na 2 porcje
2 bataty
4 łyżki pesto z jarmużu lub innego *
4 łyżki pestek granatu
100 g fety
garść orzeszków nerkowca
4 łyżeczki oliwy
sól
pieprz
Wykonanie
Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Możemy batata od strony miąższu ponacinać ostrym nożem . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 40 minut lub do miękkości.
Bataty podajemy na ciepło. Każdą połówkę smarujemy pesto, posypujemy pokruszoną fetą, pestkami granatu i orzeszkami nerkowca.
Smacznego!
*Przepis na JARMUŻOWE PESTO
Tagi
obiadgranatyfetajarmużbatatyorzechy nerkowcanerkowceszybki obiadpestodanie obiadowepieczone batatypesto z jarmużupestki granatuZobacz również
Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem

Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca

Sałatka czarna quinoa - zielone szparagi - zielony groszek - feta - chipsy z batatów

Książka Ziemniak wyznanie miłości Ina-Janine Johansen

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.