Pikantne krewetki po syczuańsku, błyskawiczne chińskie danie

Błyskawiczny stir fry z krewetkami w pikantnym sosie, pyszna kuchnia chińska

Lubicie mocne wrażenia kulinarne? Macie okazję przekonać się, jak wspaniała jest kuchnia Syczuanu. Proponuję pikantne krewetki po syczuański, jedno z najbardziej znanych potraw tego regionu. Przepis zaczerpnięty z książki "Łatwa kuchnia chińska" Ken Hom.

To wyjątkowo ekspresowe w przygotowaniu danie. Wystarczy tylko wcześniej przygotować wszystkie składniki bo sam proces smażenia jest błyskawiczny.  5 minut i danie gotowe!

stir fry z krewetkami w pikantnym sosie

Aby przygotować krewetki po syczuańsku, oprócz krewetek potrzebujemy kilku kluczowych składników z kuchni świata: pasty z fermentowanej czarnej fasoli, oleju sezamowego, oleju z orzeszków ziemnych czy czarnego octu ryżowego. Wszystkie te składniki możecie znaleźć na azjatyckich stoiskach lub w internetowych sklepach m.in. w Kuchnie Świata.

SKŁADNIKI

SOS

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki pasty z fermentowanej czarnej fasoli z chili

2 łyżeczki czarnego octu ryżowego (lub octu jabłkowego)

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki oleju sezamowego

KREWETKI

1,5 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)

2 łyżki drobno posiekanego korzenia imbiru

1 łyżka grubo posiekanego czosnku

2 łyżki drobno posiekanej dymki (zielone i białe części)

300 - 400 g obranych i oczyszczonych surowych krewetek (bez głów)

świeża kolendra do przybrania

ugotowany ryż lub makaron do podania

WYKONANIE

Rozgrzewamy wok lub głęboką patelnię na dużym ogniu i wlewamy olej. Kiedy tłuszcz będzie tak gorący, że zacznie lekko dymić, dodajemy posiekany imbir, czosnek i dymkę. Smażymy przez około 20 sekund, cały czas mieszając. Dodajemy krewetki i smażymy je przez około 1 minutę, wciąż mieszając. Dodajemy składniki sosu i smażymy jeszcze 3 minuty, bez przerwy mieszając.

Podajemy gorące z ryżem lub makaronem, przybrane świeżą kolendrą.

Smacznego!

Zobacz również

Syczuańskie mapo tofu - pikantne danie z tofu i wołowiny

syczuanskie-mapo-tofu-pikantne-danie-z-tofu-i-wolowiny

Komentarze

Simil 2022-11-18 17:02:49

Wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.