Błyskawiczny stir fry z krewetkami w pikantnym sosie, pyszna kuchnia chińska. Pikantne krewetki po syczuańsku, błyskawiczne chińskie danie
Lubicie mocne wrażenia kulinarne? Macie okazję przekonać się, jak wspaniała jest kuchnia Syczuanu. Proponuję pikantne krewetki po syczuański, jedno z najbardziej znanych potraw tego regionu. Przepis zaczerpnięty z książki "Łatwa kuchnia chińska" Ken Hom.
To wyjątkowo ekspresowe w przygotowaniu danie. Wystarczy tylko wcześniej przygotować wszystkie składniki bo sam proces smażenia jest błyskawiczny. 5 minut i danie gotowe!
Aby przygotować krewetki po syczuańsku, oprócz krewetek potrzebujemy kilku kluczowych składników z kuchni świata: pasty z fermentowanej czarnej fasoli, oleju sezamowego, oleju z orzeszków ziemnych czy czarnego octu ryżowego. Wszystkie te składniki możecie znaleźć na azjatyckich stoiskach lub w internetowych sklepach m.in. w Kuchnie Świata.
SKŁADNIKI
SOS
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki pasty z fermentowanej czarnej fasoli z chili
2 łyżeczki czarnego octu ryżowego (lub octu jabłkowego)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oleju sezamowego
KREWETKI
1,5 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)
2 łyżki drobno posiekanego korzenia imbiru
1 łyżka grubo posiekanego czosnku
2 łyżki drobno posiekanej dymki (zielone i białe części)
300 - 400 g obranych i oczyszczonych surowych krewetek (bez głów)
świeża kolendra do przybrania
ugotowany ryż lub makaron do podania
WYKONANIE
Rozgrzewamy wok lub głęboką patelnię na dużym ogniu i wlewamy olej. Kiedy tłuszcz będzie tak gorący, że zacznie lekko dymić, dodajemy posiekany imbir, czosnek i dymkę. Smażymy przez około 20 sekund, cały czas mieszając. Dodajemy krewetki i smażymy je przez około 1 minutę, wciąż mieszając. Dodajemy składniki sosu i smażymy jeszcze 3 minuty, bez przerwy mieszając.
Podajemy gorące z ryżem lub makaronem, przybrane świeżą kolendrą.
Smacznego!
Simil 2022-11-18 17:02:49
Wygląda bardzo smacznie:)
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.