Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Pikantne krewetki po syczuańsku, błyskawiczne chińskie danie

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Błyskawiczny stir fry z krewetkami w pikantnym sosie, pyszna kuchnia chińska. Pikantne krewetki po syczuańsku, błyskawiczne chińskie danie

Lubicie mocne wrażenia kulinarne? Macie okazję przekonać się, jak wspaniała jest kuchnia Syczuanu. Proponuję pikantne krewetki po syczuański, jedno z najbardziej znanych potraw tego regionu. Przepis zaczerpnięty z książki "Łatwa kuchnia chińska" Ken Hom.

To wyjątkowo ekspresowe w przygotowaniu danie. Wystarczy tylko wcześniej przygotować wszystkie składniki bo sam proces smażenia jest błyskawiczny. 5 minut i danie gotowe!

Aby przygotować krewetki po syczuańsku, oprócz krewetek potrzebujemy kilku kluczowych składników z kuchni świata: pasty z fermentowanej czarnej fasoli, oleju sezamowego, oleju z orzeszków ziemnych czy czarnego octu ryżowego. Wszystkie te składniki możecie znaleźć na azjatyckich stoiskach lub w internetowych sklepach m.in. w Kuchnie Świata.

stir fry z krewetkami w pikantnym sosie

SKŁADNIKI

SOS

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki pasty z fermentowanej czarnej fasoli z chili

2 łyżeczki czarnego octu ryżowego (lub octu jabłkowego)

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki oleju sezamowego

KREWETKI

1,5 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)

2 łyżki drobno posiekanego korzenia imbiru

1 łyżka grubo posiekanego czosnku

2 łyżki drobno posiekanej dymki (zielone i białe części)

300 - 400 g obranych i oczyszczonych surowych krewetek (bez głów)

świeża kolendra do przybrania

ugotowany ryż lub makaron do podania

WYKONANIE

Rozgrzewamy wok lub głęboką patelnię na dużym ogniu i wlewamy olej. Kiedy tłuszcz będzie tak gorący, że zacznie lekko dymić, dodajemy posiekany imbir, czosnek i dymkę. Smażymy przez około 20 sekund, cały czas mieszając. Dodajemy krewetki i smażymy je przez około 1 minutę, wciąż mieszając. Dodajemy składniki sosu i smażymy jeszcze 3 minuty, bez przerwy mieszając.

Podajemy gorące z ryżem lub makaronem, przybrane świeżą kolendrą.

Smacznego!

Kategorie

ObiadyRyby

Zobacz również

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym...

salatka-z-kapusty-z-marchewka-sezamem-imbirem-sosem-sojowym

Chermoula - aromatyczna marokańska marynata do ryb, mięs i warzyw

chermoula-aromatyczna-marokanska-marynata-do-ryb-mies-i-warzyw

Dutch baby z pomidorami kozim serem i migdałami

dutch-baby-z-pomidorami-kozim-serem-i-migdalami

Komentarze

Simil 2022-11-18 17:02:49

Wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.