Pizza na deser? Czemu nie!
Pizza to danie, które występuje w bardzo wielu wariantach smakowych. Przeważnie są to przepisy na słono i wytrawnie, ale warto czasami zejść z utartych szlaków i spróbować czegoś innego, może nawet trochę przewrotnego. Rozum podpowiadał "nie idź tą drogą", ale jak zwykle ciekawość zwyciężyła.
Efekt?
Smaczny deser na chrupiącym piernikowym cieście z kremem z serka ricotta, a wszystko to obłożone owocami i polane miodem.
SKŁADNIKI
120 g pierniczków toruńskich "Katarzynki w czekoladzie"
130 g mąki do pizzy
100 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
10 ml oleju
250 g serka ricotta
1 jajo
1/2 limony - skórka i sok
20 g cukru
1 - 2 nektarynki lub brzoskwinie
garść jeżyn
1 - 2 kostki gorzkiej czekolady
miód
mięta
WYKONANIE
Pierniczki miksujemy do konsystencji piasku. Dla pewności, że się nam pierniczki dobrze zmiksują możemy schłodzić je w lodówce. Do zmielonych pierniczków dodajemy mąkę i miksujemy krótko ponownie, otrzymamy tzw. "mąkę piernikową".
W misce przygotowujemy zaczyn z ciepłej wody, drożdży, oleju i 2 łyżek "mąki piernikowej", mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałą "mąkę piernikową" i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do czasu podwojenia objętości.
Serek ricotta, jajo, cukier i sok z limony miksujemy (krótko) na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otartą skórkę z limony, mieszamy już ręcznie.
Z wyrośniętego ciasta formujemy spód na pizzę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód ciasta wykładamy mus z ricotty, układamy cienkie plasterki nektaryn. Odstawiamy na około 15 minut do lekkiego wyrośnięcia spodu.
Pizzę pieczemy około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Upieczoną pizzę kroimy na kawałki, obkładamy jeżynami, miętą, ścieramy na wierzch ciemną czekoladę, polewamy miodem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.