Błyskawiczny stir fry z krewetkami w pikantnym sosie, pyszna kuchnia chińska
Lubicie mocne wrażenia kulinarne? Macie okazję przekonać się, jak wspaniała jest kuchnia Syczuanu. Proponuję pikantne krewetki po syczuański, jedno z najbardziej znanych potraw tego regionu. Przepis zaczerpnięty z książki "Łatwa kuchnia chińska" Ken Hom.
To wyjątkowo ekspresowe w przygotowaniu danie. Wystarczy tylko wcześniej przygotować wszystkie składniki bo sam proces smażenia jest błyskawiczny. 5 minut i danie gotowe!
Aby przygotować krewetki po syczuańsku, oprócz krewetek potrzebujemy kilku kluczowych składników z kuchni świata: pasty z fermentowanej czarnej fasoli, oleju sezamowego, oleju z orzeszków ziemnych czy czarnego octu ryżowego. Wszystkie te składniki możecie znaleźć na azjatyckich stoiskach lub w internetowych sklepach m.in. w Kuchnie Świata.
SKŁADNIKI
SOS
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki pasty z fermentowanej czarnej fasoli z chili
2 łyżeczki czarnego octu ryżowego (lub octu jabłkowego)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oleju sezamowego
KREWETKI
1,5 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)
2 łyżki drobno posiekanego korzenia imbiru
1 łyżka grubo posiekanego czosnku
2 łyżki drobno posiekanej dymki (zielone i białe części)
300 - 400 g obranych i oczyszczonych surowych krewetek (bez głów)
świeża kolendra do przybrania
ugotowany ryż lub makaron do podania
WYKONANIE
Rozgrzewamy wok lub głęboką patelnię na dużym ogniu i wlewamy olej. Kiedy tłuszcz będzie tak gorący, że zacznie lekko dymić, dodajemy posiekany imbir, czosnek i dymkę. Smażymy przez około 20 sekund, cały czas mieszając. Dodajemy krewetki i smażymy je przez około 1 minutę, wciąż mieszając. Dodajemy składniki sosu i smażymy jeszcze 3 minuty, bez przerwy mieszając.
Podajemy gorące z ryżem lub makaronem, przybrane świeżą kolendrą.
Smacznego!
Simil 2022-11-18 17:02:49
Wygląda bardzo smacznie:)
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.