![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/10/drożdżówki-z-makiem-595x868.jpg)
Rolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy i pieczemy.
Po przekrojeniu rolady w rolkach farsz mamy zarówno na wierzchu, jak i na spodzie. Niby to nie przeszkadza, ale łapki możemy polepić. Jest na to sposób, przed ułożeniem pokrojonych ślimaków, część spodnią lekko ściskami palcami i zlepiamy ciasto, tak aby "zamknąć" bułkę od spodu. Dzięki temu zabezpieczymy ewentualne wyciekanie farszu.
SKŁADNIKI
CIASTO
500 g mąki
250 mleka
100 g masła
2 jaja
25 g świeżych drożdży
60 g cukru
MASA MAKOWA
250 g suchego maku
sok i otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białego albedo)
100 g kandyzowanej, krojonej skórki pomarańczowej
50 g posiekanych orzechów włoskich
100 g miodu
40 g cukru
DODATKOWO
1 jajko, roztrzepane do posmarowania bułek przed pieczeniem
mąka do podsypania
WYKONANIE
MASA MAKOWA
Kandyzowaną skórkę pomarańczową zalewamy sokiem z pomarańczy, dorzucamy otartą skórkę pomarańczy i odstawiamy.
Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy na około 30 minut. Następnie mak odsączamy idwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitem.
Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy włoskie, namoczone skórki pomarańczowe razem z sokiem i otartą skórką pomarańczy, miód i cukier. Jeżeli masa jest za rzadka możemy ją lekko podgrzać, aby zredukować płyny.
CIASTO
Mleko podgrzewamy lekko razem z masłem. W dużej misce drożdże zasypujemy cukrem, następnie dodajemy letnią mieszaninę mleka z masłem i jajka. Mieszamy i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy, odstawiamy na godzinę lub do podwojenia objętości.
Stolnicę obwicie podsypujemy mąką i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Delikatnie formujemy dłońmi prostokątny placek. Na ciasto wykładamy przygotowana wcześniej masę makową i rolujemy, czyli zawijamy. Kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości 3 - 4 cm. Każdą rolką ściskamy od spodu, aby zapobiec wyciekaniu farszu, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 - 25 minut.
Smacznego!
Tagi
pomarańczedrożdżeorzechymiódśniadanie do pracypomysł na śniadaniedrożdżowe wypiekiorzechy włoskiedrożdżówkimakZobacz również
Bananowe drożdżowe rogaliki z jabłkami i orzechami włoskimi
![bananowe-drozdzowe-rogaliki-z-jablkami-i-orzechami-wloskimi](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/03/bananowe-rogaliki-z-jabłkami-595x858.jpg)
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami
![rogale-drozdzowe-nadziane-bialym-makiem-z-bakaliami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/11/Rogale-białe-595x858.jpg)
Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi
![dyniowe-rogaliki-z-miodowym-maslem-zurawina-i-orzechami-wloskimi](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/09/Dyniowe-rogaliki-z-żurawiną-i-orzechami-włoskimi-595x858.jpg)
Chałka pomarańczowa pieczona w okrągłej foremce - drożdżowe wypieki
![chalka-pomaranczowa-pieczona-w-okraglej-foremce](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/02/Chałka-pomaranczowa-pieczona-w-foremce-595x852.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.